Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γνωριμία με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στην Αθήνα βρέθηκαν πριν λίγο καιρό μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Χανίων για να συμμετάσχουν στην προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για τη συμμετοχή τους αυτή οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Βουλγαράκη Ελύρα και Κορκιδάκη Δήμητρα ´όταν πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η συμμετοχή μας στην προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελάμβανε χώρα στην Αθήνα στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) και τα 30 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, θεωρήσαμε ότι θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το σημαντικότερο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία της. Με αφορμή, λοιπόν, τη συμμετοχή μας στην προσομοίωση αυτή που διοργανώθηκε την 7η Μαΐου, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, οι οποίες και επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μας.
Η προσομοίωση είχε θέμα την κατάθεση τροπολογιών σε πρόταση νόμου της Ευρ. Επιτροπής όσον αφορά την εκπομπή ρύπων από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Αρχικά σε ρόλο ευρωβουλευτών, όλοι οι ανήλικοι μαθητές συζητήσαμε την πρόταση της ΕΕ καταθέτοντας τις τροπολογίες μας αναζητώντας λύσεις στο έντονο οικολογικό πρόβλημα που μαστίζει όλο τον σύγχρονο ανεπτυγμένο κόσμο. Μέσω της διαδικασίας αυτής, όχι μόνο ήρθαμε σε επαφή με θεμελιώδη όργανα της ΕΕ, αλλά αναπτύξαμε επίσης φιλικές σχέσεις με μαθητές από όλους τους Νομούς της χώρας, με τους οποίους και συνεργαστήκαμε. Συγκεκριμένα, οι 70 νεαροί ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν σε πολιτικά κόμματα αναλογικά με τη σύσταση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση τα συμφέροντα και την ιδεολογία των οποίων παρουσίασαν τροπολογίες σχετικά με την περιβαλλοντική αλλαγή που επείγει να επέλθει. Μέσα από όλα τα παραπάνω και γενικά από το ταξίδι αυτό αποκομίσαμε πολλά οφέλη και μία ευχάριστη εμπειρία γόνιμης μαθητικής συνεργασίας και συζήτησης.
Κλείνοντας με αίσθημα ευγνωμοσύνης για την ευκαιρία που μας δόθηκε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συνοδό και υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτριά μας Ευαγγελία Σαρρή, για την προθυμία της να μας συνοδεύσει εξασφαλίζοντάς μας ταυτόχρονα μια ασφαλή και ευχάριστη παραμονή. Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι πρέπει μελλοντικά να υπάρξουν περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν όλο και περισσότερα παιδιά, προκειμένου να τονώνεται το κοινό δημοκρατικό αίσθημα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα