Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παράδεισος αρωματικών φυτών η Κρήτη

Περίπου 5.000 βότανα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Την ίδια στιγμή η Κρήτη χαρακτηρίζεται ως ο παράδεισος των αρωματικών φυτών καθώς έχουν καταγραφεί στο νησί πάνω από 2.386 είδη, εκ των οποίων τα 208 ενδημικά.   
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός αρθρογράφος και συνεργάτης των «Χ.Ν.» Σάκης Κουβάτσος μιλώντας χθες στο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου και το οποίο θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου. 
Στην ομιλία του με θέμα «Οικολογία και θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών» ο κ. Κουβάτσος αναφέρθηκε σε διάφορα φυτά και βότανα της Κρήτης αναλύοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία και παρουσιάζοντας ιστορικές πληροφορίες για τη χρήση τους από την αρχαιότητα. 
«Η Κρήτη είναι γνωστή για τα αρωματικά της βότανα από την εποχή του Μίνωα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, όπως αναφέρεται σε πάπυρο της 18ης Δυναστείας, εισήγαγαν κρητικά βότανα και τα χρησιμοποιούσαν για τους αρρώστους και το βαλσάμωμα των νεκρών τους», τόνισε ο κ. Κουβάτσος και συμπλήρωσε: «Το νησί μας είναι ο παράδεισος των φυτών. Λόγω διάφορων παραγόντων ο συνολικός αριθμός των φυτών στην Κρήτη ξεπερνάει τα 2.386 είδη, όπως καταγράφει μελέτη του W. Greuter που έκανε το 1973. Είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ελλάδας σε ενδημικά φυτά. Ο Rechinger σε απογραφή του 1942 κατά τη διάρκεια της Κατοχής αναφέρει 208 είδη. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη συγκέντρωνε το 44% του συνόλου (518) των ενδημικών φυτών των νήσων και χερσονήσων του Αιγαίου Πελάγους». 

ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ´ΘΗΣΑΥΡΟΣ´
Ο κ. Κουβάτσος μίλησε ακόμα για τις αναξιοποίητες δυνατότητες της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Κρήτη σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα καλλιεργούνται πολύ μικρές ποσότητες. «Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη έχουν πλούσια χλωρίδα σε είδη και ποικιλότητα θεραπευτικών φυτών με ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Το πλεονέκτημα αυτό δεν το έχουμε αξιοποιήσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αριθμός των θεραπευτικών φυτών που καλλιεργούνται είναι πολύ μικρός και σε μικρές εκτάσεις», τόνισε ο κ. Κουβάτσος και πρόσθεσε: «Η εξάπλωση της καλλιέργειας των αρωματικών και θεραπευτικών φυτών ως εναλλακτικών καλλιεργιών θα συνέβαλε στην επίλυση πολλών προβλημάτων του αγροτικού πληθυσμού και της περιφέρειας διότι εκτός των άλλων θα έδινε λύση στην επιδιωκόμενη εδώ και χρόνια αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Ειδικότερα, για τις αιτίες αυτού του φαινομένου ο κ. Κουβάτσος επεσήμανε ότι η μη ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών εντοπίζεται κυρίως στους εξής λόγους: «Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο καλλιέργειας διότι δεν υπάρχει παράδοση καλλιέργειας φυτών αυτής της κατηγορίας, όπως υπάρχει στις χώρες που βρίσκονται βόρεια της χώρας μας. Παράλληλα, υπάρχουν πολύ λίγοι επιστήμονες που θα υποδείξουν τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης άρχισε τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος μόλις το φθινόπωρο του 2003», τόνισε ο κ. Κουβάτσος και συμπλήρωσε: «Επίσης, η πρωτογενής έρευνα είναι σχεδόν μηδενική. Υπάρχουν αρκετές μελέτες από Έλληνες ερευνητές που αφορούν τη φυσιολογία και τα αιθέρια έλαια των φυτών αλλά υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές εργασίες για γενετική βελτίωση και τεχνικές καλλιέργειας. Τέλος, δεν έχουμε μονάδες επεξεργασίας των φυτών αυτής της κατηγορίας. Όσες μονάδες επεξεργασίας υπάρχουν σήμερα εισάγουν συνήθως την πρώτη τους ύλη από το εξωτερικό ως πιο φθηνή, όχι όμως καλής ποιότητας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε οργανωμένα καλλιέργειες αρωματικών βοτάνων και να γίνει η Κρήτη ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο», είπε σχετικά ο κ. Κουβάτσος. 

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Παρά το γεγονός ότι τα βότανα δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε στην Κρήτη, παγκοσμίως φαίνεται ότι επανέρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω κυρίως των αδιεξόδων της συμβατικής Ιατρικής.
Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε, ο κ. Κουβάτσος «αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων αλλά λόγω της ανησυχίας για τη συμβατική ιατρική πράξη, που αποτυγχάνει γενικώς να αντιμετωπίσει ολιστικά το άτομο».
«Οι γιατροί έχουν εξειδικευτεί τόσο πολύ, ώστε συχνά αδυνατούν να θεραπεύσουν οτιδήποτε εκτός από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Στον αντίποδα όμως της επανόδου των βοτάνων στο κέντρο του ενδιαφέροντος έχουμε την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης είναι βέβαιο ότι ήδη επιχειρούν να ελέγξουν την τροφή ως αξία με σκοπό το κέρδος. Οι τροφές πλέον βρίσκονται στον πίνακα των Χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο και παίζουν τα παιχνίδια της νέας τάξης πραγμάτων σε βάρος των λαών. Το ίδιο βέβαια και τα βότανα, τα οποία βρίσκονται στο στόχο του Κώδικα Διατροφής που έχουν ήδη κατοχυρώσει νομοθετικά. Έναν Κώδικα για τον οποίο πολλοί εκφράζουν φόβους διότι δεν γνωρίζουν αν έχει δημιουργηθεί για να προστατεύσει ή να σκλαβώσει το ανθρώπινο είδος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα