Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση βιοποικιλότητας της Νέας Γουινέας

Παπούα
Η Κιβωτός του Νώε θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αράξει στο νησί της Νέας Γουινέας: Το πρώτο είδος δελφινιού που ανακαλύπτεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ένας μοναδικός καρχαρίας του γλυκού νερού και ένα ψάρι που φορά όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι μερικά από τα 1.060 είδη που ανακαλύφθηκαν στο νησί από το 1998 έως το 2008.
Οι θαυμαστές ανακαλύψεις παρουσιάζονται τη Δευτέρα σε έκθεση της WWF για το νησί της Νέας Γουινέας, το οποίο μοιράζονται η Ινδονησία και η χώρα της Παπούα Νέας Γουινέας. Το υγρό τροπικό δάσος του νησιού, ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία του κόσμου είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου μετά τα δάση του Αμαζονίου και του Κογκό.
Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι απίστευτη: Η Νέα Γουινέα μπορεί να αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% της ξηράς της Γης, εκτιμάται όμως ότι φιλοξενεί έως και το 8% των γνωστών και άγνωστων ειδών του πλανήτη.
«Η βιοποικιλότητα της Νέας Γουινέας είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ανακαλύψεις νέων ειδών είναι συνήθεις ακόμα και σήμερα», επισημαίνει η έκθεση της περιβαλλοντικής Οργάνωσης.
«Οι επιστήμονες έβρισκαν κατά μέσο όρο δύο νέα είδη ανά εβδομάδα το διάστημα 1998 – 2008, κάτι σχεδόν ανήκουστο τη σήμερον ημέρα», ανέφερε ο Νιλ Στρόνακ, εκπρόσωπος του προγράμματος της WWF για τη Δυτική Μελανησία.
Μια από τις εντυπωσιακότερες ανακαλύψεις ήταν η αναγνώριση ενός νέου είδους δελφινιού (Orcaella heinsohni) το 2005 καθώς και ενός καρχαρία των δυόμισι μέτρων (Glyphis garricki), που εντοπίστηκε σε ποτάμι της περιοχής το 2008.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα