Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ:
´Πλήρης διερεύνηση´

Αθήνα
Την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και κάθαρση του σκανδάλου της Siemens, τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και διατελέσας πρόεδρος της Εξεταστικής για τη ´Siemens´, Σήφης Βαλυράκης. Υπογράμμισε ότι η υπόθεση Siemens αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς, που στην Ελλάδα επεκτάθηκε στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών κ.λπ. αποτελώντας ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστημικό φαινόμενο. Ο Σ. Βαλυράκης επισήμανε τον τεράστιο όγκο δουλειάς της Επιτροπής και τόνισε ότι μετά από επίπονη πολύμηνη προσπάθεια και αντιμετωπίζοντας συνεχείς αντιστάσεις, η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης στο εσωτερικό και ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens. Η Επιτροπή προσδιόρισε ομόφωνα τη συνολική ζημία του Δημοσίου σε 2 δις. ευρώ, ενώ με βάση την παραβίαση των κανόνων διαφάνειας συντάχθηκε ομόφωνη, πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της, στα αρμόδια Υπουργεία, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για την επιβολή προστίμων σε βάρος της εταιρείας Siemens. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το έλλειμμα της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση της αλήθειας και στην απόδοση ευθυνών. Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αν και προέκυπταν στοιχεία εμπλοκής μελών Κυβερνήσεων στην υπόθεση, δεν απέστειλαν, όπως είχαν υποχρέωση, «αμελλητί» τον φάκελο στη Βουλή, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, λειτούργησαν στο πλαίσιο της συγκάλυψης των ευθυνών τόσο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων όσο και των στελεχών της μητρικής εταιρείας Siemens.

Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
´Απαράδεκτο το πόρισμα´

Αθήνα
´Το πόρισμα για την Siemens είναι απαράδεκτο -ένα συνονθύλευμα ψεύδους, συκοφαντίας και ύβρεων´, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος εγκαλείται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σύστημα C- 4I. «Το σκάνδαλο είναι μέγα και εκ των προτέρων λέω ότι το κουκούλωμα είναι μέγιστο. Οι μιζαδόροι, οι κομπιναδόροι, οι κλέφτες, οι απατεώνες, δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί κανείς, όπως δεν τιμωρήθηκε με το Χρηματιστήριο, με τις ΔΕΚΟ, τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων -αλήθεια, η δική μας Επιτροπή για τα TOR – M1, τι απέγινε; Κουκουλώθηκε -όπως κουκουλώθηκε και το μέγα σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων, που κόστισαν τουλάχιστον 5 φορές πάνω απ? το κόστος τους», σημείωσε. Επί της ουσίας των κατηγοριών που τον αφορούν, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης σκιαγράφησε την κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ιδιαίτερα δε, επικαλέστηκε τη μαρτυρία του υποστρατήγου Β. Κωνσταντινίδη, διευθυντή Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος είχε αναφέρει στην Επιτροπή πως «είχαμε φθάσει στα τέλη του Ιουνίου του 2004 και δεν μπορούσαμε να παραλάβουμε τα υποσυστήματα που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε -και υπήρχε κίνδυνος να υποτιμηθεί η εικόνα της χώρας σε σχέση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αν καταγγέλαμε τη σύμβαση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ματαιώνονταν -και στο ικρίωμα που στήνετε, θα τρέχατε οι ίδιοι να με κατηγορήσετε», σχολίασε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Ήξερα κι εγώ να καταγγείλω την σύμβαση. Ήταν πάρα πολύ εύκολο σε μένα να εισηγηθώ την καταγγελία αλλά σκεφτόμουν τι θα επακολουθούσε», ανέφερε.

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Επίθεση Καστανίδη σε Σημίτη

Αθήνα
Βαρύτατες αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δημοσιοποιώντας αλληλογραφία του με τον πρώην πρωθυπουργό, προτού οδηγηθεί στην παραίτησή του από το Υπουργείο Μεταφορών, το 1997. Με αφορμή τη δήλωση του κ. Σημίτη, μέρος της οποίας αφορούσε τον ίδιο, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για παράδοση κατά τα μέσα της δεκαετίας του ?90 μιας σειράς λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ? τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» και για «ανατροπή του αξιώματος ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν». Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δίνει μάχη ειλικρινή και κάνει ό,τι πρέπει για την αποκατάσταση της αλήθειας» και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κινηθούν αναλόγως, «σε αντίθεση με την υπόθεση των ψηφιακών παροχών, για την οποία μονάχα ένας πολιτικός αρχηγός είχε δεχθεί να υπαχθεί υπό τον έλεγχο της Διακομματικής Επιτροπής για τις Προμήθειες».

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Περιοδείες υπουργών στην περιφέρεια

Αθήνα
Περιοδείες στην περιφέρεια θα πραγματοποιήσουν κυβερνητικά στελέχη αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ανοιχτές εκδηλώσεις πολιτικού διαλόγου. Συγκεκριμένα αύριο Σάββατο, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης θα μεταβεί στην Κέρκυρα. Επίσης αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης θα μεταβεί στην Κόρινθο και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης στην Καβάλα.
Την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα μεταβεί στο Ναύπλιο, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στη Ρόδο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης θα μεταβεί στην Καλαμάτα, και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά στο Ηράκλειο.
Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής θα μεταβεί την Κυριακή στη Δράμα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης στην Κατερίνη, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βέροια και η υφυπουργός Εργασίας Α. Νταλάρα στον Βόλο.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ οι ανοιχτές εκδηλώσεις πολιτικού διαλόγου θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Συνέχεια στην κόντρα με τον Γ. Καρατζαφέρη

Αθήνα
Νέες βολές κατά του Γ. Καρατζαφέρη και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στον ´Βήμα 99,5´. Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού διέψευσε εκ νέου την καταγγελία για άσεμνη χειρονομία προς τον κ. Καρατζαφέρη, τον κατηγόρησε ότι τον κατασυκοφάντησε σε ηθικό ζήτημα (σ.σ. για την υπόθεση των υποβρυχίων). Για τον κ. Κοραντή είπε ότι διέλυσε την ΚΥΠ και πως δεν τιμά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Πιστοποιητικό πατριωτισμού θα μου δώσει ο αστράτευτος ή πιστοποιητικό ηθικής θα μου δώσει ο φερόμενος ως πλαστογράφος; Θα το διεκδικήσω και θα το πάρω από τους Έλληνες πολίτες. Δεν θα μου το δώσει ούτε ο κ. Καρατζαφέρης ούτε οι δυο – τρεις βουλευτές του, οι οποίοι είναι ´his master´s voice´», δήλωσε. Αναφερόμενος στο περιστατικό που κατήγγειλε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο κ. Μεϊμαράκης διέψευσε ότι προχώρησε σε άσεμνη χειρονομία προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Όπως εξήγησε, όταν συναντήθηκαν σε διάδρομο της Βουλής ο ίδιος είχε το χέρι στην τσέπη του και κρατούσε το κομπολόι του. «Αν ο κ. Καρατζαφέρης νομίζει ότι έκανα κάτι άλλο, τι να σας πω, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται. Με αυτόν τον τρόπο θα τον αντιμετωπίσω», είπε κ. Μεϊμαράκης κατηγορώντας, παράλληλα, τον κ. Καρατζαφέρη ότι εφηύρε το περιστατικό για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
«Ο κ. Καρατζαφέρης έχει κανάλι, έχει σύστημα, έχει χρήματα. Αυτός ο αγώνας είναι άνισος, διότι εγώ από την άλλη μεριά είμαι με πέντε φίλους και με ένα βουλευτικό γραφείο που μπήκε σε τέτοια μάχη μόνο και μόνο γιατί με κατασυκοφάντησε σε ηθικό ζήτημα», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Ρυθμίζονται οι μετατάξεις από τους ΟΤΑ

Αθήνα
Περαιτέρω προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετεί στους Δήμους επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή.
Προβλέπονται υποχρεωτικές μετατάξεις από Δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους ΟΤΑ και φορείς του δημοσίου, που παρουσιάζουν ελλείψεις και βρίσκονται στον ίδιο Νομό. Το Υπουργείο προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση, αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε ότι σε πολλούς Δήμους υπηρετεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε σχέση με εκείνον που έχουν πραγματικά ανάγκη, και ταυτόχρονα υπάρχουν άλλοι ΟΤΑ και άλλοι φορείς του δημοσίου που δεν διαθέτουν τον αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων.
«Το πλεονάζον προσωπικό προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμιακά, οικονομικά, γεωγραφικά) και με βάση το εύρος των ασκούμενων στην πράξη αρμοδιοτήτων από τους Δήμους στους οποίους υπηρετεί το εν λόγω προσωπικό, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που ασκούν οι φορείς υποδοχής. Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού και η διαδικασία μετάταξης ή μεταφοράς του ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ, προκειμένου για την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Επίσης, με άλλη διάταξη προσδιορίζονται ο τρόπος και οι επιπλέον προϋποθέσεις με τις οποίες οι Δημοτικές Αρχές μπορούν συμπληρωματικά να κάνουν χρήση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με τρίτους, στον τομέα της καθαριότητας των δημοτικών χώρων ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις τοπικές συνθήκες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα