Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενοπλη ληστεία για καλώδια της ΔΕΗ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κλοπή χάλκινων αγωγών της ΔΕΗ σε περιοχές των Χανίων από αγνώστους για να τα μεταπουλήσουν.
Το πιο ακραίο περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν τέσσερις κουκουλοφόροι απείλησαν με πιστόλι τον 72χρονο φύλακα εργοταξίου στις Μουρνιές, τον έδεσαν και στη συνέχεια έκλεψαν φορτηγό γεμάτο με χάλκινα καλώδια της ΔΕΗ, συνολικού βάρους περίπου 10 τόνων και εξαφανίστηκαν.
Το περιστατικό κατήγγειλε χθες το πρωί, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ο 72χρονος φύλακας του εργοταξίου και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 3.10 τα ξημερώματα  στις Μουρνιές  Χανίων, τέσσερις άγνωστοι άνδρες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ολοπρόσωπες κουκούλες, εισήλθαν σε περιφραγμένο χώρο εργοταξίου ιδιωτικής εταιρείας και με την απειλή πιστολιού, τον ακινητοποίησαν και τον έδεσαν με σχοινί.
Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας, το οποίο ήταν φορτωμένο με χρησιμοποιημένους χάλκινους αγωγούς, βάρους δέκα τόνων, αξίας 60.000 ευρώ και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο βρέθηκε στο 15ο χλμ. της Ν.Ε.Ο. Χανίων – Κισάμου, από την καρότσα του οποίου έλειπε μέρος των χάλκινων αγωγών και αποδόθηκε στον κάτοχό του.
Οι δράστες αναζητούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων που ενεργεί την προανάκριση.

ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΥΛΟΥΣ!
Πρόσφατα, επίσης, στην ίδια περιοχή, όπως μας είπε ο  τομεάρχης Δικτύων της ΔΕΗ Χανίων, Στ. Μαναρωλάκης, ´έκοψαν στύλους, κατέβασαν το δίκτυο και πήραν το καλώδιο´. Ο διευθυντής της περιοχής Χανίων της ΔΕΗ, Μανώλης Κουφάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στις 5 του μήνα ´βρήκαμε στις Μουρνιές κομμένους τρεις στύλους με αλυσοπρίονο, είχαν ρίξει το δίκτυο κάτω, κόψαν τα καλώδια και τα είχαν πάρει. Το δεύτερο περιστατικό έγινε στην Κίσαμο λίγες μέρες πριν από το πρώτο περιστατικό, όπου είχαν κόψει επίσης τα καλώδια και τα είχαν αφαιρέσει προκειμένου να τα πουλήσουν´.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ´έχουν αποθρασυνθεί (οι δράστες) σε τέτοιο βαθμό που κόβουν το δίκτυο, ενώ είναι υπό τάση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων και των πολιτών, αφού παρατάνε τους αγωγούς έτσι όπως είναι και φεύγουν. Παλιότερα είχαμε μια ανάλογη περίπτωση και μάλιστα ημέρα Κυριακή, πρωί, που κόψαν τα σύρματα χαμηλής τάσεως, ενώ το δίκτυο λειτουργούσε. Πιθανότατα πρέπει να τους «χτύπησε» το ρεύμα, γιατί βρήκαμε να έχουν παρατήσει στο σημείο τις σκάλες και τα σύνεργα και είχαν φύγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σύρμα (της ΔΕΗ) είχε πέσει πάνω σε έναν φράχτη από συρματόπλεγμα και είχε θέσει και τον φράχτη υπό τάση!´.

Η ΔΕΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε προ ημερών η Διεύθυνση της ΔΕΗ Περιφέρειας Νησιών, περιοχής Χανίων, που με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των κατοίκων.
Στην ανακοίνωσή της ανέφερε: ´Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πρωτοφανή φαινόμενα επεμβάσεων τρίτων (πρόκληση σημαντικών φθορών) στα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε. χαμηλής τάσης (400 V) και μέσης τάσης (20.000 V), με σκοπό την κλοπή και μεταπώληση υλικών των δικτύων (κυρίως αγωγών). Οι επεμβάσεις αυτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των ίδιων των δραστών όσο και του κοινού´.
Μάλιστα, η ΔΕΗ ενημερώνει όλους τους κατοίκους του Νομού:
– Να επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσοχή όταν αντικρίζουν καλώδια ή αγωγούς ΔΕΗ στο έδαφος.
– Να μην πλησιάζουν στα σημεία αυτά και να αποτρέπουν οποιονδήποτε άλλον να πλησιάσει.
– Να ενημερώνουν αμέσως τη ΔΕΗ, στα κατα τόπους τηλέφωνα των συνεργείων βλαβών και επίσης στο τηλέφωνο 1050 που ισχύει για όλο τον Νομό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα