Μουσείο Τυπογραφείας

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ανήκει στην τοπική κοινωνία


Χιλιάδες Χανιώτες όλων των ηλικιών έδωσαν προχθές το ´παρών´ στην 5η Γιορτή Διεκδίκησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Αγιο Ιωάννη, στέλνοντας δυνατό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο να δοθεί στον χανιώτικο λαό για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Με τους κατοίκους συντάχθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημ. Λειψάκης, λέγοντας ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει το στρατόπεδο και ότι θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τη γιορτή διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και οι κάτοικοι της περιοχής, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, όπου ο δρόμος μετατράπηκε σε έναν χώρο  συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ποδηλατοπορεία από την ομάδα «ΠοδηΛάτρεις», στις 6.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Δημαρχείο Χανίων και κατάληξη στην είσοδο του στρατοπέδου.
Παράλληλα, στον δρόμο, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και μετά, πραγματοποιήθηκαν: Ζωγραφική και πηλός, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, χαριστικό παζάρι, φαγητό.
Παράλληλα, η γιορτή, όπως κάθε χρόνο, είχε και μουσική· έτσι μετά τις 8 το βράδυ τη βραδιά ´έντυσαν´ με τις μελωδίες τους οι: ´Χαλικούτηδες´ (Halikouti band), ´Εντέχνως Λαϊκοί´ και ο Λεωνίδας Λαϊνάκης.
Οπως ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Αντώνης Αθανασάκης: ´Το μήνυμα που εκπέμπει η φετινή γιορτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω των συγκυριών που ζει η χώρα μας. Και αυτό είναι πως πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου για τη δυναμική διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ώστε να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό πάρκο που χρειάζεται η πόλη των Χανίων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Χανίων και να ενεργοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου´.
´Είναι η 5η Γιορτή που διοργανώνουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Πέρυσι πιστεύαμε ότι η φετινή γιορτή θα ήταν μόνο γιορτή και όχι διεκδίκηση, γιατί θεωρούσαμε ότι τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί, αφού όλοι οι φορείς είχαν ομονοήσει. Ομως τελικά  βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταζόμασταν. Μας λένε ότι «η πατρίς κινδυνεύει» και πως πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε οικονομικά. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η φετινή είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά διεκδίκησης. Αν ο χανιώτικος λαός δώσει δυναμικό «παρών» και στείλει το μήνυμα μέσω των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αιρετών, δείχνοντας μαζί με εμάς ότι δεν κάνουμε πίσω, τότε ίσως το στρατόπεδο αποδοθεί στην τοπική κοινωνία´, ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών, κ. Χιωτάκης.
Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επεσήμανε πως: ´Για μας η δημιουργία χώρων πρασίνου – χώρων ανάσας για την πόλη δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι ζήτημα μαζικών συλλογικών διεκδικήσεων, κάτι που σιγά – σιγά το κάνουν πράξη αρκετές ομάδες πολιτών και γειτονιάς στα Χανιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την υλοποίηση του πάρκου που όλοι οραματιζόμαστε. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Οπως πέντε χρόνια τώρα με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε το θέμα, κερδίσαμε τη συμπαράσταση των Χανιωτών και των φορέων, έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι ολόκληρο το στρατόπεδο να αποδοθεί στον χανιώτικο λαό…´.

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Το «παρών» έδωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, ο οποίος ανέφερε:
´Είμαστε σήμερα όλοι εδώ προκειμένου να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την παραχώρηση στην τοπική κοινωνία του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι ο δήμαρχός μας, ο κύριος Σκουλάκης, σίγουρα θα ήταν σήμερα ανάμεσά μας, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο μας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Χρυσοχούς με τον πρώην Δήμο Νέας κυδωνίας και σημερινής Δημοτικής Ενότητας, που πλέον ανήκει στον Δήμο Χανίων. Μια και κάνουμε αναφορά για το θέμα αυτό να σας πω ότι ο κύριος Σκουλάκης είχε στην Κύπρο συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, με τον δήμαρχο Πάφου, αλλά και με άλλους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις περαιτέρω σχέσεις της μεγαλονήσου με τον Δήμο Χανίων. Συνεχίζοντας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να σας υπενθυμίσω ότι για τη Δημοτική Αρχή υπάρχει η προεκλογική δέσμευση για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου και να είστε σίγουροι, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές και ο κύριος Σκουλάκης, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις, άσχετα απ’ το πολιτικό κόστος, διότι ο στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και όσο γίνεται να αποδοθούν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, δηλαδή για τις επόμενες γενιές. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι μετά από τις θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όταν θα μας γίνουν αυτές γνωστές, άσχετα από τις όποιες φωνές που ακούγονται, το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα καλεστούν όλοι οι φορείς που έχουν εμπλακεί τόσα χρόνια τώρα στη διεκδίκηση του στρατοπέδου και θα καταθέσουν τις θέσεις τους. Ολοι μαζί, δήμαρχος Χανίων, δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς, λοιπόν, θα συναποφασίσουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οχι εκπλήξεις, όχι παραγκωνισμοί φορέων, αλλά όλοι μαζί, μια γροθιά η τοπική κοινωνία θα κάνει το χρέος της απέναντι στις επόμενες γενιές´.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.