Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

72 χρόνια μετά τη Χιροσίμα

Τώρα και χρόνια βρισκόμαστε σε συνεχή αναταραχή από τις γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές ανταγωνιστικές μεθοδεύσεις που θέτουν σε ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, στην Κρήτη, παντού.
Η λήξη του ψυχρού πολέμου επακολουθήθηκε από την έναρξη “του θερμού πολέμου” των μεγάλων συμφερόντων της υπερ-εκμετάλλευσης, με ΥΠΕΡ-ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ σε όλο τον πλανήτη, ο οποίος, καθ’ εαυτός, βρίσκεται σε κρίση διαρκή, ενώ οι λαοί αντιμετωπίζουν το φάντασμα της αβεβαιότητας επιβίωσης κάθε στιγμή. Κυρίως, οι νέοι άνθρωποι όπου γης. Αφού δεν υπάρχει γι’ αυτούς προοπτική μιας ανεκτής ζωής.
Με ιδιαίτερες συνθήκες στην Κρήτη που απειλείται λόγω πυραύλων, πολεμικών αεροπλάνων κ.λπ. σε κάθε δυσκολία έτοιμης πολεμικής.
Ο πυρηνικός τρόμος που κάλυψε το συνεχές, πλέον, μέλλον της ανθρωπότητας ξεκίνησε, ως έσχατη απειλή από την πρώτη στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και 3 μέρες αργότερα, της άλλης βόμβας στο Ναγκασάκι 72 χρόνια ως σήμερα, με την 6η Αυγούστου του 1945. Για να ανυψωθεί καλύπτοντας τον ουρανό  της περιοχής το φονικό ραδιενεργό νέφος με άμεση εξαΰλωση χιλιάδων ανθρώπων, με τελικό απολογισμό σε ανθρώπινα θύματα, αυτής της πρώτης ατομικής πυρηνικής καταστροφής 289.000 ψυχών.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΕΝΟΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ – ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ
Τότε, με δικαιολογία τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ιαπωνία (τρίτο μέλος του φασιστικού και ολοκληρωτικού άξονα της βίας) που δεν συνθηκολογούσε, χρησιμοποιήθηκε η ατομική βόμβα που την έριξε η Αμερική, που την είχε προετοιμάσει, πριν ακόμα λήξει ο πόλεμος στην Ευρώπη, με τη βοήθεια (αιώνια ενοχή) των μεγάλων ατομικών επιστημόνων Οπενχάιμερ κ.λπ. έχοντας πραγματοποιήσει δοκιμές στην έρημο της Νεβάδας και στο Νέο Μεξικό. Για να αποφασίσει να δώσει την τελευταία εντολή για τη ρίψη της ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. Χάρρυ Τρούμαν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο οποίος απεβίωσε, μετά τη συνθήκη της Γιάλτας, για ν’ αναλάβει -κατά το αμερικανικό σύνταγμα- την προεδρία των Η.Π.Α. με ορκωμοσία του.
Βέβαια, αμέσως μετά, τη φρίκη της πρώτης    -παγκόσμιας- πολεμικής ή πυρηνικής καταστροφής η Ιαπωνία συνθηκολόγησε. Για να λήξει, έτσι, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που είχε ισοπεδώσει Ευρώπη, Ρωσία, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Αφρική κ.λπ. με απάνθρωπους βομβαρδισμούς τόσα κράτη και τόσους λαούς.

ΕΣΧΑΤΟ ΦΟΒΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΟΤΗΣΕ Ο 20ος ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
Ομως, πέρα από αυτές τις καταστροφές η μέγιστη καταστροφή – διαστροφή ήταν ότι στο τέλος που αυτός ο απάνθρωπος πόλεμος, άνοιξε, πρωταρχικά με τη βόμβα της Χιροσίμα την κερκόπορτα της ανά κάθε λεπτό, ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής. Η οποία έκτοτε απειλεί συνεχώς την ανθρωπότητα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη γη.
Ο 20ός αιώνας κληροδότησε στον 21ο αιώνα τον έσχατο φόβο και τρόμο της πυρηνικής – ατομικής καταστροφής με έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κατακλυσμό. Γιατί, αμέσως μετά από την αμερικανική πρώτη βόμβα η άλλη τότε παγκόσμια δύναμη, η, τότε, Σοβιετική Ενωση, δεν έμεινε αδρανής… Με τους δικούς της επιστήμονες, υπό τον διάσημο φυσικό Ζαχάρωφ, κατασκεύασε δική της βόμβα, για να γίνει η επόμενη δύναμη που κατείχε το υπερόπλο της ατομικής βόμβας. Για να αρχίσουν και άλλες μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Κίνα και ο Καναδάς να πραγματοποιούν ατομικές δοκιμές και να αποκτούν τις δικές τους βόμβες, ώσπου ο Ο.Η.Ε. δημιούργησε τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, που την ίδρυσε το 1957 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για ετήσιο έλεγχο για τη χρήση πυρηνικών όπλων εκτός των μελών που συμμετείχαν στην Οργάνωση της Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών.
Ομως, αυτή η οργάνωση δεν απέβλεπε μόνο στον έλεγχο πολεμικής χρήσης της ατομικής ενέργειας. Παράλληλα απέβλεπε και στη συμβολή της στην ειρηνική χρήση της, για την υγεία, ιατρική, για την ηλεκτρική – πυρηνική ενέργεια, για τη γεωργία, την υδρολογία, τη βιομηχανία κ.λπ.

Ο ΧΡΟΥΤΣΩΦ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ομως παρά ταύτα, από το τέλος της δεκαετίας του 1950 άρχισε ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικής (γενικά Δύσης) και Ανατολής με Σοβιετική Ενωση και τους δορυφόρους της.
Για να κυριαρχήσει ο μέγας τρόμος των ανταγωνισμών των διηπειρωτικών πυραύλων. Με εντάσεις και κρίσιμες φάσεις για τον αιφνιδιασμό του πρώτου κτυπήματος. Ενας συνεχής τρόμος που συντηρήθηκε με εφιαλτικές ώρες για έκρηξη διηπειρωτικού – πυραυλικού πολέμου όπως εκείνος που απειλήθηκε, με τη μεταφορά των σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα επί προεδρίας Κένεντυ και διακυβέρνησης της Σοβιετικής Ενωσης από τον Χρουτσώφ, χάρη στην ψυχραιμία του οποίου αποφεύχθηκε τότε μια πραγματική διηπειρωτική πυραυλική σύγκρουση.

ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια κρίση συνεχής που κράτησε ως την εποχή, πρωταρχικά του αφοπλισμού (Ρήγκαν – Γκορμπατσώφ) που τελικά, οδήγησε στην κατάρρευση της ρωσικής υπερδύναμης. Για να μείνει πλέον ως υπερδύναμη η Αμερική.
Η οποία, αντί να ειρηνοποιήσει την πολιτική της την οδήγησε άμεσα στον “σταυροφορικό” πόλεμο της Δύσης κατά της Ανατολής στην κρίσιμη πετρελαϊκή περιοχή του περσικού κόλπου.
Ενώ παράλληλα, αναστάτωσε όλα τα Βαλκάνια με 3 – 4 πολέμους σ’ αυτή την κρίσιμη περιοχή. Η οποία κυρίως στο Κόσοβο και στη Σερβία έγινε νέο πεδίο (επί προεδρίας Κλίντον) ανηλεών βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο του οποίου η μόλυνση θα διαρκεί για χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή.

ΑΥΤΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΤΕΡΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ
Εν τω μεταξύ μετά το φοβερό τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη ακολούθησαν οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές της Αμερικής σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ. για να επαναενεργοποιηθούν οι φόβοι για νέες πυρηνικές συγκρούσεις και απειλές από ασιατικές χώρες, κυρίως, οι οποίες αντέδρασαν στον πυρηνικό εξοπλισμό του Ισραήλ από Αμερική που αποτέλεσε πρόκληση ανασφάλειας για όλες τις γύρω χώρες, οι οποίες παράλληλα αντιδρούσαν -κυρίως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα- στην απόλυτη επιβολή της αμερικανικής στρατηγικής, με στόχο τη διασφάλιση των γεωοικονομικών και γεωενεργειακών συμφερόντων της.
Τα οποία συνεχώς εξυπηρετούσε μέσω του υπερ-ελέγχου του αποτυχημένου (στην ουσία) ΝΑΤΟ ακόμα όμως και διά των ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε. Για να οδηγήσει αυτή η πολιτική της αμερικανικής αυτοτρομοκράτησης την οποία εξάπλωσε διεθνώς ως ετεροτρομοκράτηση σε μια νέα έκρηξη (νέας μορφής ψυχρού οικονομικού πολέμου) σε όλη τη Μεσόγειο, την Ασία, τη Μ. Ανατολή κ.λπ.

ΝΕΟΙ ΦΟΒΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Με νέους φόβους για πολεμική σύγκρουση με χρήση και πυρηνικών όπλων, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται με τη σύγχρονη, γενικότερη, αναταραχή σε ευρύτερες περιοχές, πέρα και από τη μεγάλη έκρηξη που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή. Με το δεδομένο ότι τα ανεξέλεγκτα παιχνίδια της υπερ-ισχύος είναι αδίστακτα: ένα ζωντανό παράδειγμα αποτέλεσε η (κατά τ’ άλλα ειρηνοποιός) πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι, η οποία στη μεγάλη κρίση του 1980 καθώς και στις πυρηνικές δοκιμές που γινότανε σε άλλες περιοχές αναφερόμενη στην πιθανότητα μιας νέας πυρηνικής δοκιμής “αν το απαιτήσει το εθνικό συμφέρον” δήλωσε:
«Πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή σε θέση να χειριστούμε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα πολέμου. Κανείς δεν πρέπει να βρει τη χώρα μας απροετοίμαστη».
Για να προσθέσει, όμως, διερωτώμενη και τα εξής:
«Αραγε η Ινδία παίρνοντας μέρος στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, υπερασπίζεται πράγματι τα συμφέροντά της ή τα υπονομεύει;».

ΚΡΗΤΗ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Τώρα, 72 χρόνια, από τη ρίψη των βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι η ειρηνική πυρηνική ενέργεια, έχει περιζώσει τη γη, με συνεχή ατυχήματα, για να καθίσταται τόσο επικίνδυνη.
Ομως στον ιατρικό τομέα, στην παραγωγή κ.λπ. έχει αποδώσει πολλά.
Στον πολεμικό τομέα, όμως, το φως της αϊδίου λάμψης της μεταμόρφωσης του Χριστού απειλείται από τη τρομερή λάμψη της πυρηνικής παραμόρφωσης του κόσμου.
Με αυτή την κινδυνώδη πραγματικότητα να απειλεί ιδιαίτερα την Κρήτη και πιο ιδιαίτερα ακόμα, τα Χανιά που έχουν γίνει η υπέρβαση ενός πυρηνικού ανταγωνισμού χωρίς τη γνώμη του κρητικού – χανιώτικου λαού που, χρόνια, τώρα, πλέονται στον καθημερινό ψευδο-ευδαιμονισμό και τώρα βουτηγμένοι στο άγχος της επιβίωσης, μέσα στη σύγχρονη κρίση, αδιαφόρησαν για την επικρεμάμενη συνεχή κρίση μιας καταστροφής τόσο από πυρηνικό ατύχημα ή εκδίκηση στο φοβερό παιχνίδι τρόμου και αντι-τρόμου που διαδραματίζεται στην περιοχή με εντεινόμενες προκλήσεις…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα