Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

´Η  Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά στην ειρήνη στο Αιγαίο´ είναι ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της «Χουριέτ». Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, στο δημοσίευμα περιέχονται «προωθημένες» θέσεις, όπως π.χ. ότι οι δύο πλευρές συζητούν ακόμη και τη μείωση των εξοπλισμών.
Σύμφωνα με το ´Βήμα´, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που απαιτείται ώστε να φθάσουμε σε λύση. Και επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει απτά δείγματα γραφής από την Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα στις 12 Ιουνίου. Πρόσθεταν μάλιστα ότι το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στην κατά καιρούς απόπειρα της άλλης πλευράς να εμφανίσει ότι υπάρχει κινητικότητα που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Χουριέτ», οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα «υποσχόμενο επίπεδο» έπειτα και από τον τελευταίο γύρο διερευνητικών επαφών που είχαν στο Τσεσμέ στις 16 και 17 Μαΐου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης ε.τ. κ. Π. Αποστολίδης. Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι στις συνομιλίες εξετάζονται τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και του εναερίου χώρου, και ότι στο «πακέτο ειρήνης» περιλαμβάνονται επίσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών και η μείωση των εξοπλισμών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα