Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΙΑ ΣΠΡΩΞΙΑ χρειάζεται να μας δώσουν για να πέσουμε στον γκρεμό. Στον γκρεμό, όμως, κινδυνεύουμε να βρεθούμε κι από ένα δικό μας μικρό παραπάτημα. Ωστόσο, ´βουβοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα´ (στο πολιτικό σύστημα γενικά ταιριάζει περισσότερο ο στίχος του ποιητή) ´προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα´. Την εξ ύψους βοήθεια; Τον από μηχανής θεό;
Τ’ ΑΓΙΟΥ Πνεύματος, χθες. Τι καλά να κατέβαινε και πάλι εν είδει πυρίνων γλωσσών και να μας φώτιζε όλους με πνεύμα σοφίας, με πνεύμα συνέσεως. Ειδικά, βέβαια, και ξεχωριστά εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Να ’ναι αποφάσεις υπέρ πατρίδας κι όχι αποφάσεις υπέρ παρτίδας.
ΜΕΤΑΞΥ των κεκοιμημένων γειτόνων, για πρώτη φορά, και το δικό σου όνομα, μάνα. Δώσε τα χαιρετίσματά μας σε όλους. Πες τους ότι κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, γιορτάσαμε την εκκλησία που έχτισαν. Το Αγιο Πνεύμα τους. Δεν μπορούσα να λείψω. Ημουν εκεί. Πενθηφορών…
ΕΝΑ – ΕΝΑ θα φέρει στον νου του τα σχολεία του Νομού, που δίδαξε, αύριο, μέρα που κλείνουν τα σχολεία, ο Δάσκαλος. Εναν – έναν θ’ αναθιβάλει τους μαθητές που κατά καιρούς πέρασαν απ’ τα χέρια του. Η θύμηση δεν παίρνει σύνταξη.
ΗΜΕΡΑ γενικού ξεσηκωμού αύριο με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Γεμάτες από κόσμο οι πλατείες της αγανάκτησης και ειδικά αυτή της πλατείας Συντάγματος. Πέρα βρέχει κι εδώ βροντά; Πέρα βροντά κι εδώ βρέχει!
Η ΜΑΧΗ των μαχών με στόχο την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα διεξαχθεί εντός των συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας ´Σοφοκλέους 10´ (www.Sofokleous10.gr). Στο ίδιο άρθρο διαβάζω: ´Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που «αμύνεται» ακόμα σθεναρά, έχοντας αφενός μεν τη σημαντικότερη αναλογικά δημόσια περιουσία μεταξύ των χωρών της δύσης, αφετέρου τον «ιό της ελευθερίας» στο DNA της´.
´ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας´. Απ’ τα που είπε ο ωραίος ως Ελληνας, για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου, καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης στην ημερίδα που οργάνωσε το Σάββατο 11 Ιουνίου το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στις εγκαταστάσεις του. Περισσότερα ευκαιριακά προσεχώς. Ιδιαίτερα στις ´Εύφημες Μνείες´ της Δευτέρας.
Η ΓΛΩΣΣΑ η ελληνική, Γιώργο, σε καμαρώνει/ το έργο σου αθάνατο τι κι αν διαβαίνουν χρόνοι! Από τον μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη στον Γιώργο Μπαμπινιώτη, αφιερωμένη εξαιρετικά η σημερινή μαντινάδα.
Ο ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ, ο τύραννος της Σάμου, χάρισε κάποτε στην ποιητή  Ανακρέοντα ένα τάλαντο χρυσάφι. Ο ποιητής του το επέστρεψε λέγοντάς του: ´Μισώ όσο τίποτε το δώρο που θα με αναγκάσει να μην κοιμάμαι τη νύχτα!´.
´Στο τοπίο/ Πηγμένη αργυρόσκονη/ Κτίσμα/ Πέτρινη αντίσταση/ Σκελετός/ στο χρόνο/ Δίχως σκέπη στο Σχολείο/ Κατάνοιχτα στης σιωπής/ θύρες και παράθυρα/ Φαντάσματα μπαινοβγαίνουν/ το ελληνικό αλφαβητάρι/ του βυζαντινού μέλους οι νότες/ Υμνωδίες και εγκώμια/ νοσταλγία το στοιχειώνουν´.
Ποίημα της Δέσποινας Πολυχρονίδου
´Της δόξας και του Ελέγχου´.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα