Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει στα Χανιά το 40% των απασχολούμενων στον κλάδο της οικοδομής, όπως επεσήμανε, χθες, το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Χανίων, κ. Νίκος Παπαντωνάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκδήλωση της Γραμματείας Χανίων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΒΕX.
Ομιλητής θα είναι ο κ. Φάνης Λάμπης από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με θέμα ´Οικονομική κρίση, αίτια και λύσεις – τρόποι δράσης´.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δίμηνης πανελλαδικής καμπάνιας της ΠΑΣΕΒΕ.
Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαντωνάκης ´αυτή τη στιγμή στα Χανιά δεν κλείνουν μόνο εμπορικά μαγαζιά. Υπάρχουν και εκατοντάδες επαγγελματίες που υπολειτουργούν. Διότι ένας υδραυλικός, που κάνει μόνο δύο επισκευές την εβδομάδα, θεωρούμε ότι είναι άνεργος καθώς αναγκάζεται, παρόλα αυτά, να πληρώνει το (Ασφαλιστικό) του Ταμείο. Υπολογίζουμε ότι από τους επαγγελματίες, κυρίως στον χώρο της οικοδομής, ένα ποσοστό, γύρω στο 40%, είναι σχεδόν άνεργοι π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πλακατζήδες κ.ά. Στους υπόλοιπους χώρους των επαγγελματιών το ποσοστό είναι μικρότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζορίζονται, αφού βγάζουν, δεν βγάζουν το μεροκάματο· άλλοι αναγκάζονται να πληρώνουν από αυτά που είχαν μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι, που, προκειμένου να σωθούν, πουλάνε ακίνητη περιουσία´.
Ο ίδιος ανέφερε ότι: ´Την περίοδο που διανύουμε ο χώρος μας (των επαγγελματιών, βιοτεχνών,  εμπόρων) δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση σε δικαιώματα και σε κατακτήσεις ετών. Η ΠΑΣΕΒΕ έχει ξεκινήσει πανελλαδικά δίμηνη ενημερωτική καμπάνια για τον έναν χρόνο δράσης της, κατά τον οποίο έχει φέρει πολλά αποτελέσματα, φέρνοντας κοντά της ακόμη περισσότερους συναδέλφους. Οι συνάδελφοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ίσως δεν θα το έκαναν, εάν είχαμε αγωνιστεί όλοι μαζί. Οι μικροί αυτοπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικροί έμποροι, οι αυτοκινητιστές, που βλέπουν καθημερινά τον τζίρο να πέφτει, τα χρέη να φουντώνουν και να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα φορολογικά βάρη και τα τέλη, ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Διότι ό,τι ήταν να κάνουμε με τη δουλειά μας το κάναμε. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Ποιες είναι οι αιτίες που δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας; Ποιος μπορεί να μας υπερασπίσει, όταν μας κυνηγά η Εφορία, η Τράπεζα, το Ταμείο, το ενοίκιο, η ΔΕΗ;
Από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ, κ. Μπάμπης Πετράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ, επεσήμανε ότι: ´Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, βάζοντας συνειδητά πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων, ενώ άλλα 150.000 κινδυνεύουν πανελλαδικά να κλείσουν. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε εμείς οι μικρομεσαίοι την υπόθεση στα χέρια μας´.
Τέλος, το μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, κ. Μανώλης Παπαδάκης, ανέφερε ότι: ´Με την ΠΑΣΕΒΕ υπάρχει λύση και διέξοδος. Είναι αγωνιστική διεκδίκηση με το κοινό πλαίσιο δράσης και στόχων μαζί με το ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ, όλων αυτών δηλαδή που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα