Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τιμή στους αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία βετεράνων από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης στο Μνημείο Νεοζηλανδών στον Γαλατά. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή που ο ε.α. Νεοζηλανδός υποστράτηγος, Σάντι Τόμας, κάλεσε στο βήμα την κα Αγγελική Γερογιάννη, η οποία, πριν από 70 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου, είχε προσφέρει, μαζί με άλλα παιδιά του χωριού, βοήθεια στον ίδιο και στους συμπατριώτες συμπολεμιστές του.
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση,  που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία αντιπροσωπιών από σύμμαχες χώρες, που άνδρες τους είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ τη Νέα Ζηλανδία ο υπουργός Αμυνας δρ Γουάνι Μαπ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στη Μάχη του Γαλατά, όπως και σε όλη τη διάρκεια των 11 φλογισμένων ανοιξιάτικων ημερών της παραδοξότερης μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κρήτες και οι σύμμαχοι συμπολεμιστές τους απέδειξαν με την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία και την απαράμιλλη γενναιότητά τους ότι όντως ´θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία´… Η Κρήτη μπορεί να λύγισε τελικά μετά από 10 ημέρες, όμως, τα παιδιά της στάθηκαν όρθια και αγέρωχα απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους. Υψωσαν το ανάστημά τους στον κατακτητή, υπερασπίζοντας με ακατανίκητο πάθος και πρωτόγνωρη αυτοθυσία την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Και επιβεβαίωσαν έμπρακτα και με αίμα τη γνωστή ρήση του συντοπίτη μας Νίκου Καζαντζάκη ότι ´είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Κρητικός´».   
Στη συνέχεια μίλησε ο Νεοζηλανδός υπουργός Αμυνας, κ. Μαπ, ο οποίος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ελλάδας από τότε που πολέμησαν μαζί ενάντια στους Γερμανούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ήθος, την ανδρεία και τη γενναιότητα των Κρητικών.
Από την πλευρά του ο ε.α. Νεοζηλανδός υποστράτηγος, Σάντι Tόμας, έκανε αναφορά στις δύσκολες στιγμές της Μάχης της Κρήτης, περιγράφοντας γλαφυρά πως ο ίδιος έζησε τα γεγονότα. Ιδιαίτερα, ωστόσο, συγκινητική ήταν η στιγμή που κάλεσε στο βήμα την κα Αγγελική Γερογιάννη, η οποία τις ημέρες της Μάχης είχε βοηθήσει, μαζί με άλλα παιδιά, τον ίδιο και άλλους  Νεοζηλανδούς στρατιώτες.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με έναν χορό από τους Μαορί, που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα