Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ τη χώρα τον Μάη μήνα βρέχει. Αυτό το λέμε αν βρέξει δυο άντε τρεις φορές. Αν  βρέξει 13 τι λέμε; Κολασμένοι, ε κολασμένοι!
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να μην βρέχει – βρέξει σήμερα, πάντως το καλοκαίρι ούτε στσι άκρες φαίνεται ούτε στ´ αναμεσάδες. Αχ βρε Μάη, βροχομάη, δουλειές που μας κάνεις. Δεν θα δούμε παραλία εφέτος…
ΠΩΛΕΙΤΑΙ! ΠΩΛΕΙΤΑΙ! Πωλείται! Πωλείται! Πωλείται! Παντού πωλητήρια. Βάλτε και κανένα ενοικιαστήριο, βρε παιδιά. Ισα – ίσα για ν´ αλλάζει η μονοτονία.
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ;  Και αλλάζουμε (στα λόγια) και βουλιάζουμε (στα έργα). Να το πούμε αλλιώς. Αλλάζουμε βουλιάζοντας και βουλιάζουμε αλλάζοντας.
ΚΙ ΟΜΩΣ λεφτά υπάρχουν! Υπάρχουν και καλο-υπάρχουν! Μόνο που είναι στην Ελβετία. Γύρω στα 280 δισ. είναι, λέει, οι καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές Τράπεζες.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ! Ας πούμε ότι, αφού τους δώσουμε ´τα πάντα όλα´, θα μας δώσουν την περίφημη 5η δόση και δεν θα κηρύξουμε στάση πληρωμών τον Ιούλιο. Τι γίνεται παραπέρα;
ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων. Αυτό φώναζε, λέει, η Παλαιά Διαθήκη, ο Σαμψών και γκρέμισε τις κολόνες του ναού που τον είχαν δέσει οι Φιλισταίοι. Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλων φίλων. Αυτό δεν το λέει ότι μπορεί να το φωνάξει η Ελλάδα.
ΕΓΡΑΨΕΣ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ, ότι μπορεί να μετακινηθεί γι´ άλλη μια φορά ο κόμπος και να μη σπάσει το χτένι. Το έγραψα, του είπα. Δεν έγραψες όμως ότι έχει παραγεμίσει το σκοινί με κόμπους, μου αντέτεινε.
ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ το Εφετείο και τους έφαγαν τον ΟΦΗ. Δεν ήταν καλύτερα να μην τους έδιναν το Εφετείο και να μην τους τρώγανε τον ΟΦΗ. Μαύρο κολοβό το φίδι που έφαγε… τσοι άλλοι! Αφήστε με μένα, τα δικά μου λέω.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ πολεμικά αεροπλάνα από το αεροδρόμιο Χανίων. Διατάξτε! Κατά τ´ άλλα ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία.
ΟΥΡΑΓΟΣ Η Ελλάδα στην ανακύκλωση; Και τι έγινε, κύριε Διευθυντά; Στα σκουπίδια κάνουμε πρωταθλητισμό. Δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα.
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ τη Μάχη της Κρήτης η μαντινάδα που μου έστειλε μέσω κινητού ο συντ. δάσκαλος Γιάννης Μοσχονάς: Πέτρα βαστά στα χέρια του, που είναι ματωμένη/ Θε μου τη βλέπ´ αργότερα στ´ άδικο καρφωμένη. Πικρό σχόλιο.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ έχει απογραφεί, μπορεί ακόμα να απογραφεί. Οποιος όμως έχει απογραφεί δεν μπορεί να απο-απογραφεί. Είναι να μη σε απογράψουν…
Ο ΜΥΣΩΝ ο Χηνιεύς, που κατά ορισμένους ήταν ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ήταν τόσο μισάνθρωπος που γελούσε, μόνο όταν ήταν μοναχός στο σπίτι του. Συνήθιζε να λέει: ´Την ευθυμία που με κάνει να γελώ την προσφέρει μόνο η μοναχικότητά μου´.

´Τύλιξε σ´ άσπρο μαντίλι/ όσα του έφεραν λύπη./ Τους παγετώνες και τις θύελλες/ με πολλή συγκατάβαση είδε./ Παραμέρισε τ´ αντίξοα στην άκρη/ και χαμογέλασε στην άλλη μέρα./ Κράτησε στη μνήμη τις στιγμές,/ εκείνες τις λάμπουσες στο χρόνο./ Ετσι πέρασε στην άλλη όχθη και το ποτάμι, καθρέφτη του ήλιου είδε´.
Το ποίημα  ´Αισιοδοξία´ της Σταυρούλας Καμαρινοπούλου – Σακαβέλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα