Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παραμένουν κλειστά τα σφαγεία

Κλειστά παραμένουν τα δημοτικά σφαφεία καθώς το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δεν οδήγησε σε λύση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επέρριψε ευθύνες στη μείζονα αντιπολίτευση ότι “εμμένει σε μια αδιέξοδη λογική”.
Ωστόσο, σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζονται από τη μεριά της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία μάλιστα εγείρει ερωτήματα σχετικά με “τη διαφάνεια και τις προθέσεις” της συνεργασίας με “Τοπικό Συνεταιρισμό Σούπερ Μάρκετ” για την οποία δεν είναι αντίθετη εφόσον, όπως λέει, “συντελεστεί νομίμως από κάθε πλευρά”. 

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Χανίων σε χθεσινό του δελτίο Τύπου υποστηρίζει ότι “για μία ακόμη φορά, η μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου -και πιο συγκεκριμένα οι δημοτικές παρατάξεις των κ. Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη- αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, ιδιαίτερα σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό του εκσυγχρονισμού και της επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων των Χανίων, θέμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.
Εμμένοντας σε μια αδιέξοδη λογική που αποσκοπούσε στη μη εξεύρεση λύσης για το εν λόγω ζήτημα -οι κ. Αρχοντάκης και Βιρβιδάκης- επέλεξαν να μην ψηφίσουν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία:
(α) περιλάμβανε τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας των σφαγείων στην «ΚΥΔΩΝ Δημοτική Α.Ε.» η οποία με τη σειρά της θα αναλάβανε να το εκμισθώσει στη νέα εταιρεία που θα δημιουργείτο με τη συμμετοχή της σε ποσοστό 20% και του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων σε ποσοστό 80% καθώς και την ένταξη της, για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) «Αλ. Μπαλτατζής», με ποσοστό επιδότησης 50%.
(β) αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης και συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με έγκριτους νομικούς των Χανίων και με εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., κ.ά..).
Η συγκεκριμένη στάση των δύο παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης -πέρα από το ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα ένταξης τής υπό ίδρυσης Εταιρείας στο εν λόγω πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών- αποδεικνύει πως για μία ακόμη φορά βρίσκονται πολύ μακριά από τις καθημερινές εργώδεις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου, όπως αυτό των Δημοτικών Σφαγείων που έχει άμεση σχέση με τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας του καταναλωτικού κοινού, επιβεβαιώνοντας πως γι’ αυτούς η συναίνεση βρίσκεται μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη.
Πέραν των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κ. Αρχοντάκης και Βιρβιδάκης-ως Αντιδήμαρχος και Νομάρχης ο πρώτος και ως Δήμαρχος ο δεύτερος- ήταν αυτοί που επί οκτώ συναπτά έτη είχαν την ευθύνη για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα Δημοτικά Σφαγεία, δίχως ωστόσο να το πράξουν, οδηγώντας τα τελικά σε αναστολή της λειτουργίας τους, στις αρχές του φετινού χρόνου και οι οποίοι σήμερα «ποιούν τη νήσσαν».
Τέλος, η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναγνωρίσει τη θετική στάση των παρατάξεων των κ. Βάμβουκα και Παπαντωνάκη για το συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές πως θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την επίλυση του τόσο σοβαρού -για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο- προβλήματος”.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, σε χθεσινή επιστολή του με τίτλο: “Ολη η αλήθεια για τα σφαγεία”, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης: “Χανιά, Ανοικτή Πολιτεία”, Γρηγόρης Αρχοντάκης, υποστηρίζει ότι μεταξύ άλλων ότι “είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι το Δημοτικό Σφαγείο πρέπει να επαναλειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, εντούτοις κάτω από την προοπτική της μελλοντικής μετεγκατάστασής του και μέσω ενός συνολικού σχεδιασμού από το νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων ο οποίος πλέον διαθέτει χώρους και προοπτικές που ο παλαιός
-Καποδιστριακός- Δήμος δεν διέθετε”.
Επίσης σημειώνει ότι ο ίδιος ως Νομάρχης Χανίων στήριξε τα συμφέροντα των Κτηνοτρόφων του Νομού με πολλές δράσεις.
Προσθέτει δε ότι “στην παρούσα φάση, η νέα Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα, με μια σωστή κατά την άποψή μου αρχική προσέγγιση και σπεύδω να εξηγήσω. Είναι σωστή μια λύση μέσα από την οποία η λειτουργία του σφαγείου θα περάσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας στην οποία θα υπάρχει μια μικρή άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Δήμου Χανίων. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Δημόσιο στερείται την «κουλτούρα» να διαχειριστεί μια τέτοια επιχείρηση και έτσι οι επαγγελματίες του εν λόγω κλάδου, αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση ίσως του βασικότερου εργαλείου του επαγγελματικού τους αντικειμένου και κατά συνέπεια, της επαγγελματικής τους διαβίωσης και επιτυχίας”.
Στη συνέχεια, ο κ. Αρχοντάκης παρουσιάζει “τις διαφωνίες της Παράταξής μας σε σχέση με το εισηγούμενο από τη νέα Δημοτική Αρχή «σχέδιο δράσης» για το εν λόγω ζήτημα, διαφωνίες οι οποίες εύκολα διαπιστώνεται από οποιονδήποτε ότι είναι εύλογες και προέρχονται από τις άριστες προθέσεις μας για το θέμα”.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Και μεταξύ άλλων υποστηρίζει:
-“Με βάση την εισήγηση, μια έκταση εμβαδού περίπου 18 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων, θα παραχωρούνταν στη Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» η οποία με τη σειρά της και ως ιδιοκτήτης, θα την εκμίσθωνε σε μια νέα, μισθώτρια εταιρεία, στην οποία η ίδια η εκμισθώτρια θα συμμετείχε με ποσοστό 20%, με το υπόλοιπο 80% να ανήκει στο νεοσύστατο Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων. Η βασική ένστασή μας στο σημείο αυτό βασίζεται στο ότι θα έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί στην Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» μόνο η χρήση του προαναφερθέντος ακινήτου με καταστατικό δικαίωμα εκμίσθωσης στον νεοσύστατο Συνεταιρισμό, αφού ένα σημαντικό Δημόσιο περιουσιακό στοιχείο θα περνούσε στην διαχείριση μιας επιχείρησης στην οποία η συμμετοχή του Δήμου θα περιοριζόταν στο 20%, με το υπόλοιπο 80% να ανήκει σε ιδιωτικού περιεχομένου συμφέροντα”.
-“Πάλι βάση της εισήγησης η οποία έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» θα αποτελούσε το «όχημα» το οποίο θα υλοποιούσε τον παραπάνω σχεδιασμό. Είναι συνήθης αυτή η πρακτική εφόσον ο Δήμος Χανίων -και ο εκάστοτε Δήμος- έχει τη βούληση να συμμετέχει στην υπό σύσταση εταιρεία διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων μέσω μιας εκ των εταιρειών του και εμείς τονίζουμε και πάλι ότι συμφωνούμε με αυτήν. Ομως είναι απόλυτα σαφές ότι σε ένα
τέτοιο σχέδιο, η βούληση της εταιρείας-οχήματος είναι καταλυτικής σημασίας, σε σχέση με την επιτυχία του εγχειρήματος. Στην όλη διαδικασία η οποία διαδραματίστηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, δε γίναμε κοινωνοί μιας επίσημης γραπτής θέσης εισήγησης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ» τόσο από τον Πρόεδρό της κ. Γ. Πουλιδάκη όσο και από τους εργαζόμενους αυτής. Από την άλλη πλευρά και εκτός διαδικασίας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και μέλη της Παράταξής μας, γίναμε
αποδέκτες αρνητικότατων θέσεων σχετικά με τη συμμετοχή της εν λόγω Δημοτικής Επιχείρησης στην εταιρεία διαχείρισης των Σφαγείων”.
-“Εισήγηση από την Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» δεν ακούσαμε, ακούσαμε όμως με προσοχή την άποψη του Συλλόγου Κρεοπωλών διαπιστώνοντας παρά τη σύμφωνη γνώμη του, μια σαφή επιφύλαξη εκπεφρασμένη με λεπτότητα μήπως η δημιουργία της προαναφερόμενης εταιρείας διαχείρισης των Σφαγείων οδηγήσει σε μονοπωλιακά φαινόμενα. Παράλληλα εκφράσθηκε μία ακόμα επιφύλαξη σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία είναι πιθανόν να παρεισφρήσουν υπό μορφή βοηθείας στην επιχείρηση και από την πλευρά της συμμετοχής του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων. Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι η εμφάνιση μονοπωλιακών φαινομένων θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την αποτυχία του όλου εγχειρήματος με αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η αποδοχή εκ μέρους του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων οικονομικής βοήθειας από την πλευρά του Τοπικού Συνεταιρισμού Σούπερ Μάρκετ δεν μας βρίσκει κατά βάση αντίθετους, αφού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εταίρου η διαδικασία εύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων και παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του Προέδρου του εν λόγω Συνεταιρισμού να χειραγωγήσει την αγορά με αμφίβολης αποτελεσματικότητας μεθόδους προκειμένου να εδραιώσει τον χαρακτηρισμό του ως παράγοντα του Νομού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μη δημοσιοποίηση τής εν λόγω συνεργασίας στην οποία επαναλαμβάνουμε δεν διαφωνούμε εφόσον συντελεστεί νομίμως από κάθε πλευρά, μας προβληματίζει σε σχέση με τη διαφάνεια και τις προθέσεις της, παρόλο που συνομολογήθηκε με σαφήνεια παρουσία τόσο εμένα προσωπικά όσο και μελών της ομάδας μας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γ. Αμπαδιωτάκη σε συνάντηση η οποία διαμείφθηκε στα γραφεία της Παράταξης μας”.
-“Κατέβαλα σημαντική προσπάθεια στις μέχρι στιγμής επισημάνσεις μου να καταστήσω σαφή τα σημεία στα οποία συμφώνησα ή διαφώνησα φτάνοντας σ’ αυτήν την παρατήρηση που η διαφωνία μου είναι μονοδιάστατη.
Στις εποχές της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας της χώρας, γεγονός που επιβάλλει τη μέγιστη προσοχή σε επίπεδο επενδύσεων δεν είδαμε ούτε μια οικονομική πρόβλεψη ή σχεδιασμό.
Πολύ περισσότερο δεν γίναμε κοινωνοί στην παρουσίαση μιας Οικονομοτεχνικής Μελέτης η οποία θα μας διασφάλιζε -τουλάχιστον επί χάρτου- ότι το εν λόγω σχέδιο με την προτεινόμενη σύνθεση και τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις σε επίπεδο βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού θα είχε προοπτική οικονομικής επιτυχίας. Ακόμα και σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονται μελέτες ακόμα και για την χορήγηση δανείων και δεν ήταν εφικτό να γίνει κάτι αντίστοιχο για την εταιρεία διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων; Φυσικά δεν επιρρίπτω την ευθύνη για τα παραπάνω στον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων οι οποίοι όπως προαναφέραμε θα στηριχθούν -με άγνωστο ποσοστό και αντάλλαγμα- στην ικανότητα ρευστότητας του Τοπικού Συνεταιριστικού Σούπερ Μάρκετ αλλά στη Δημοτική Αρχή η οποία δεν θέλησε μέσα από μια Οικονομοτεχνική Μελέτη να μας ενημερώσει για τον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας αλλά και την πιθανότητα να χρεώσει ή όχι τον Δήμο Χανίων με επιπλέον δαπάνες, πράγμα που θα φαινόταν σε μια Μελέτη Βιωσιμότητας. Για θέματα πρόβλεψης εσόδων, εξόδων, στελέχωσης κ.λπ. ούτε λόγος. Να σημειώσω πως μόνο για την απαραίτητη βελτίωση
των υποδομών του σφαγείου προκείμενου να αδειοδοτηθεί προσωρινά απαιτούνται από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ όπου η δημόσια επιδότηση περιορίζεται στο 50% μόνο.
Αξιοκατάκριτη αμέλεια ή διάθεση να μη δούμε τα στοιχεία που θα έπρεπε σε μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Χανίων;
Σε κάθε περίπτωση έχει ακουστεί πολλάκις ότι η μελέτη ενός έργου αποτελεί και το βασικότερο στάδιο ωρίμανσής του. Ας ελπίσουμε ότι θα τη δούμε σύντομα διασφαλίζοντας έτσι, τόσο τον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων όσο και τη νέα Εταιρεία Διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων μας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα