Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ονειρο… η συναίνεση

Την πρόθεσή του να συνεχίσει η κυβέρνηση να κάνει ´αυτό που απαιτείται για να προφυλάξει τη χώρα από μεγάλους κινδύνους´ με ή χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, εξέφρασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά το τέλος της άκαρπης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
´Εκλογές θα γίνουν το 2013, τότε θα αξιολογηθούμε και θα αξιολογηθούν όλοι. Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να κάνουν το ίδιο´, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. “Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά”, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα τιμήσει στο ακέραιο την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση με ή χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Αδιέξοδο βλέπει ο Σαμαράς
Για “πλήρες αδιέξοδο” μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου”.
Υποστήριξε ότι “δεν είναι η δική μας διαφωνία που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο” και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής στην “ίδια αποτυχημένη συνταγή δεν θα άλλαζε τίποτε”. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε τις “κόκκινες γραμμές” του, λέγοντας: “Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας”.

´Οχι´ από Παπαρήγα
Η κα Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» και «τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των κερδών των κερδοσκόπων σε βάρος του ελληνικού λαού». «Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», επισήμανε. «Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς» τόνισε επανειλλημένα, προσθέτοντας ότι «το δίλημμα για τον λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».

Σοβαρότητα ζητά ο Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του κάλεσε τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά προβλήματα έχει η χώρα, και τόνισε ότι πρέπει να δείξουν σοβαρότητα ανάλογη με το μέγεθος των προβλημάτων. Κάτι που όπως υποστήριξε, παραπέμποντας «στα διαγγέλματά τους» δεν έγινε. 
«Μερικοί επιμένουν να κοσκινίζουν γιατί δεν θέλουν να ζυμώσουν» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν χθες. «Εγώ τους καλώ για άλλη μια φορά να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουμε. Να δείξουν την ανάλογη σοβαρότητα. Σοβαρότητα που δεν επεδείχθη στον βαθμό που έπρεπε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά δυστυχώς και μετά με τα διαγγέλματά τους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Αρνηση Τσίπρα
«Αφού ο πρωθυπουργός με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση, τώρα νίπτει τας χείρας του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Βουλή, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η συναίνεση δεν εκβιάζεται.

Ο Φ. Κουβέλης
Ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση.
Για μικροκομματισμό μίλησε η Ντόρα
“Επιβεβαιώνεται ότι οι μικροκομματικές λογικές με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι γενιές των πολιτικών της μεταπολίτευσης οδηγούν την Ελλάδα στη χρεοκοπία”, είπε στις πρώτες φράσεις της μιλώντας χθες βράδυ στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ανέφερε ότι “οι πολιτικές ηγεσίες των δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, άβουλες και ανίκανες συνάμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας” και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δικαιούται να τα διαβάσει ο ελληνικός λαός, να ξέρει ποιοι είναι αυτοί που την ώρα της μεγάλης κρίσης σκέφτηκαν ιδιοτελώς και λειτούργησαν με λογικές του χθες, που έκρυψαν το κεφάλι στην κομματική άμμο”, είπε.

Απογοήτευση στην Ε.Ε.
Τη «λύπη της Κομισιόν» για την αποτυχία να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα για με την οικονομική προσαρμογή, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, καλώντας σε συνέχιση της προσπάθειας για την «καθοριστικής σημασίας» συναίνεση.
Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ – ΔΝΤ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία, ο χρόνος εξαντλείται».
Σύμφωνα με τον Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος».
Το εύρος της πρόκλησης «αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για τον λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», κατέληξε ο Όλι Ρεν.

Βέβαιος ο Παπακωνσταντίνου για την 5η δόση
Την βεβαιότητά του ότι η πέμπτη δόση θα δοθεί, αφότου συνεκτιμηθούν και τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ασφαλώς και η συναίνεση στην Ελλάδα είναι το μέγα ζητούμενο για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όμως σημείωσε ότι ακόμη και μετά τη συνάντηση των αρχηγών δεν έχει διαμορφωθεί δραματικό κλίμα και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία επαφής και δυνατότητες για επί της ουσίας συνεννόηση.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό -από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το συμβούλιο.
Κατά την εκτίμησή τους το κλίμα και η συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποιες «χαραμάδες» συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους. Για «σημεία σύγκλισης» και καλό κλίμα στο συμβούλιο μιλούν άλλωστε και πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από Ιούνη τα σπουδαία…
Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, οι αποφάσεις με βάση και τα νέα δεδομένα θα ληφθούν είτε στο έκτακτο Συμβούλιο του Eurogroup γύρω στις 10 Ιουνίου είτε στο τακτικό Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μηνός.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ορόσημο εξακολουθεί να αποτελεί η Σύνοδος του Ιουνίου, στην οποία πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν συνολικότερες αποφάσεις και όχι μόνον αυτές που αφορούν την Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα