Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρεύμα με γεννήτριες

Του Κ. ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Με γεννήτριες (“ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη”) καλύπτονται και το φετινό καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες δέκα νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών η Κρήτη και η Ρόδος καθώς οι μόνιμες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν για την αυξημένη ζήτηση
-λόγω ζέστης και τουρισμού- που παρατηρείται τους θερινούς μήνες.
Η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το “πράσινο φως” στη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε μίσθωση μονάδων για έξι νησιά που εμφανίζουν έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο το καλοκαίρι (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη), ενώ σε άλλα τέσσερα (Κάρπαθος, Κύθνος, Σέριφος και Σκύρος) οι ανάγκες θα καλυφθούν με τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Κω, την Κάλυμνο και τη Μύκονο. Συνολικά η πρόσθετη ισχύς που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στα δέκα νησιά για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι 68,4 μεγαβάτ, από τα οποία τα 64 MW θα είναι οι ενοικιαζόμενες μονάδες, με κόστος που εκτιμάται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.
Η αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών σε μόνιμη βάση θα επέλθει όταν υλοποιηθούν τα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για παράδειγμα στα Επτάνησα ή στα νησιά του Αιγαίου που είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο (π.χ. Άνδρος, Τήνος) δεν τίθεται ζήτημα για την κάλυψη των θερινών αναγκών.
Η ΔΕΗ έχει προκηρύξει ήδη τον διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ.
ενώ έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και για τη διασύνδεση της Κρήτης. Συνολικά, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 4 – 5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Τα οφέλη
Τα έργα αυτά δεν εξυπηρετούν μόνο την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, την στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά έχουν ορισμένες ακόμη θετικές συνέπειες, όπως:
* Η προστασία του περιβάλλοντος, αφού η παραγωγή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά γίνεται κατά κύριο λόγο με καύση πετρελαίου.
* Η εκμετάλλευση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών των νησιών (αιολική,
ηλιακή ενέργεια) που είναι αδύνατη σήμερα ελλείψει
δικτύων για την απορρόφηση της ενέργειας.
* Η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος δεδομένου ότι οι πετρελαϊκές είναι οι ακριβότερες μονάδες. Το επιπλέον κόστος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των τριάντα συνολικά μη διασυνδεδεμένων νησιών από πετρέλαιο φθάνει στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, κονδύλι που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με την καταβολή του τέλους για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ενίσχυση ηλεκτροπαραγωγής από τον Αθερινόλακκο
Φορητά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 90 – 120 μεγαβάτ θα στείλει η ΔΕΗ στην Κύπρο για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής του νησιού, ύστερα από συνεννόηση της Ελληνικής με την Κυπριακή κυβέρνηση.
Το σύστημα ηλεκτροδότησης της Κύπρου έχει υποστεί σημαντική ζημιά από την προχθεσινή έκρηξη στο στρατόπεδο Φλωράκη με αποτέλεσμα να γίνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, τα πρώτα 30 ΜW θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η επιχείρηση αναφέρει ακόμη ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα έτσι ώστε η αναγκαία αποστολή φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών να μην επηρεάσουν την σταθερότητα του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος ενώ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα