Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη

Οδοιπορικό στην Ουγκάντα – Μέρος πρώτο
Η πτήση μας προσγειώθηκε στο Entebbe ξημερώματα Κυριακής και εμείς συνεχίσαμε οδικώς το νυχτερινό ταξίδι μέχρι το Monde, καλύπτοντας μια απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου. Τα χρώματα της αυγής μάς βρίσκουν να ξεφορτώνουμε φάρμακα και βαλίτσες στη πίσω αυλή του μικρού Νοσοκομείου.
Κυριακή σήμερα και ο κόσμος ανηφορίζει προς τη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, θα εκκλησιαστεί πρώτα και μετά θα περάσει και από το ιατρείο αν έχει ανάγκη? γνωρίζουν ότι σήμερα θα ερχόμασταν και περιμένουν τους μουσουγκου γιατρούς, τους λευκούς γιατρούς?
Αν και περίοδος των βροχών, το νερό είναι ελάχιστο και οι θερμοκρασίες υψηλές?
Έξω αρχίζουν να μαζεύονται ασθενείς, κυρίως παιδιά σπρωγμένα άλλα από περιέργεια και άλλα από πυρετό και περιμένουν υπομονετικά να εξεταστούν, πιπιλίζοντας εν τω μεταξύ τις καραμέλες που μοίρασε η Κλειώ. Εν μέσω ιατρείου μάς έρχεται και η είδηση ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος και θανάτου μια 12χρονης στην περιοχή μας από τον ιό έμπολα. Επικρατεί ανησυχία και αναστάτωση μια και πρόκειται για νόσο θανατηφόρο. Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων αλλάζει ριζικά. Θα πρέπει να ακολουθηθούν και να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, WHO. Τα γάντια, οι μάσκες, οι ρόμπες θα πρέπει να είναι τα πρώτα όπλα προστασίας και δικής μας αλλά και των ασθενών. Δεν θα πρέπει να υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, θα πρέπει να γίνεται διαλογή περιστατικών και κάθε ύποπτο περιστατικό θα πρέπει να απομονώνεται και να διακομίζεται στο κέντρο αναφοράς του Νοσοκομείου στο Bombo και η απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης θα είναι συχνή σε όλο τον χώρο. Η διαλογή περιστατικών πρέπει να είναι προσεκτική γιατί τα πρώτα συμπτώματα του ιού μοιάζουν με εκείνα της ελονοσίας. Κάθε εμπύρετο μας δημιουργεί ερωτηματικά και η ανακούφιση σε κάθε θετικό τεστ ελονοσίας είναι μεγάλη. Ξέρετε, την ελονοσία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, τον εμπολα όχι. Έχει πια σκοτεινιάσει  όταν στο ιατρείο μπαίνουν συνοδεία αστυνομικών μια μητέρα και η 12χρονη κόρη της, θύματα βιασμού? Στο κενό, υγρό βλέμμα τους δεν κατάφερα να διακρίνω ούτε πόνο ούτε μίσος, στο δικό μου όμως είναι ολοφάνερα τα συναισθήματα? Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό από τον πόλεμο, λένε? Η διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι χρονοβόρα και τελειώνει με την ευχή να συλληφθούν οι ένοχοι.
Ξημέρωσε με ένα πολύχρωμο συνδυασμό χρωμάτων στον ουρανό. Δεν προλάβαμε να απολαύσουμε τον ζεστό καφέ και οι πρώτοι άρρωστοι έκαναν την εμφάνισή τους. Αρχίσαμε ιατρείο οι γιατροί, ενώ τα άλλα μέλη ανέλαβαν την αγορά και μεταφορά φαρμάκων από την κεντρική φαρμακαποθήκη της Καμπάλα, γεγονός που απαιτεί χρόνο και υπομονή.
Ήταν περίπου μεσάνυχτα όταν επέστρεψαν με 2 αυτοκίνητα φάρμακα και η αποστολή προς τον Βορρά ήταν έτοιμη να ξεκινήσει με το χάραμα.  
Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές για τη δωρεάν μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ουγκάντα για τις ανάγκες της αποστολής στην περιοχή.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ…
1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στον ΔΡΟΜΟ ή σε ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΙΣ
2,6 δισεκατομμύρια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ πρόσβαση σε υπηρεσίες ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
884 εκατομμύρια ΔΕΝ έχουν πρόσβαση σε ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΙ με τη βία από το σπίτι τους
963 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο ΝΗΣΤΙΚΟΙ
100 εκατομμύρια ζουν στη ΦΤΩΧΕΙΑ επειδή αναγκάζονται να πληρώσουν για την ιατρική τους περίθαλψη.

ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ
Τρίποντο αλληλεγγύης
Η χώρα περνάει κρίση. Η οικονομία περνάει κρίση. Η ανθρωπιά, όμως, δεν πρέπει να περνάει! Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέλαβε την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, να στηρίξει τις προσπάθειες των «Γιατρών του Κόσμου» μέσω της διοργάνωσης φιλικού αγώνα μπάσκετ.
Ένας αγώνας που διεξήχθη ανάμεσα στον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και της ομάδας μπάσκετ του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περασμένη Δευτέρα 30 Μαΐου και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Αθλητές και σπουδαίοι άνθρωποι, που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στις σελίδες του ελληνικού αθλητισμού, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση αποδεικνύοντας ξανά το κοινωνικό τους έργο. Στο κλειστό γήπεδο Αγίου Θωμά στο Μαρούσι ένδοξα ονόματα όπως οι Αλβέρτης, Γαλακτερός, Κορωνιός, Καράγκουτης, Κωνσταντινίδης, Λιαδέλης, Λιμνιάτης, Μπαλογιάννης, Μπουντούρης, Πρέλεβιτς, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Τζαλαλής, Τσέκος, Χριστοδούλου, έδωσαν βροντερό ´παρών´ φορώντας ξανά φανέλα και κοντά παντελονάκια, όπως τόσα και τόσα χρόνια που τους θαυμάζαμε στο γήπεδο.
Όλα τα έσοδα από τα «δελτία εισόδου» θα αξιοποιηθούν από τους «Γιατρούς του Κόσμου» για την πραγματοποίηση των σκοπών τους.

Με εκτίμηση
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα