Μουσείο Τυπογραφείας

Οχι άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση


Ο κόλπος της Σούδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρίαρχα κριτήρια τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά του σε επίπεδο Κρήτης.
´Θα πρέπει κανείς να κοιτά στο μέλλον, όχι πολύ κοντά, και πώς φαντάζεται να είναι αυτή η περιοχή στο μέλλον. Αν διαρκώς συσσωρεύονται δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον εννοείται ότι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος και δεν θα έχουν κανένα όφελος θα είναι οι μελλοντικές γενεές´, τόνισε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για την προστασία και ανάδειξη του κόλπου της Σούδας «Η Ακταία», στον χώρο του τέως Δημαρχείου Σούδας.
Ο κ. Παραγκαμιάν αναφέρθηκε εκτενώς και στους λόγους που επιβάλλουν την οικολογική αποκατάσταση του υγρότοπου των εκβολών του ποταμού Μορώνη, υπενθυμίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες προχώρησε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια το WWF Ελλάς, σε συνεργασία, αρκετές φορές, με τον τέως Δήμο Σούδας.
«Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, να τους κινητοποιήσουμε, αλλά και να πιέσουμε τους αιρετούς για να προχωρήσει το θέμα της αποκατάστασης», σημείωσε ο κ. Παραγκαμιάν, τονίζοντας ότι «πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, μετά από παρέμβασή μας και σε συνεργασία με τον τέως Δήμο Σούδας, ξεμπαζώθηκε ένα τμήμα του Μορώνη, περί τα δέκα στρέμματα, συντάξαμε τότε, με ίδιους πόρους, μία μελέτη για την οικολογική αποκατάσταση, και στη συνέχεια ο Δήμος ανέλαβε να ´ωριμάσει´ το έργο για να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του. Με διαρκείς πιέσεις μας προς τον Δήμο, προς την Περιφέρεια, αλλά και κατευθείαν στο αρμόδιο Υπουργείο εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την αποκατάσταση. Χρειάζονται ακόμα μία ή δύο υπογραφές για να ξεκινήσει το έργο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ».
Ο κ. Παραγκαμιάν υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο έργο «θα βγουν από τον υγρότοπο άλλα 50.000 κυβικά μπάζα, έτσι ώστε σταδιακά να μετατραπούν, μετά από παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι αλμυρόβαλτοι, οι καλαμιώνες και τα υγρολίβαδα του υγρότοπου, θα περιφραχτεί ο υγρότοπος, θα δημιουργηθεί μέσα ένα μονοπάτι ενός χιλιομέτρου, θα τοποθετηθούν δύο τοίχοι θέασης πουλιών και τρία παρατηρητήρια. Η όλη περιοχή θα διέπεται, πλέον, από ένα διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, πλέον, και θα αρχίσει να λειτουργεί πια και να δέχεται επισκέπτες και όχι να υφίσταται αυτό το χάλι που είναι σήμερα. Αυτά τα πράγματα είναι σαφές ότι δεν γίνονται από μόνα τους. Χρειάζονται διαρκείς πιέσεις. Εμείς έχουμε αυτήν την πρωτοβουλία και την ´τρέχουμε´ εδώ και δύο και πλέον χρόνια και όσο ασχολούμαστε κάτι κινείται. Όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε εμείς δεν ασχολείται κανένας», επεσήμανε ο κ. Παραγκαμιάν.
Ο ίδιος τόνισε ότι «ένα θέμα είναι η οικολογική αποκατάσταση και ένα άλλο θέμα, που νομίζω ότι είναι το μείζον, είναι το τι γίνεται μετά, η διαχείριση. Εκεί, πράγματι, περιμένουμε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν. Θα είναι σαφώς υπεύθυνος ο Δήμος Χανίων, πλέον, για την προστασία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και τη μετέπειτα διαδικασία. Ελπίζω ότι με την αναβάθμιση της περιοχής και αισθητικά, οι κάτοικοι θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, συνολικά οι φορείς, ότι ένας νοικοκυρεμένος τόπος, ένας τόπος που λειτουργεί με κανόνες και τον φροντίζουμε μπορεί να είναι και πηγή εσόδων, αλλά και μπορεί να δώσει μία διαφορετική διάσταση του χώρου καιτης ευρύτερης περιοχής».

´Η ΑΚΤΑΙΑ´
Στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία, το έτος 2009, η σύσταση του Συλλόγου «Η Ακταία» καθώς και στις δράσεις του από τότε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε η γραμματέας του Συλλόγου, Χριστίνα Περάκη.
«Χρόνια τώρα ζούμε αυτή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του κόλπου της Σούδας από διάφορες ανεξέλεγκτες οχλούσες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία του λιμανιού, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα απόβλητα της ΔΕΗ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ιδιωτών. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μας για την ίδρυση της ´Ακταίας´ διαδραμάτισε επίσης η πεποίθησή μας ότι ο κλειστός κόλπος της Σούδας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, που μπορούν να συντελέσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας», επεσήμανε η κα Περάκη.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Συλλόγου μας, γευτήκαμε τη σκληρότητα με την οποία τα οικονομικά συμφέροντα επιμένουν σε σχεδιασμούς δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν την περιοχή μας. Είναι σε όλους σας γνωστή», ανέφερε η κα Περάκη απευθυνόμενη στους παρεβρισκόμενους, «η πρόθεση της εγκατάστασης των αποθηκών καυσίμων στον κλειστό κόλπο από την εταιρεία Mamidoil. Ίσως όμως δεν γνωρίζετε ότι εμείς τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ´Ακταία´, με αφορμή ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα ´Το Βήμα´, στο οποίο εκφράζαμε τις απόψεις μας για τις εξελίξεις στο θέμα των καυσίμων εγκληθήκαμε μαζί με το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Σούδας και την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα καύσιμα, από τον εκπρόσωπο της εταιρείας για συκοφαντική δυσφήμιση ανώνυμης εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούμε 50 περίπου άτομα που δεν είχαμε πρότερα καμία ανάμειξη με τις Δικαστικές Αρχές να απολογούμαστε, γιατί εκφράσαμε δημόσια την άποψή μας για ένα καίριο για τον τόπο μας θέμα και γιατί ασκήσαμε κριτική σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα», τόνισε η κα Περάκη, σημειώνοντας ότι «από το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πόσο ανάγκη έχει ο τόπος από ένα σωματείο, το οποίο να παρατηρεί τα δρώμενα, να ασκεί κριτική και να αντιστέκεται σε οποιοδήποτε δυσμενή για το περιβάλλον ενέργεια».
Καταλήγοντας, η κα Περάκη ευχήθηκε «η γιγάντια προσπάθεια του WWF για αποκατάσταση του υδροβιοτόπου Μορώνη να είναι το πρώτο βήμα για να διορθώσουμε μια σειρά άναρχων παρεμβάσεών μας στο πολύτιμο οικοσύστημα του κόλπου της Σούδας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.