Μουσείο Τυπογραφείας

Αλληλεγγύη στους Σύρους

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Σύρων για ελευθερία δηλώνει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:
´Εδώ και έντεκα εβδομάδες -από τις 15 του Μάρτη- εξελίσσεται στη Συρία ένας μεγάλος, αιματηρός αγώνας για την ελευθερία. Ο συριακός λαός, παίρνοντας κουράγιο από τις αραβικές εξεγέρσεις που προηγήθηκαν, ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους ενάντια σε μια δικτατορία σαράντα χρόνων. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και κάθε μέρα πολλοί απ’ αυτούς σκοτώνονται. Μέχρι στιγμής η χώρα μετράει πάνω από δύο χιλιάδες νεκρούς. Ο δικτάτορας Μπασάρ Αλ Ασαντ προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία και πνίγει τη χώρα του στο αίμα. Χρησιμοποιεί τον στρατό μετατρέποντας τους φαντάρους σε στυγερούς δολοφόνους και εκτελεί όσους αρνούνται να ανοίξουν πυρ ενάντια στους συμπατριώτες τους. Παράλληλα, τα μέλη της παρακρατικής ομάδας Shapicka (της οποίας το όνομα στα ελληνικά μεταφράζεται «Τέρατα») κυκλοφορούν ανενόχλητα ανάμεσα στους διαδηλωτές φορώντας πολιτικά και σκοτώνουν ανθρώπους εν ψυχρώ. Παρόλα αυτά, ο λαός συνεχίζει τον αγώνα του με αμείωτο σθένος.
Από τους Σύρους μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα, κάποιοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους γιατί δεν έβρισκαν δουλειά λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλοι για να βοηθήσουν παίρνοντας μέρος στην εξέγερση. Οσοι απέμειναν προσπαθούν να βοηθήσουν τη χώρα τους κάνοντας γνωστή την κατάσταση που επικρατεί εκεί με κείμενα και διαδηλώσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού υπάρχουν στην Ελλάδα και καθεστωτικοί Σύροι, οι οποίοι καταδίδουν τους εδώ συμπατριώτες τους με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους στη Συρία να συλλαμβάνονται και να αναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία επίσημα αποποιούνται τα παιδιά, τους συζύγους, τα αδέρφια τους.
Ο αγώνας του λαού της Συρίας δεν είναι ξένος προς τον αγώνα κάθε λαού για δημοκρατία, για το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια. Οι Ελληνες, άλλωστε, ξέρουν καλά τι σημαίνει στρατιωτικό καθεστώς καθώς οι μνήμες από τη δικτατορία του ’67 είναι ακόμη νωπές.
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια των Σύρων να αποτινάξουν τον τυραννικό ζυγό. Καλούμε όλη τη χανιώτικη κοινωνία να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους. Η φωνή τους πρέπει να ενωθεί με τη φωνή κάθε ανθρώπου.
Ο αγώνας των λαών για την ελευθερία είναι αγώνας όλων μας´.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.