Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βαλκανική πρωτιά στην πειρατεία λογισμικού

Αθήνα
Πρωταθλητές στην πειρατεία λογισμικού ανακηρύσσονται οι Βαλκάνιοι καθώς Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Το φαινόμενο της πειρατεία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες για τους κατασκευαστές λογισμικού. Στη χώρα μας μόλις πρόσφατα συστάθηκαν δημόσιες Αρχές ελέγχου στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ´Ο κόσμος του επενδυτή´ τα τελευταία χρόνια, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία. Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ, το 59% του οποίου ήταν πειρατικό.
Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά πειρατικού λογισμικού είναι 65% και 64%.
Ωστόσο, το φαινόμενο έχει τεράστια διάσταση και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού έχει τριπλασιαστεί από το 2003.
Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν παρουσιάζουν ποσοστό πειρατείας 62%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42%. Στην Ε.Ε. το μέσο ποσοστό της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, που αντιστοιχεί το 2010 σε εμπορική αξία παράνομου λογισμικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσφατα, συστάθηκε το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που είναι η δημόσια Αρχή για τον έλεγχο των πρακτικών διακίνησης παράνομου λογισμικού, ενώ διωκτικό ρόλο έχει παίξει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Αν και το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ άρχισε τη λειτουργία του από τα μέσα Ιανουαρίου του 2011 έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και έχει σημειώσει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε μεταπωλητή στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψε 9000 αντίτυπα παράνομου λογισμικού, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ και ασκήθηκε δίωξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η αγορά νόμιμου λογισμικού απαιτεί και την αντίστοιχη υποστήριξη, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, για αυτό το καλύτερο είναι το λογισμικό ανοικτού κώδικα, όλα δωρεάν και στα Ελληνικά !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα