Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φως στα παρασκήνια του Νησιού

´Φως´ στα παρασκήνια της τηλεοπτικής σειράς ´Το Νησί´ ρίχνει η έκθεση σκηνογραφίας, φωτογραφίας, κουστουμιών και ειδικών εφέ, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο παλιό λιμάνι. Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Ιουλίου και διοργανώνουν το MEGA και οι εταιρείες παραγωγής TVE και Indigo View, με συνδιοργανωτές τους Δήμο Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., θα παραβρεθούν βασικοί συντελεστές της σειράς, μεταξύ αυτών ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης και η συγγραφέας του βιβλίου ´Το Νησί´, Βικτώρια Χίσλοπ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, θα βραβεύσει τους Θοδωρή Παπαδουλάκη και Βικτώρια Χίσλοπ τιμώντας στο πρόσωπό τους όλους τους συντελεστές της σειράς για την ευαισθησία και τον σεβασμό με τον οποίο ανέδειξαν ένα από τα μελανά σημεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές η έκθεση αποσκοπεί ´στο να έρθουν στο φως τόσο η τεράστια προεργασία που απαιτήθηκε όσο και το εύρος και η ένταση της προσπάθειας από τους επαγγελματίες του χώρου για το τελικό άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, που κατά γενική ομολογία ανέβασε τον πήχη της τηλεοπτικής παραγωγής στην Ελλάδα´.
Παράλληλα, μέσα από την έκθεση δίνεται η ευκαιρία στους φίλους της σειράς ´να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές και δημιουργούς και να περιηγηθούν από αυτούς σε μονοπάτια άγνωστα για τον μέσο τηλεθεατή, όπως της σκηνογραφίας, των ειδικών εφέ και της ενδυματολογίας´, ενώ επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στα εργαστήρια που οργανώνονται, σεμινάρια από τους κορυφαίους του χώρου.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό απ’ όλα τα στάδια της παραγωγής, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών κλίμακας 1:20 και σχέδια κατασκευής, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ, προβολή σκηνών και στιγμιότυπων προετοιμασίας και κατασκευών, αντικείμενα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος της ομώνυμης σειράς, Αντώνης Χαλκιάς.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν όλα τα επεισόδια της σειράς, ενώ θα πραγματοποιηθούν: εργαστήρια μακιγιάζ ειδικών εφέ αύριο, Κυριακή 17 Ιουλίου, από τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, οι οποίοι ´δημιούργησαν´ εκατοντάδες λεπρούς για τις ανάγκες της σειράς και από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου εργαστήριο σκηνογραφίας από τον σκηνογράφο και επιμελητή της έκθεσης Αντώνη Χαλκιά.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί επίσης το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς: Θοδωρή Παπαδουλάκη (σκηνοθέτη), Αντώνη Χαλκιά (σκηνογράφο), Ξανθή Κόντου (ενδυματολόγο), Βαγγέλη Κατριτζιδάκη (διευθυντή φωτογραφίας), Μίνω Μάτσα (μουσικοσυνθέτη) καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ ´Το Νησί – Η αληθινή ιστορία´.
Επίσης, την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, θα γίνει αναπαράσταση της παράστασης Καραγκιόζη που έδωσε ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης στη Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα Χανιά αποτελούν τον πρώτο σταθμό για την έκθεση ´Το Νησί´ και επιλέχθηκαν -όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, ως τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη αλλά και έδρα της εταιρείας παραγωγής Indigo View, η οποία είχε την επιμέλεια εκτέλεσης της παραγωγής σειράς.
Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες:10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 11 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές, ο σκηνοθέτης της σειράς Θοδωρής Παπαδουλάκης σημείωσε ότι η έκθεση επικεντρώνεται στο παρασκήνιο και κυρίως στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό κομμάτι όπως και το κομμάτι των ειδικών εφέ – μακιγιάζ που έγιναν στα γυρίσματα.
´Για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι επιστρέφω στα Χανιά μετά από απουσία 2 ετών στην Ελούντα και αυτή είναι η πρώτη μου ουσιαστικά δουλειά -έστω και στο πλαίσιο μιας έκθεσης- για την πόλη μας´, τόνισε ο κ. Παπαδουλάκης ενώ έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων πρόκειται να ξεκινήσουν μια σειρά δραστηριότητες που αφορούν τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δρώμενα καθώς και διαφημιστικά με θέμα τα Χανιά. ´Η προοπτική αυτή με ενθουσιάζει αφού όλος ο κόσμος ξέρει πια ότι είμαι φανατικός της πόλης μου´, είπε ο κ. Παπαδουλάκης και κλείνοντας καλωσόρισε όλους τους συντελεστές του ´Νησιού´ που έχουν έρθει για την έκθεση υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της σειράς οφείλεται σε αυτούς και στο πάθος που έδειξαν.
O σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς δήλωσε σχετικά: ´Είχα την τύχη να είμαι σκηνογράφος αυτής της σειράς πρώτον γιατί ήταν μια επιθυμία μου να είμαι και να παραμένω στην Κρήτη όσο το δυνατόν παραπάνω, δεύτερον γιατί έχω πάρα πολλούς φίλους στην Κρήτη και το σημαντικότερο γιατί γνώρισα τον Θοδωρή Παπαδουλάκη. Αυτή η δουλειά έχει ένα μεγάλο φορτίο αγάπης από όλους μας. Ήταν μια τεράστια δουλειά, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά τηλεοπτικά πράγματα´. Συνεχίζοντας ο κ. Χαλκιάς ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες σειρές που θα δώσουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.
Στην έκθεση θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό αλλά και μακέτες, που θα ήθελα να μην ακουμπάει το κοινό γιατί είναι πολύ ευαίσθητες. Υπόσχομαι ότι θα είναι μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση και ελπίζω στην ανταπόκριση του κόσμου´, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο σκηνογράφος της σειράς. 
Ο Γιώργος Αλαχούζος ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Ρούλη, ήταν υπεύθυνοι για τα make up – εφέ ευχαρίστησε αρχικά τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, την παραγωγή και τους ηθοποιούς ´για μια απίστευτη συνεργασία´ και πρόσθεσε: ´Για εμάς αυτή η σειρά ήταν κάτι πρωτοφανές στα τόσα χρόνια που δουλεύουμε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε σαν μια τυπική μικρή δουλειά και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη σε όγκο δουλειά που έχουμε κάνει στην Ελλάδα´, ανέφερε ο κ. Αλαχούζος και συμπλήρωσε: ´Η έκθεση είναι εφάμιλλη εκθέσεων που έχουμε παρακολουθήσει στο εξωτερικό και νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ένα μάθημα για άλλους σκηνοθέτες και παραγωγούς που κάνουν σειρές ή ταινίες, ώστε να τη δουν και να την έχουν σαν παράδειγμα για το μέλλον´.
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: ´Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Χανίων η συνδιοργάνωση στο ΚΑΜ της έκθεσης «Το Νησί» της τηλεοπτικής σειράς που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώριας Χίσλοπ, το οποίο τη χρονιά που πέρασε καθήλωσε στην κυριολεξία εκατομμύρια τηλεθεατές´ και πρόσθεσε: ´Δεν μπορώ να μην συγχαρώ έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες της χώρας μας, τον συντοπίτη μας Θοδωρή Παπαδουλάκη για τη σπουδαία δουλειά του και την επιλογή των Χανίων ως πρώτη πόλη παρουσίασης αυτής την έκθεσης´. 
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε ότι ´για τα Χανιά είναι μεγάλη τιμή που έχουμε έναν συντοπίτη μας που παρουσιάζει στην τηλεόραση τέτοιο θέαμα´ και πρόσθεσε: ´Καλό θα ήταν να γίνει δάσκαλος -κι ας είναι μικρός στην ηλικία- για όλη την τηλεόραση κρατική και ιδιωτική για το τι σήριαλ πρέπει να παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό και να μην βλέπουμε αυτά που βλέπουμε συνήθως´.
Καταλήγοντας ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση ´πρέπει και είναι καλό συμμετέχει και να αναδεικνύει αυτές τις προτάσεις´.  
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα