Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων

Κατάληψη του δημαρχείου Χανίων και εισβολή και πρόκληση σοβαρών ζημιών στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε η χθεσινή διαδήλωση στα Χανιά ενάντια στο μεσοπρόθεσμο.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία στους δρόμους της πόλης λίγο μετά τις 11.30π.μ.. Από την μικροφωνική στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς άλλοι τάσσονταν υπέρ της κατάληψης του Δημαρχείου ώστε να γίνει κέντρο αγώνα ενώ άλλοι πρότειναν να γίνει κατάληψη στα γραφεία των βουλευτών και άλλοι να παραμείνουν στην πλατεία καλώντας και άλλο κόσμο να κατεβεί στις κινητοποιήσεις.
Τελικά αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πορείας στους δρόμους της πολης.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν τα “ξυπνάτε, ξυπνάτε, δεν θα ’χετε να φάτε”, “Εδώ, εδώ, κάθε μέρα εδώ, οι βουλευτές να ζήσουν με 500 ευρώ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73”, “Δουλεύεις 6 ημέρες και τρως όλο το αγγούρι και βγαίνεις το Σαββάτο για να το παίξεις μούρη”, “εεε, οοο πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ. Ουστ!”, “τα μαγαζιά του κέντρου κλείνουν ένα-ένα, λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα”, “πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τις μάνες σας και φύγετε τσ….”, “ο λαός δεν ξεχνά τους προδότες τους κρεμά”, “ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ”, “οργή λαού ξεσηκωμός παντού, να φύγουν κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ”. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν διακριτική και μόνο αστυνομικοί με πολιτικά παρακολουθούσαν από αποσταση τους διαδηλωτές.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Φτάνοντας στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ ορισμένοι διαδηλωτές άνοιξαν την κεντρική ξύλινη πόρτα και μπήκαν μέσα σε αυτά. Ανοιξαν δύο παράθυρα των γραφείων και από κάτω άλλοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ρίξουν μέσα αυγά.
Στη συνέχεια οι ευρισκόμενοι μέσα στα γραφεία διαδηλωτές άρχισαν να αναποδογυρίζουν έπιπλα, κομπιούτερ και να σκίζουν αφίσες και άλλο έντυπο υλικό.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Η πορεία συνεχίσθηκε μέχρι το Δημαρχείο η πόρτα του οποίου ήταν κλειστή.
Διαδηλωτές ανέβηκαν από τα δέντρα στο ταρατσάκι μπροστά από τα γραφεία του δημάρχου και της γραμματείας του και κατέβασαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Δήμου, άφησαν όμως την Ελληνική.
Αλλοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτήριο και επιχείρησαν να ανοίξουν την κεντρική πόρτα. Τελικά με την παρέμβαση του αντιδήμαρχου κ. Ξυνίδη η πόρτα άνοιξε και αρκετοί από τους συγκεντρωμένους μπήκαν μέσα στο κτήριο χωρίς όμως να υπάρξει το οποιοδηποτε έκτροπο. Εκεί ξεκίνησε ένας διάλογος ανάμεσα στους αντιδημάρχους, τον γ.γ. του Δήμου, συμβούλους και υπαλλήλους με τους διαδηλωτές που ξεκαθάριζαν ότι δεν είναι πρόθεσή τους να κάνουν την οποιαδήποτε ζημιά αφού “εμείς θα την πληρώσουμε”. Αλλοι διαδηλωτές έκλεισαν την οδό Καραϊσκάκη και την οδό Κυδωνίας με κάδους στο ύψος του Δημαρχείου. Λίγο πριν τις 2 εμφανίσθηκε αστυνομική δύναμη στην οδό Περίδου, χωρίς όμως να πλησιάσει την περιοχή του δημαρχείου.
Νωρίτερα σε άλλο σημείο του Δημοτικού Μεγάρου κάποιοι διαδηλωτές αποδοκίμασαν έντονα τον πρώην δημαρχο κ. Κ. Βιρβιδάκη ο οποίος βρέθηκε στο χώρο.
•Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων καλεί “να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των αγώνων μας, να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, να γίνει πεποίθηση όλων μας πως η μόνη ελπίδα είναι η συνέχιση του αγώνα”.

Πορεία με ευτράπελα
Νυκτερινή πορεία με πολλά ευτράπελα από τους “Αγανακτισμένους” τις πρώτες ώρες της Τετάρτης. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πέρασε από πολυσύχναστα σημεία της πόλης με συνθήματα ενάντια στο Μνημόνιο να κυριαρχούν. Ειδικότερα:
– Περνώντας από το παλιό λιμάνι οι “Αγανακτισμένοι” παρενέβησαν σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της “Νέας Τηλεόρασης” που ´γυριζόταν´ κοντά στο Γυαλί Τζαμί.
– “Εσυ που τώρα κοιτάζεις την πορεία, άσε τα ποτά και έλα στην πορεία” ήταν ένα από τα συνθήματα που φωνάζονταν όταν περνούσαν έξω από μπαρ ενώ το σύνθημα διαμορφώνονταν ανάλογα όταν περνούσε έξω από ταβέρνες, καφετέριες κ.α..
– Εξω από κλινική στο κέντρο των Χανίων και ενώ μητέρες και πατέρες είχαν βγει στα μπαλκόνια τους για να δουν την πορεία οι διαδηλωτές φώναξαν όλοι μαζί “να σας ζήσουν!”
– Στην Σπλάντζια και ενώ κάποιος ετοιμαζόταν να σβήσει τα κεριά της τούρτας των γενεθλίων του σε καφέ της περιοχής, είδε ξαφνικά να τον περικυκλώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές και να του τραγουδούν το “να ζήσεις…. και χρόνια πολλά”.

Ανακοίνωση ´αγανακτισμένων´
Από τον κόσμο που κατέλαβε το δημαρχείο εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:
“Πολίτες,
Αυτές τις ώρες, οι βουλευτές της χώρας ψηφίζουν τα αντισυνταγματικά κι αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα βυθίσουν τη χώρα σε βαθύτατη οικονομική ύφεση, κοινωνική εξαθλίωση κι εθνική υποδούλωση, αντίθετα με τη βούληση του ελληνικού λαού.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας προβήκαμε σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων, του οποίου ο Δήμαρχος στηρίζει έμπρακτα τις κυβερνητικές πολιτικές.
Επίσης, αποφασίζουμε τη συνέχιση της παραμονής μας στη πλατεία της Αγοράς συμπαραστεκόμενοι στους χιλιάδες ανθρώπους που παραβρίσκονται στο Σύνταγμα και δέχονται επίθεση.
Σας καλούμε να υψώσετε τη φωνή σας και το ανάστημά σας σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή ενάντια στις ολοκληρωτικές πολιτικές της κυβέρνησης που αψηφεί το μέλλον του λαού της. Ενωθείτε μαζί μας προτού να είναι πολύ αργά για όλους μας!
Η φωνή μας είναι ηχηρή και πρέπει να ακουστεί.
Σας χρειαζόμαστε όλους, εδώ και τώρα!
Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Αγοράς
Αγανακτισμένοι Χανίων”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα