Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μνήμη και η Στάχτη VII

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗΣ

Κατ’ αρχάς αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς την κα Ντουντουλάκη, τη σπουδαία και χαρισματική αυτή προσωπικότητα, που αποτελεί σημείο πνευματικής και όχι μόνον αναφοράς για την πόλη μας, για την ευγενική της χειρονομία να μου αποστείλει το τελευταίο της βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο, με την άκρως τιμητική για μένα αφιέρωση.
Η αλήθεια είναι έψαξα να βρω τα προηγούμενα έξι βιβλία της, αλλά δεν τα κατάφερα εκτός από το πέμπτο. Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα καν γι’ αυτήν την τόσο σπουδαία κι επίπονη εργασία της συμπαθούς κυρίας Ντουντουλάκη.
Μου έκαναν φοβερή εντύπωση οι λεπτομέρειες των αφηγήσεων των πρωταγωνιστών ή συγγενών τους. Γεμάτες ηρωισμό κι αψήφηση του θανάτου που συνεχώς καιροφυλακτούσε σε κάθε τους βήμα. Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία αυτά γίνεσαι κοινωνός απίστευτων εξιστορήσεων που αναδεικνύουν το ανεπανάληπτο κι αδούλωτο πατριωτικό φρόνημα του κρητικού λαού. Το Επος της Μάχης της Κρήτης είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, ανώνυμοι ήρωες, λαός και κλήρος μαζί αντιμετώπισαν με πρωτόγονα μέσα τους πάνοπλους Γερμανούς. Ο απόηχος του απίστευτου ηρωισμού του λαού μας έφτασε πολύ πιο μακριά από τα σύνορά μας, προκαλώντας το θαυμασμό όλων.
Αλλά και μετά την κατάληψη του νησιού μας ο αγώνας δεν είχε τελειωμό κι άρχιζε η καθολική Αντίσταση που ήταν προέκταση της μεγάλης Μάχης και αρχή της διαδρομής για την ελευθερία και την ειρήνη.
Το τίμημα του ηρωισμού και της αποκοτιάς ήταν βαρύ. Μαζικές εκτελέσεις, κάψιμο χωριών, ξεκλήρισμα οικογενειών. Φυλακίσεις στην Αγιά, αλλά και στα φοβερά στρατόπεδα θανάτου της Αυστρίας και Γερμανίας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κα Ντουντουλάκη για την τόσο σπουδαία κι επίπονη εργασία της. Εψαξε, ερεύνησε εξαντλητικά στο χανιώτικο κάμπο μα και μες την πόλη μας. Κι ύστερα ανηφόρισε στα ορεινά χωριά εκεί που κυρίως ξεδιπλώθηκε η αντίσταση μέχρι που έφυγε κι ο τελευταίος Γερμανός.
Οι βιωματικές αφηγήσεις συναντούν τον ποιητικό λόγο και υμνούν τη λεβεντιά, την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία και το μεγαλείο της παράδοσης και του πολιτισμού μας που αποτελούν τις αξίες και το νόημα της ζωής.
Εύχομαι πάνω απ’ όλα υγεία στο σπουδαίο αυτό πνευματικό άνθρωπο του τόπου μας και ν’ αρχίσει σύντομα να μας παρουσιάσει το νέο οδοιπορικό της στο χώρο της βιωματικής μνήμης, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα.
Αλλη μια φορά συγχαρητήρια κι επαίνους στην κυρία Ντουντουλάκη.

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό έχει γραφεί πριν από αρκετό διάστημα και δεν δημοσιεύτηκε για να συμπέσει τώρα με την επέτειο για της Μάχης της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα