Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίταξη εκτάσεων για αγωγό καυσίμων στην Αμερικανική Βάση

Την επίταξη πέντε εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 27.835 τ.μ., στην περιοχή του Ακρωτηρίου, για την κατασκευή του νέου αγωγού καυσίμων που θα εξυπηρετεί την Αμερικανική Βάση και τις υφιστάμενες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ενημερώνοντας το Σώμα, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη ένα έργο, κατασκευή αγωγού καυσίμων, από το Μαράθι μέχρι την 115 Πτέρυγα Μάχης, τη Βάση, τις στρατιωτικές μονάδες. Κάποια εμπλοκή υπήρξε από πλευράς Υπηρεσιών και ο Υπουργός, επειδή θέλει να γίνει το έργο, εξέδωσε μια απόφαση επίταξης για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Μαραθίου. Δεν είναι τίποτα, η λέξη είναι κακόηχη, δεν είναι τίποτα. Απ´ ό,τι διαπιστώσαμε στη συνάντηση που είχαμε, οι εκτάσεις οι οποίες επιτάσσονται και οι οποίες θα δεσμευτούν προσωρινά για να απαλλοτριωθούν στη συνέχεια είναι τρεις ιδιοκτησίες ιδιωτών. Έκταση 3.400 τ.μ. της Μονής Γουβερνέτου, 1.615 τ.μ. ιδιοκτησίας Χρήστου Λυκάκη, 641 τ.μ. ιδιοκτησίας Κατερίνας Κουλοχέρη και 3.403 τ.μ. ιδιοκτησίας Άννας Κοντολαιμάκη. Καθώς επίσης και 18.776 τ.μ. που σύμφωνα με τον χάρτη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι δημόσιο. Επειδή εμένα με καλούνε να υπογράψω για λογαριασμό του δημοσίου, έχω ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό και διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό των 18.776 τ.μ. ως εκτάσεων του δημοσίου και αναφέρομαι στον επισυναπτόμενο χάρτη, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτές τις εκτάσεις δημοτικές. Τους ειδοποίησα και τηλεφωνικά ότι εγώ δεν πρόκειται να εκχωρήσω την υπογραφή μου για μία ιδιοκτησία, που φέρεται ως δημόσια, αλλά είναι του Δήμου. Και ενημέρωσα τους φερόμενους ιδιοκτήτες, είναι τέσσερις, δεν ήξεραν το θέμα. Τους έστειλα τον πίνακα, τους έστειλα την επιστολή», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε από τα «Χ.Ν.», στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τέως δήμαρχος Ακρωτηρίου, δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Μιχάλης Κυνηγός, ο οποίος επεσήμανε ότι «υπάρχει ένας αγωγός κηροζίνης, κατασκευασμένος στα μέσα της δεκαετίας του ´60. Αυτός ο αγωγός, όταν έγινε, περνούσε τότε έξω από το χωριό Στέρνες και εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα την 115 Πτέρυγα Μάχης και την Αμερικάνικη Βάση. Σιγά – σιγά το χωριό Στέρνες άρχισε να επεκτείνεται και πάρα πολλά σπίτια έχουν “κάτσει”, έχουν χτιστεί πάνω στον αγωγό. Υπάρχει, για παράδειγμα, πισίνα φτιαγμένη πάνω στον αγωγό της κηροζίνης! Εμείς, μάλιστα, σαν ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου κάνοντας μια επέκταση του δικτύου ύδρευσης μέσα στο χωριό σπάσαμε τον αγωγό της κηροζίνης. Κι έχει σπάσει και άλλη και άλλη φορά. Είναι, λοιπόν, θέμα επικινδυνότητας», σημείωσε ο κ. Κυνηγός.
Και πρόσθεσε: «Από το 2004 υπήρχε ως θέμα η δημιουργία ενός νέου αγωγού, το παλέψαμε, υπήρξαν διάφορες αποφάσεις του τέως Δημοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου και τελικά καταλήξαμε να υπάρξει αντικατάσταση του παλιού αγωγού με ένα νέο αγωγό, ο οποίος από την περιοχή του Μαραθιού θα οδεύει σε ένα δημοτικό δρόμο, θα περνά μετά από τρεις ιδιοκτησίες, θα μπαίνει στην 115 Πτέρυγα Μάχης και θα εξυπηρετεί την Αμερικάνικη Βάση και τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο κ. Κυνηγός σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον αγωγό με τους Αμερικάνους και θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις: θα συνοδεύεται από τη διάνοιξη ενός δρόμου (με άσφαλτο), από το Μαράθι προς την περιοχή του Μουζουρά, θα υπάρξει ένας άλλος δρόμος, με τον οποίο θα παρακάμπτεται το χωριό Μουζουράς, γιατί ο υφιστάμενος δρόμος είναι στενός, δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής πεζοδρομίων και υπάρχει έντονος κυκλοφοριακός φόρτος και, επίσης, θα βοηθήσουν οι Αμερικάνοι στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Ακρωτηρίου και στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου».
Ο κ. Κυνηγός τόνισε ότι «το πρώτο έργο (αγωγός και διάνοιξη δρόμου από Μαράθι προς Μουζουρά), προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ περίπου, δημοπρατήθηκε και έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος. Παράλληλα, προχωρούν οι Αμερικάνοι στη μελέτη για την παράκαμψη του χωριού Μουζουρά, που θα εξυπηρετεί την κίνηση τουλάχιστον των μεγάλων οχημάτων, τα οποία δεν θα περνούν μέσα από το χωριό».
Να συζητηθεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των επιτάξεων των εκτάσεων ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά – 21ος αιώνας» Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί θα πρόκειται για «μείζον λάθος». «Πριν γίνει οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βιρβιδάκης.
Η κατασκευή του νέου αγωγού στο Ακρωτήρι «δεν είναι ένα νομικό ζήτημα. Κανονικά πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Παπαντωνάκης.
«Η όδευση του αγωγού  έγινε με μεροληπτικό τρόπο», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Γούλας, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα.

ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη).
«Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις είναι αυτή με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι «η ΔΕΠΑΝΟΜ, από τις 8 Ιουνίου 2011, έχει ενημερώσει τον υπουργό ότι είναι στη διάθεσή της 517.427 ευρώ, τα οποία διαθέτει στον Υπουργό για την έκδοση της απόφασης κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου. Αυτό απομένει να γίνει πράξη, απόφαση δηλαδή, και ελπίζω να κλείσει αυτήν την εβδομάδα. Παράλληλα, προωθούνται και οι διαδικασίες ένταξης της Μονάδας Υγείας στο ΕΣΠΑ. Εκεί υπάρχουν κάποια ψιλοπροβλήματα. Όλες οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο από πλευράς μου θα πραγματοποιηθούν. Δηλαδή, και θα έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο και η κατεδάφιση και η παραχώρηση κυριότητας των τεσσάρων στρεμμάτων, τα πάντα, πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε».
Ο κ. Σκουλάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επισκεφθεί και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Έγινε αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο και θέλω να επισκεφθώ τον Υπουργό για δύο – τρία θέματα. Το ένα το ξέρετε, είναι η υπόθεση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ εν κρυπτώ τίποτα, σας είπα και την άλλη φορά, θα ακούσω την πρόταση και θα σας τη φέρω εδώ. Και θα πούμε όλοι μαζί τι ζητάμε», επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων.
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύθμισης των δανείων της ΔΕΥΑΧ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε στείλει την αλληλογραφία, έχουμε στείλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχω κάνει επαφές, δεν ξέρω αν είναι ευχάριστα τα μηνύματα ή όχι, εν πάση περιπτώσει εγώ τη Δευτέρα είμαι αποφασισμένος να δημιουργήσω κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση, με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή».
Για το θέμα της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου, ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι «πηγαίνετε να συζητήσετε χωρίς να επικαιροποιήσουμε την απόφαση», ο κ. Παπαντωνάκης επανέλαβε τη θέση του συνδυασμού του για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού Τύπου, ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την κατεδάφιση», τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν «οπωσδήποτε καλύτερα να είχαμε τον σχεδιασμό για το τι και πού ακριβώς θα γίνει».
Για το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι «εδώ ο στρατός μας χρωστάει, δεν του χρωστάμε, να το θέσετε αυτό στη διαπραγμάτευση που θα κάνετε», ενώ ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε ότι «οι Χανιώτες έστειλαν το μήνυμα και αν χρειαστεί θα το ξαναστείλουν».

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΡΙΑ
Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε τελικά το θέμα της κατασκευής πάρκου στην Αμπεριά. Το θέμα αποσύρθηκε και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη δέσμευση, όπως είπε ο κ. Σκουλάκης, ότι «θα παρουσιαστεί και προμελέτη και θα ανοίξουμε διάλογο και εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου».
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Βιρβιδάκης δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι «εμείς ψηφίζουμε ό,τι ψηφίζουμε με τη ρητή προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διαδικασίες, οι ημερομηνίες και η νομιμότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα