Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ποικίλες δραστηριότητες, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών, θα υλοποιήσουν το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου, τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας (Κ.Π.Δ.) του
Δήμου Χανίων.
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας στα Λενταριανά, τα Παχιανά, τον Αγιο Ιωάννη και την παλιά πόλη, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ) Χρύσα Χαριτάκη και η προϊσταμένη του ΔΟΚΟΙΠΠ Κατερίνα Κουνελάκη, παρουσία των υπευθύνων των Κέντρων, Ελένης Καρτσωνάκη, Αργυρώς Κατσιγιαννάκη και Ελισσάβετ Τσιγκουνάκη.
«Τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να δραστηριοποιηθούν μέσα σε ομάδες, να επικοινωνούν, να εκφράζονται, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, να δημιουργούν, να σχεδιάζουν, να αποκτούν δεξιότητες και εμπειρίες ζωής και γενικά να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν ως προσωπικότητες», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας».
«Για το φετινό καλοκαίρι τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας θα αναπτύξουν ποικίλα προγράμματα, όπου τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστες στιγμές προσεγγίζοντας την τέχνη, την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την τεχνολογία, την πληροφόρηση, τη γνώση, τη χαρά», τόνισε από την πλευρά της η κα Κουνελάκη.
Από την πλευρά της η κα Χαριτάκη, παρουσίασε τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν και τα οποία περιλαμβάνουν:
• Εκμάθηση κρητικών, νησιώτικων και λαϊκών χορών και θεατρική παιδεία (Αγιασμενάκη Στέλλα, Τερεζάκη Γεωργία, Καραζεπούνη Αργυρώ).
• Δημιουργίες με πηλό (με την κεραμίστρια Ασπασία Βασιλικάκη). 
• Πρόγραμμα ναυαγοσωστικής με θέμα την πρόληψη ατυχημάτων σε θάλασσα και πισίνα (ΝΟΧ, Νικολαντωνάκης Κώστας).
• Παιχνίδια εφευρετικότητας (Βασιλομανωλάκης Κυριάκος).
• Ενημέρωση – συζήτηση σε σύγχρονα θέματα (ανακύκλωση, υγιεινή διατροφή, περιβάλλον, οικολογία) με προσκεκλημένους εξειδικευμένους επιστήμονες.
• Αφήγηση παραμυθιού. Η γνώση, η αλήθεια, αλλά και η ποίηση που κρύβουν τα παραμύθια, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καλλιεργηθεί η φαντασία των παιδιών και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητά τους.
• Ημερήσιες εκδρομές όπως στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής κ.λπ. για επιμόρφωση, ψυχαγωγία και χαρά.
• Μαθήματα κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.
• Μαθήματα ζωγραφικής πάνω σε πέτρα, ξύλο, γυαλί.
• Συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Λόγος» –  Παρουσιάσεις βιβλίων (Ρουσοχατζάκη Μαρία).
• Μαθήματα μουσικής – φωνητικής. Οργάνωση χορωδίας παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας (Ζέτα Κολάρου – Μαρκαντωνάκη).
• Πρόγραμμα συμβουλευτικής και στήριξης σε εβδομαδιαία βάση από την ψυχολόγο της Υπηρεσίας (Κατερίνα  Μαλανδράκη).
Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης φιλοξενούν παιδιά από 6 – 13 ετών. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα, όπως διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, επισκέψεις σε Μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές καθώς και εικαστικά προγράμματα, όπως μαθήματα κεραμικής, πηλού, ζωγραφικής και χαρακτικής, αλλά και μαθήματα παραδοσιακών χορών. Παράλληλα, τα Κέντρα λειτουργούν ως δανειστικές βιβλιοθήκες, ως αναγνωστήρια καθώς και ως παιγνιοθήκες.
Ουσιαστικός στόχος της ύπαρξης και λειτουργίας των Κέντρων Παιδικής Δημιουργίας είναι η εποικοδομητική απασχόληση των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα και συγκεκριμένα η ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας μέσα από το ομαδικό παιχνίδι και την ανάγνωση των παιδικών βιβλίων, η ψυχαγωγία μέσα από την εκμάθηση εικαστικών τεχνών καθώς και η ενημέρωσή τους για πολιτιστικά και όχι μόνο θέματα μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις διαλέξεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα