Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σπάνια κρητικά νομισμάτα

Ενα πανόραμα από ζωντανές εικόνες του παρελθόντος αποτελεί η νεοαποκτηθείσα συλλογή από μικρές και μεγάλες υποδιαιρέσεις κρητικών νομισμάτων, που επαναπατρίσθηκε και παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Αδιάψευστοι μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων τα νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., δίνουν την ευκαιρία σε ειδικούς αλλά και επισκέπτες του Μουσείου να ανακαλύψουν την ιστορία, την οικονομία, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις αλλά ακόμα και τις στρατιωτικές συμμαχίες των πόλεων της Κρήτης της περιόδου εκείνης.
Η χθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Αρχαία κρητικά νομίσματα: Επαναπατρισμός μέσω μιας χορηγίας» πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ενώ τα αρχαία κρητικά νομίσματα που παρουσιάστηκαν αγοράστηκαν για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων το 2008 σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και με τη γενναιόδωρη χορηγία της «Club Hotel Casino Loutraki» (C.H.C.L.).
Τα εγκαίνια της συλλογής έγιναν από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία -αφού υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή της C.H.C.L.- τόνισε μεταξύ άλλων: «Η συλλογή απαρτίζεται τόσο από τα νομίσματα που καταφέραμε και επαναπατρίσαμε όσο και από τα νομίσματα της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου. Οπωσδήποτε, το Μουσείο πλέον είναι στην κορυφή των νομισματικών συλλογών της Κρήτης με τα καταπληκτικά αυτά κομμάτια, τα ασημένια νομίσματα των κρητικών πόλεων, που είναι κοπές σπάνιες αλλά και εξαιρετικά έργα τέχνης».
Η κα Βλαζάκη σημείωσε ακόμα ότι ιδιαίτερη σημασία έχει ακόμα το γεγονός ότι «καταφέραμε να φέρουμε πίσω αρκετά νομίσματα, τα οποία θα ήταν τώρα σκορπισμένα σε διάφορες συλλογές σε όλο τον κόσμο και που κανονικά έπρεπε να ήταν εδώ και να μην είχαν φύγει ποτέ».
Η αρχαιολόγος της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ, Μαρία Σκόρδου, η οποία μίλησε με θέμα: «Κυκλοφορία νομισματικών εκδόσεων της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής νομισματοκοπίας στη δυτική Κρήτη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αρκετά από τα νομίσματα που αποκτήθηκαν θεωρούνται πολύ σπάνια, ενώ σε ερώτηση των «Χ.Ν.» για το τι πληροφορίες δίνουν τα συγκεκριμένα κομμάτια απάντησε: «Τα νομίσματα θεωρούνται μάρτυρες των πάντων. Από τη στιγμή που κυριαρχεί και είναι δίπλα μας, το νόμισμα μαρτυρά τα πάντα για τις κοινωνικές, ιστορικές, οικονομικές συνθήκες μιας εποχής αλλά και τα ιστορικά γεγονότα και έτσι σε συνδυασμό με την αρχαία γραμματεία αντλούμε πληροφορίες και καταγράφεται η ιστορία του τόπου».
Η αρχαιολόγος της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ, Κατερίνα Τζανακάκη, η οποία μίλησε με θέμα: «Αρχαία κρητικά νομίσματα: Επαναπατρισμός μέσω μιας χορηγίας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια μοναδική συλλογή». «Είναι περίπου από 23 διαφορετικά Νομισματοκοπεία από αρχαίες πόλεις της Κρήτης, από τα 40 τα οποία εκτιμάται ότι υπήρχαν κατά την κλασική ελληνιστική περίοδο στην Κρήτη», τόνισε σχετικά και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικά -ιδιαίτερα- τα νομίσματα της Κυδωνίας, της πόλης που βρισκόταν κάτω από τα Χανιά, της Γόρτυνας, της Φαιστού, της Κνωσού αλλά και άλλα που είναι λιγότερα αλλά επίσης σπάνια».
Η κα Τζανακάκη υπογράμμισε, ακόμα, ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα νομίσματα είναι αργυρά, ενώ για τη σημασία που έχει ο επαναπατρισμός της συλλογής ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλη καθώς τα νομίσματα αυτά δεν κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη εκτός Κρήτης. «Τα νομίσματα μας αποκάλυψαν πολλά πράγματα για την ιστορία της κάθε πόλης, τη θρησκεία, τον προστάτη Αγιο αλλά ακόμα και για το φυσικό περιβάλλον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Τζανακάκη και συμπλήρωσε: «Οσο μικρά είναι τόσο μεγαλύτερες πληροφορίες μας δίνουν».
Από την πλευρά του, ο διαχειριστής της Κοινοπραξίας C.H.C.L. και διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Στεργιώτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει -ιδιαίτερα στην εποχή μας- οι μεγάλες εταιρείες εκτός από δράσεις που αφορούν την κερδοφορία τους να δραστηριοποιούνται έντονα και σε τομείς που να αφορούν και την κοινωνία. «Εμείς έχουμε διαλέξει στον τομέα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης να δραστηριοποιηθούμε κυρίως στον χώρο του πολιτισμού και η συγκεκριμένη χορηγία μας χαροποίησε ιδιαίτερα διότι πρόκειται και περί επαναπατρισμού αρχαιοτήτων από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Στεργιώτης, ενώ ανέφερε ότι η σχετική δημοπρασία -κατά την οποία αποκτήθηκαν τα νομίσματα- πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Στα εγκαίνια της συλλογής παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση και η ευγενική δωρεά του C.H.C.L. αποδεικνύει ότι αυτό που πολλές φορές δεν μπορεί να πετύχει η Πολιτεία από μόνη της, το κάνει πράξη σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι δίχως αμφιβολία μια κίνηση που συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Ο Δήμος Χανίων χαιρετίζει τον επαναπατρισμό των νομισμάτων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΕ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης και το Νομισματικό Μουσείο».  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα