Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεργία στη ΔΕΗ

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, μετά και το αδιέξοδο κατά τη συνάντηση της ΠΑΣΚΕ – ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Κόκκινο Μετόχι Χανίων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων στην οποία βρέθηκαν για συμπαράσταση και οι ´αγανακτισμένοι´ της πόλης, μετά από απόφαση της συνέλευσής τους. Με τη σειρά τους, σήμερα, στις 8 το βράδυ, τα σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ Χανίων καλούν στη συγκέντρωση με τους ´αγανακτισμένους´ στην πλατεία Αγοράς στο κέντρο της πόλης.
Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και για την αποφυγή ´μπλακ άουτ´ πραγματοποιούνται διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Νομού Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης.
Οι διακοπές, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα είναι προγραμματισμένες και θα ανακοινώνονται εγκαίρως. Θα είναι ωριαίες και θα γίνονται εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές.
Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση της διάταξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προβλέπει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Στην Κρήτη οι πιθανές ώρες διακοπών στην ηλεκτροδότηση είναι από τις 12 μ. έως τη 1.30 μ.μ. και από τις 8.30 έως τις 10 μ.μ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σε ανοιχτή ´επιστολή – κάλεσμα προς όλους από τους εργαζομένους της ΔΕΗ Περιοχής Χανίων´, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι από χθες ´άρχισε -με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες- η τελευταία ίσως μάχη ενάντια στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Κάτι που αν τελεσφορήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του ενεργειακού ελέγχου της χώρας από το Δημόσιο´.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης που υπογράφουν η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ Χανίων, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ και η ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ γίνεται λόγος για ´εγκληματικό ξεπούλημα της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης του ελληνικού λαού, η οποία 60 χρόνια υπηρετεί αδιάκοπα αυτόν και μόνο, εξηλεκτρίζοντας ολόκληρη τη χώρα και που μόνο κέρδη έχει να επιδείξει. Ενός γίγαντα ασύλληπτου περιουσιακού μεγέθους, του οποίου, εάν ο έλεγχος χαθεί, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για όλους μας´.
Στη συνέχεια εξηγούν την κατάσταση της ΔΕΗ σήμερα και το γιατί είναι αντίθετοι ´στην πώληση του περιβόητου 17% από το μετοχικό πακέτο του 51% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο´ και συγκεκριμένα υποστηρίζουν:
´Η ΔΕΗ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με ετήσια καθαρά κέρδη 693,3 εκατ. ευρώ το 2009 και 557,9 το 2010, ήταν και παραμένει επικερδής. Ωστόσο, με την αξία της μετοχής της να έχει πέσει στα 10 ευρώ, από τα 37 που άξιζε πριν τρία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από ασύμφορη η πώλησή της, την τρέχουσα χρονική στιγμή. Για να καταλάβετε το μέγεθος του παραλογισμού, αρκεί να αναλογιστείτε ότι βάσει της τιμής αυτής το προαναφερθέν 17% αξίζει περίπου 400 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η μονάδα παραγωγής της Ξυλοκαμάρας και μόνο, αξίζει περίπου 2 δισ.
Γιατί διαφωνούμε στην περαιτέρω μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και ποιες θα είναι συνέπειες αν περάσει μια τέτοια κίνηση;
Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν η κυβέρνηση δεν επέτρεπε στους ιδιώτες να κλέβουν τη ΔΕΗ και η Διοίκηση της Επιχείρησης δεν το ανεχόταν, δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση στα τιμολόγια. Ακόμα κι έτσι πάντως, το οικιακό τιμολόγιο που απολαμβάνουμε οι Ελληνες είναι το 3ο πιο φθηνό στην Ευρώπη των 27 καθώς όσο η παραγωγή του ρεύματος είναι δημόσια υπόθεση, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα ακόμα και επί ζημία, να κινητοποιηθεί με στόχο το δημόσιο συμφέρον και να παρέχει το ρεύμα σε χαμηλές τιμές. Ποιος ιδιώτης όμως θα το έκανε αυτό; Ποιος ιδιώτης θα παρήγαγε ρεύμα με κόστος 93 λεπτά την κιλοβατώρα και κατόπιν θα την πουλούσε 13 λεπτά, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Κρήτη μας; Ποιος ιδιώτης θα εξηλέκτριζε και το πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι των 5 κατοίκων εις γνώση του γεγονότος ότι δεν θα έκανε ποτέ απόσβεση της επένδυσής του;
Συνοψίζοντας, αναφέρουμε περιπτώσεις τεράστιων αυξήσεων των οικιακών τιμολογίων, όπου ανέλαβε ο ιδιώτης τον έλεγχο στην ενέργεια: Νορβηγία 89%, Σουηδία 71%, Τσεχία 84%, Δανία 64%, Ουγγαρία 64%´.
Και καταλήγουν: ´Η ΔΕΗ είναι περιουσία όλων των Ελλήνων! Κλείστε τα αφτιά σας στα παπαγαλάκια των στημένων εκπομπών και των τηλεκατευθυνόμενων ειδήσεων, ο κρατικός ενεργειακός έλεγχος δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα. Θα είναι καταστροφικό για όλους μας!
Σας καλούμε μαζί μας σε αυτό τον ύστατο αγώνα ενάντια στον παραλογισμό που βασιλεύει στις μέρες μας. Σήμερα το βράδυ στις 8, στην πλατεία της Αγοράς της πόλης μας! Ολοι μαζί, μια γροθιά!´.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους της ΔΕΗ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων. Συγκεκριμένα σημειώνει:
´Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση (μαζί με την τρόικα και την εργοδοσία) προκαλεί σοκ στον Ελληνα εργαζόμενο και αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον πραγματικό στόχο αυτής της επίθεσης, που είναι η πλήρης αναίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και ακόμη (ίσως το χειρότερο απ’ όλα) το ξεπούλημα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο (χωρίς νομιμοποίηση και λαϊκή εντολή) το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Οδηγούν, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες στο εκτελεστικό απόσπασμα όλα τα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η υγεία, η παιδεία, οι τηλεπικοινωνίες, τα ταχυδρομεία, οι συγκοινωνίες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας.
Το Εργατικό Συνδικαλιστικό κίνημα αρνείται να αποδεχθεί τον αφανισμό της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αρνείται να αποδεχθεί τον χαμό της πατρίδας μας, αρνείται να είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας.
Γι’ αυτό το Εργατικό Κέντρο Νομού Χανίων συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας μας, που όχι μόνον είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση, αλλά από την ίδρυσή της είχε ως  κεντρικό άξονα την παροχή φθηνής ενέργειας στους πολίτες, ακόμη και αν βρίσκονταν  στο τελευταίο ακριτικό χωριό.  Το ότι έχει σήμερα ιδιωτικοποιηθεί ένα μικρό τμήμα της ΔΕΗ, αυτό είχε άμεσα δυσμενή αντίκτυπο στην τσέπη του εργαζομένου και κάθε καταναλωτή, αφού η κερδοφορία και κερδοσκοπία των ιδιωτών είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται προκειμένου να παρέχουν ενέργεια. Μπορεί ο καθένας να φαντασθεί τι έχει να γίνει στο μέλλον, αν όλοι οι πολίτες μαζί με τους εργαζομένους δεν δώσουν μάχη για να μην περάσουν τα ανθελληνικά σχέδια ξεπουλήματος ολοκληρωτικά σε ιδιώτες όχι μόνον της ΔΕΗ, αλλά και άλλων βασικών κοινωφελών οργανισμών του Δημοσίου. 
Οι πολίτες πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ χωρίς ενδοιασμούς, όσο κι αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις δημιουργήσουν κάποια προσωρινά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, αφού μακροπρόθεσμα θα είναι οι ίδιοι και τα παιδιά τους οι σημαντικά κερδισμένοι αυτής της προσπάθειας. Η απεργία  είναι το πιο σημαντικό όπλο των εργαζομένων ενάντια στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στα ύπουλα παιχνίδια εις βάρος της πατρίδας μας και του λαού της από τις λεγόμενες «αγορές»,   που δεν είναι παρά το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο καθώς και οι εκφραστές και εκπρόσωποί του, όπως είναι η κυβέρνηση, η τρόικα και το Δ.Ν.Τ.´.

Συμπαράσταση από τους ´αγανακτισμένους´
Τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΔΕΗ εκφράζουν με δελτίο Τύπου οι ´αγανακτισμένοι´ των Χανίων.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:
´Κάνοντας πράξη την απόφαση της συνέλευσης (Κυριακή 19/6/10) να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ, επισκεφθήκαμε τους απεργούς στους χώρους εργασίας, στον σταθμό διανομής (Λίμνη) και στον σταθμό παραγωγής (Ξυλοκαμάρα).
Ενημερωθήκαμε και έγινε κάλεσμα προς τους εργαζομένους να έρθουν την Τρίτη 21/6 στην πλατεία Αγοράς προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους τη συνέλευση για τους λόγους και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεών τους.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ κάθε βράδυ στις 8 όλοι στην πλατεία´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα