Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γεμάτες οι λίμνες – άδειο το φράγμα

Πολλές ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά, όμως υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο.

Υπερχείλισε η λίμνη Κουρνά
Υπερχείλισε η λίμνη Κουρνά
Πολύ χαμηλά η στάθμη του νερού στο φράγμα Βαλσαμιώτη
Πολύ χαμηλά η στάθμη του νερού στο φράγμα Βαλσαμιώτη

Ο λόγος για την πληρότητα των λιμνών του νομού, φυσικών και τεχνητών, οι οποίες γέμισαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με την λίμνη του Κουρνά στον Δήμο Αποκορώνου της οποίας, μάλιστα, η στάθμη των νερών σε ορισμένα σημεία κατέλαβε ακόμα και τμήματα του παραλιακού οδοστρώματος. «Ευλογία Θεού» χαρακτήρισε την υπερχείλιση της λίμνης του Κουρνά ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, ήρθε μια ευλογημένη χρονιά με τα πλούσια νερά που ναι μεν δημιούργησαν προβλήματα όσον αφορά δρόμους, υποδομές και περιουσίες συνδημοτών μας,  αλλά έχουμε δημιουργήσει και συνθήκες τέτοιες ούτως ώστε οι υπόγειες πηγές να υπερχειλίζουν με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είχαμε δει το περασμένο Καλοκαίρι την λίμνη του Κουρνά να γίνεται στην κυριολεξία μια “κολύμπα”. Εάν η φετινή χρόνια ήταν χρονιά ξηρασίας, το Καλοκαίρι θα είχαμε πρόβλημα όχι μόνο στις αρδεύσεις αλλά και στις υδρεύσεις  αφού – όπως γνωρίζετε – ακόμα, δυστυχώς, από τη λίμνη του Κουρνά υδρεύεται η μεγαλύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης και το Ρέθυμνο. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πράγματι μια ευλογημένη χρονιά».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε: « Δεν θα πρέπει βέβαια να επαφιόμαστε στον Θεό ή στην φύση προκειμένου να προστατέψουμε φυσικά μνημεία όπως είναι η λίμνη του Κουρνά. Ο Δήμος Αποκόρωνα έχει ωριμάσει τη μελέτη, την έχει υποβάλει και έχει εντάξει έργο ύδρευσης της περιοχής από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις της Μάζας και με Φ. 160άρι αγωγό να οδεύσει ποιοτικό καθαρό νερό μέχρι την περιοχή του Καβρού ούτως ώστε να αποδεσμεύσει την άντληση νερών από τη λίμνη του Κουρνά για να μην υφίσταται  την υπεράντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από την περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης, που από ότι γνωρίζουμε η δημοτική Αρχή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου και οι ίδιοι με έργα ύδρευσης από την περιοχή του φράγματος των ποταμών Αμαρίου να μην συνεχίσουν να αντλούν νερά από τη λίμνη του Κουρνά. Το έργο το οποίο έχουμε εντάξει είναι προϋπολογισμού  1.800 000 ευρώ» κατέληξε ο κ. Κουκιανάκης. Κι ενώ όλες οι λίμνες γέμισαν, δεν συνέβη το ίδιο με το φράγμα του Βαλσαμιώτη στον Δήμο Πλατανιά του οποίου η πλήρωση έχει σταματήσει λόγω των γνωστών τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να είναι πολύ χαμηλή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστα δεν πρέπει να βασιζομαστε μόνο στη φυση…..χρειάζονται έργα κ υποδομες ώστε να προστατευσουμε το περιβάλλον όπως κ να το αναδειξουνε…..η νέα Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα θα πρεπει να θέσει ως προτεραιότητα της την προστασια κ αναδειξη περιοχων ιδιαιτερου φυσικού καλους περιοχες NATURA όπως η λιμνη του Κουρνα όπως ο Αλμυρος ποταμος η Λίμνη του Αλμυρου ποταμου ο Περαστικος ποταμος κ γενικά όλες τις περιοχές που θα μπορουσαν να αποτελεσουν την υπεραξια του Αποκορωνα μαζί βεβαια με τις θαυμασιες θαλασσες του κ η ηλιοφανεια που επικρατει μεγαλο μερος του έτους!!!!!!!!!!Ας σκεφτει μια μελλοντικη Δημοτικη Αρχη να αναπτυξει ένα μοντέλο φυσιολατρικου τουρισμου με διαδρομες-μονοπατια με σημανση εντός των περιοχων ιδιαιτερου φυσικού καλους!!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα