Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανάγκη παρεμβάσεων

Τον καθαρισμό γύρω και πάνω από τα ενετικά τείχη καθώς και την τοποθέτηση φωτισμού για λόγους ασφαλείας ζητά, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους φορείς ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, ο οποίος κατά την τελευταία του συνεδρίαση -στην οδό Θεοτοκοπούλου- συζήτησε τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στην οδό Θεοτοκοπούλου, που αποτελεί δρόμο εισόδου στην παλιά πόλη, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, όπως η έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων, που χρήζουν αποκατάστασης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 6 Ιουλίου, οι κάτοικοι της οδού Θεοτοκοπούλου ενημέρωσαν τον Σύλλογο για τα προβλήματα της περιοχής, ενώ παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της εικόνας που επικρατεί.
Έπειτα από την ενημέρωση «συμφωνήσαμε ότι ο Δήμος Χανίων πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν με υπόμνημα την 19 Φεβρουαρίου 2011 προς τον Δήμο Χανίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Αυτό κρίνεται επείγον και απαραίτητο με αφορμή τη λειτουργία για πρώτη φορά του Αγροτικού Αυγούστου στη Δυτική Τάφρο».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα για τα θέματα της περιοχής γύρω από τη Θεοτοκοπούλου ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «πρώτη προτεραιότητα -και για λόγους ασφαλείας- είναι ο καθαρισμός γύρω και πάνω από τα ενετικά τείχη καθώς και ο φωτισμός της περιοχής» και συμπληρώνει: «Η οδός Θεοτοκόπουλου λειτουργεί ως είσοδος της παλιάς πόλης και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι απογοητευτική. Οι κάδοι απορριμμάτων, η διόρθωση των πλακοστρώσεων και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κρίνεται αναγκαία. Η διαδρομή Θεοτοκοπούλου – Ζαμπελίου – Δασκαλογιάννη έχει χαρακτηριστεί ιστορική διαδρομή -κάτι που όμως δεν γνωρίζει κανείς- και θα ήταν απαραίτητο να αναγράφεται σε πινακίδες στα σημεία αυτών των περιοχών. Προτείνεται, επίσης, η τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της οδού Θεοτοκοπούλου και η δρομολόγηση mini-bus για την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών καθώς θα αποφορτίσει τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης».
Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμα ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα η δημιουργία θεσμού «Γιορτές του ιστορικού κέντρου των Χανίων» με τη συμμέτοχη των κατοίκων και των επαγγελματιών, κατά τη θερινή αλλά και τη χειμερινή περίοδο, σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης με σκοπό την προβολή και την ανάδειξή της με εικαστικά δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να μαθευτεί η πλούσια ιστορία που διαθέτει. «Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να παραχωρηθούν οι αίθουσες του Φρουρίου Φιρκά σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας», τονίζει ο Σύλλογος και συνεχίζοντας σημειώνει: «Με μεγάλη χαρά διαπιστώθηκε κατά τη συζήτησή μας η αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής Θεοτοκοπούλου, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της παλιάς πόλης. Ο Σύλλογος είναι προφανές ότι υιοθετεί τις απόψεις των κατοίκων και θα είναι αρωγός και υποστηρικτής των προσπαθειών τους».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Παράλληλα, ο Σύλλογος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις οποίες και «διαπίστωσε τη συμπαράσταση στα προβλήματά μας αλλά και τη διάθεση συνεργασίας τους με σκοπό την επίλυσή τους».
«Συναντηθήκαμε με τον κ. Βιρβιδάκη, ο όποιος μας ενημέρωσε για δρομολογημένα έργα στην παλιά πόλη που αφορούν την πυρόσβεση, την πεζοδρόμηση, την αποχέτευση, το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, τη λειτουργία παραδοσιακού δημοτικού καφενείου κ.ά. Κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Βάμβουκα θέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τον καλέσαμε να πάρει θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνάντησή μας με τον κ. Παπαντωνάκη είχε υποστηρικτικό χαρακτήρα καθώς γνωρίζει αρκετά από τα προβλήματα και μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί μαζί μας για να τα αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, η συνάντηση με τον κ. Ανδριανάκη ήταν εποικοδομητική. Ήταν υπέρμαχος της ανάπτυξης της παλιάς πόλης με βάση τη διαβίωση των κατοίκων και μας δήλωσε τη συμπαράσταση και την αρωγή του», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και συνεχίζοντας τονίζει: «Το Γραφείο της Παλιάς Πόλης, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Ταμείο και 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την ανοχή και τη συνενοχή όλων μας, παρουσιάζονται ως κύριοι υπεύθυνοι σε ό,τι αφορά την παλιά πόλη. Κρίθηκαν αναγκαίες συναντήσεις, το συντομότερο δυνατόν, όλων μαζί των υπηρεσιών με στόχο τη συζήτηση, την ενημέρωση και την κατάθεση των απόψεών μας για τα τρέχοντα ζητήματα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι για το μέλλον της παλιάς μας πόλης είναι ανάγκη να υπάρχει αγαστή συνεργασία και συνεννόηση όλων των φορέων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.
Αποτελεί αγαθό το οποίο εάν εκτιμηθεί όπως οφείλουμε θα μπορέσει θετικά να συμβάλει στην οικονομική και όχι μόνο, ευημερία όλου του Νομού. Μεγάλη και επιτακτική ανάγκη λοιπόν να προστατευθούν οι κάτοικοί της, στους οποίους οι ιθύνοντες θα πρέπει να παρέχουν ό,τι είναι δυνατόν για τη σωστή διαβίωσή τους». 
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι όπως αναφέρει ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης η επόμενη συνεδρίαση του Συλλόγου θα είναι μόνο για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Να σημειώσουμε ότι για πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα 6936827894 – 6978229916 ή να επικοινωνήσουν στο chaniapalaiapoli@gmail.com.
.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα