Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εβδομάδα εξελίξεων

Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ´Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος´ (ΕΟΧ), ο οποίος -με απόφαση της Νορβηγίας- έχει ´παγώσει´ τις πιστώσεις, με συνέπεια να βρίσκονται στον ´αέρα´ 49 συνολικά δημόσια έργα σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και επέκτασης της κομποστοποίησης στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ).
Να υπενθυμίσουμε ότι η Νορβηγία -που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα κατά 50%- προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς φέρεται δυσαρεστημένη από τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε -σύμφωνα με τους Νορβηγούς- στις υποχρεώσεις του.
Η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Χαρά Μυλωνάκη, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», επεσήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα στην εβδομάδα οπότε και θα δρομολογηθούν -θετικά ή αρνητικά- οι οριστικές εξελίξεις: «Οπως γνωρίζετε, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Ε.Ο.Χ., υπάρχει μία εμπλοκή και η πιθανότητα απένταξης όλων των έργων που είχαν ενταχθεί. Τα νεότερα που έχω μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Θρασύβουλο Μανιό, ο οποίος στηρίζει ιδιαίτερα αυτό το πρόγραμμα, είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών- ο ίδιος ο υπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα και αυτή την εβδομάδα θα έχουμε νεότερα», δήλωσε αρχικά η κα Μυλωνάκη και διευκρίνισε ότι τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι είτε το Υπουργείο να στηρίξει αυτά τα προγράμματα είτε θα υπάρξει οριστική διακοπή τους.
Ερωτηθείσα η κα Μυλωνάκη πως μεταφράζεται η στήριξη των προγραμμάτων από το Υπουργείο απάντησε: «Το Υπουργείο εξ αρχής γνώριζε ότι με την έγκριση αυτών των προγραμμάτων θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική συμμετοχή και υπέγραψε τις συμβάσεις… Μάλιστα την υπογραφή της ένταξης του προγράμματος (σ.σ. σε ό,τι αφορά τη ΔΕΔΙΣΑ) την έκανε ο κ. Αρναουτάκης που τότε ήταν υφυπουργός».
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που οδήγησαν τη Νορβηγία στην απόφαση να «παγώσει» τις πιστώσεις και οι οποίοι       -σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο- εντοπίζονται στο ότι δεν έχει αποδειχθεί από το ελληνικό κράτος που έχουν διατεθεί τα περίπου 13 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί από τη Νορβηγία, η κα Μυλωνάκη δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ΔΕΔΙΣΑ δεν έχει πάρει «ούτε ένα ευρώ από το 1.100.000 ευρώ που θα παίρναμε» (σ.σ. επί συνόλου 2.220.000 ευρώ που αφορούσε το πρόγραμμα στα Χανιά, ποσό το οποίο θα κατανεμόταν σε όλους τους τοπικούς εταίρους και συνεργάτες του προγράμματος). «Αντίθετα από τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει μαζί και με το Πολυτεχνείο έχουμε ξοδέψει χρήματα», είπε σχετικά.     
Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι για το πρόγραμμα με τίτλο «Βελτιστοποίηση Ανάκτησης και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος των Στερεών Αστικών Αποβλήτων και Αποτελεσματική Αξιοποίηση του Κόμποστ σε Αγροτικές και Περιβαλλοντικές Εφαρμογές» η ΔΕΔΙΣΑ συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, (παλαιότερα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων), την Περιφέρεια Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ενώ από τη Νορβηγία συμμετείχε το Ερευνητικό Ιδρυμα Bioforsk, Soil and Environment Section.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Εκσυγχρονισμός του εργοστασίου
Σε εκσυγχρονισμό του εργοστασίου αναμένεται να προχωρήσει η Διαδημοτική Επιχείριση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) μετά την αποστολή των τευχών δημοπράτησης για 4 έργα. Παράλληλα, χθες, το Συμβούλιο της Επιχείρησης ενέκρινε την υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των κάδων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των δορυφορικών απορριμματοφόρων που αφορούν τη διαλογή στην παλιά πόλη.
Οπως ανέφερε η κα Μυλωνάκη με τις ενέργειες αυτές «η διαλογή θα γίνεται σύντομα πόρτα – πόρτα» καθώς ο κάθε ιδιώτης θα έχει στην πόρτα του δικό του ξεχωριστό κάδο, τον οποίο η ΔΕΔΙΣΑ θα παίρνει, θα αδειάζει και θα κάνει τη διαλογή των οργανικών, αλλά και των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. 
Εκτός αυτού με τα τεύχη δημοπράτησης για τα 4 έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου η Επιχείρηση θα αλλάξει τον τρόπο διαχωρισμού των απορριμμάτων, από χειρωνακτικά που γίνεται σήμερα αυτοματοποιημένα και χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα