Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα

ΡΕΘΥΜΝΟ
Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν χθες στους κατοίκους των Σαχτουρίων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και έκαψε χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής, δασικής και γεωργικής έκτασης πριν τεθεί υπό μερικό έλεγχο αργά το βράδυ από την τεράστια πυροσβεστική δύναμη, που επιχειρούσε ολόκληρη την ημέρα. 
Πριν 12 περίπου χρόνια, μία μεγάλη πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καεί τεράστια έκταση, αλλά και σπίτια στο χωριό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι φλόγες που επεκτάθηκαν σε μία μεγάλη έκταση από τα Σαχτούρια προς τη Μελαμπιανή Γιαλιά, απείλησαν προς στιγμή εξοχικές κατοικίες στην περιοχή «Πρασονήσι», ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες αυτές. Ομως, οι ζημιές στους ελαιοπαραγωγούς φαίνονται να είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Πιπεράκη, εκτιμάται ότι καήκαν περίπου 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα γης και περίπου 5 χιλιάδες ελαιόδεντρα.
Μέχρι αργά το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν την κατάσβεση σε ένα μεγάλο μέτωπο που είχε μείνει στην περιοχή της Μελαμπιανής Γιαλιάς, ενώ συχνές ήταν αναζωπυρώσεις, γι? αυτό και καθ? όλη τη διάρκεια της νύχτας μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής παρέμεινε στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου ενημερώθηκε για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στα Κάτω Σαχτούρια. Οι πολλοί ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν στη Νότια Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα πολύ γρήγορα οι φλόγες να επεκταθούν σε μεγάλη έκταση, απειλώντας καλλιέργειες και ακόμα και εξοχικές κατοικίες.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση και στην περιοχή έφτασαν συνολικά 12 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα. Ωστόσο, η κατάσταση πολύ γρήγορα έγινε ανεξέλεγκτη, γι? αυτό κλήθηκαν και συνέδραμαν από αέρος και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, που βρίσκονται στο νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για πολλές ώρες, οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη με τις φλόγες και από αέρος γίνονταν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολύτιμη ήταν η βοήθεια και εθελοντών και των κατοίκων, που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να περιορίσουν την φωτιά.
Το έργο της πυρόσβεσης συντόνιζαν ο Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη, Γιώργος Τριγώνης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Χρήστος Μπουραντάς.
Σημαντική βοήθεια προσέφεραν οι υδροφόρες που επιστρατεύτηκαν για την πυρκαγιά από τον δήμο Ρεθύμνου, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, καθώς και η υδροφόρα ενός ιδιώτη από την περιοχή, που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπως σημείωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης, έτσι κατάφεραν να μην χρειαστεί καμία φορά να φύγουν πυροσβεστικά οχήματα από το σημείο της εγκατάστασης για να ανεφοδιαστούν με νερό, αφού αυτό το έργο το είχαν αναλάβει οι χειριστές των υδροφόρων μηχανημάτων.
Οπως σημείωσε ο κ. Πιπεράκης, οι φλόγες έφτασαν το μεσημέρι κοντά στις αυλές εξοχικών κατοικιών στην περιοχή «Πρασονήσι», ωστόσο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν πολύ μεγάλο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαν οι πυροσβέστες πολύ δύσκολες.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος, όταν, πολίτης εκτελούσε εργασίες στο χωράφι του, όπως σημείωσε και ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Γιώργος Τριγώνης.
Ο κ. Τριγώνης μιλώντας στα ΜΜΕ για μία ακόμα φορά έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μία μόνο απροσεξία μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. «Δυστυχώς όσα λέγαμε τόσο καιρό μέσα από τα ΜΜΕ, ό,τι λέγαμε στον κόσμο όταν έχει αέρα να μην βάζει φωτιά, να μην κάνει εργασίες, όλα πήγαν στον βρόντο. Σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν μία μέρα επικίνδυνη για φωτιά, όμως αυτό φαίνεται ότι κάποιοι δεν το κατάλαβαν και έτσι είχαμε αυτό που έγινε, δηλαδή να έχουμε παντού καμμένη γη», είπε ο κ. Τριγώνης.
Σε ό,τι αφορά το έργο της πυρόσβεσης, ο περιφερειακός διοικητής του Π.Σ. είπε: «Η περιοχή έχει καεί πολλές φορές.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και λόγω και των φετινών βροχοπτώσεων να υπάρχει πολύ χόρτο και έτσι η φωτιά πήγαινε πάρα πολύ γρήγορα. Μπορέσαμε να σώσουμε τα σπίτια που υπήρχαν στην περιοχή, μόνο ένα έπαθε μικροζημιές».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα