Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βιβλία

b237777Aνθρωποι του δάσους
Aννυ Πρου
Mετάφραση: Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Στα τέλη του 17ου αιώνα, δύο αδέκαροι νεαροί Γάλλοι, ο Ρενέ Σελ και ο Σαρλ Ντικέ, φτάνουν στον Καναδά, την αλλοτινή Νέα Γαλλία. Υποχρεωμένοι να υπηρετούν έναν φεουδαρχικό αφέντη, γίνονται ξυλοκόποι, άνθρωποι του δάσους. Ο Σελ υποφέρει πολλά δεινά, καταδυναστευμένος από το δάσος που του έχουν αναθέσει να αποψιλώσει. Αναγκάζεται να παντρευτεί μια γυναίκα της φυλής των Μικμάκ, και οι απόγονοί τους παγιδεύονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές κουλτούρες. Ο Ντικέ, πολυμήχανος και αδίστακτος, το σκάει, γίνεται γουνέμπορος και μετά στήνει μια επιχείρηση ξυλείας. Η Άννυ Πρου αφηγείται την παγκόσμια και σκληρή πορεία των απογόνων τους τα επόμενα τριακόσια χρόνια, την εκδίκηση των ανταγωνιστών, τα ατυχήματα, τις αρρώστιες, τις επιθέσεις των Ινδιάνων και τον πολιτισμικό αφανισμό. Ξανά και ξανά, αρπάζουν όσο μπορούν από έναν υποτιθέμενα αστείρευτο φυσικό πόρο, αφήνοντας τους χαρακτήρες της σύγχρονης εποχής αντιμέτωπους με μια πιθανή οικολογική κατάρρευση.

b237937Η ραπτομηχανή
Natalie Fergie
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Εκδόσεις: Διόπτρα
1911. Μια μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Singer στη Σκοτία κοστίζει στην Τζιν και στον μνηστήρα της τη δουλειά τους. Κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, η Τζιν αφήνει ένα μήνυμα αποχαιρετισμού κρυμμένο στην τελευταία ραπτομηχανή που φτιάχνει.
Το ζευγάρι θα αναζητήσει εργασία και ελπίδα κοντά στο Εδιμβούργο. Παρά τις δυσκολίες και τους κόπους, η νέα τους ζωή φαίνεται να έχει προοπτικές, όμως ο πόλεμος θα σκιάσει τα όνειρά τους.
2016. Περισσότερα από εκατό χρόνια αργότερα ο Φρεντ, ένας άντρας για τον οποίο όλα έχουν μια τιμή αλλά καμιά αξία, κληρονομεί ένα διαμέρισμα από τον παππού του και αποφασίζει να πουλήσει όλο το περιεχόμενό του.
Φτάνοντας στην παλιά ραπτομηχανή της γιαγιάς του, θα ανακαλύψει ότι κρύβει ένα μυστικό: ένα μικρό χάρτινο κουτί. Όλη η οικογενειακή του ιστορία αποκαλύπτεται μπροστά του σε μία μορφή κώδικα που θα πρέπει να σπάσει, αν θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά τεσσάρων γενεών.

b237821Ο ασβός
Βασίλης Βασιλικός
Εκδόσεις: Διάπλαση
Ενας μεσήλικος συγγραφέας αποτυπώνει την ερωτική ιστορία του με μια πολύ νεότερή του γυναίκα στη Νέα Υόρκη του 1980, λίγο καιρό μετά την ξαφνική απώλεια της αγαπημένης του. Αυτός, ακαταμάχητος εραστής, τρυφερός και κυνικός μαζί, τσακισμένος από τον θάνατο της συντρόφου του, καταφτάνει στις ΗΠΑ τον χειμώνα του 1979-1980 για να δώσει μια σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια. Εκεί γνωρίζει τη νεαρή Φλώρα, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, που εμφανίζεται ως από μηχανής θεός στο δράμα του άντρα. Μια γνωριμία που γρήγορα θα εξελιχθεί σε θυελλώδη έρωτα, σε σχέση βαθιά, σαρκική και ψυχική, ανάμεσα σε έναν άντρα θύτη και θύμα και μια γυναίκα υποταγμένη και αφοσιωμένη, που πασχίζει να τον κρατήσει κοντά της.
Ο “Ασβός”, που για διάφορες ατυχείς συγκυρίες παρέμεινε ουσιαστικά εκτός κυκλοφορίας για περίπου 30 χρόνια, είναι ένα συναρπαστικό “αφήγημα πόλης”, χρονικό της συμβίωσης δύο ανθρώπων σε μια γοητευτική και εκκωφαντική μεγαλούπολη.

b237872Στα μονοπάτια της Κριμαίας
Εύη Ρούτουλα
Εκδόσεις: Φιλύρα
Θεσσαλονίκη 1919. Ο Μενέλαος Παρασκευόπουλος καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα ως στρατιωτικός γιατρός στην εκστρατεία που οργανώνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον Κλεμανσώ στην Κριμαία, κατά των μπολσεβίκων. Στο ταξίδι προς την Οδησσό γνωρίζεται με τον λοχαγό Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και μια μεγάλη φιλία θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο αντρών. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μενέλαος θα έρθει αντιμέτωπος με τη συνείδησή του, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους και θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την κατάρα του πολέμου.
Αθήνα 2015. Η Ξένια Φιοντόρεβνα Μιχαλκόβα αφήνει πίσω στη Μόσχα την οικογένειά της και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της για να κάνει μια σύντομη γνωριμία με τον Κώστα Μιχαηλίδη στην Ελλάδα. Μαζί με τον Κώστα θα αντικρίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα αναγκαστούν κι αυτοί με τη σειρά τους, να κάνουν τις επιλογές τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα