Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει

Αγκυρα
Χωρίς σχόλιο αφήνει η τουρκική διπλωματία τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή».
«Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών.»
Αυτό αναφέρουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Η εφημερίδα τονίζει πως σε ερώτησή της, «η διεύθυνση ενημέρωσης του Υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές». Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν τα περί θέσης της Τουρκίας για το Αιγαίο».
«Παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιες σχολιασμού», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, τις δηλώσεις του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ.
«Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», απάντησε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών.
«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ´ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα