Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος στις αυθαιρεσίες

Τέλος στην αυθαιρεσία με τις θαλάσσιες ομπρέλες στις παραλίες είναι αποφασισμένος να βάλει ο Δήμος Χανίων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, οι παραβάτες των ορίων, αλλά και όσοι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν για την εκμετάλλευση του χώρου στον Δήμο Χανίων, θα βρουν απέναντί τους τη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να μπει πλαφόν για την ενοικίαση μιας ομπρέλας, το οποίο ανέρχεται στην τιμή των 6 ευρώ.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με αφορμή την έγκριση «του καθορισμού των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας σε τρίτους, με σύναψη μισθωτικής σχέσης έναντι ανταλλάγματος, καθορισμός τιμήματος και έγκριση διενέργειας σχετικών δημοπρασιών». 
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης στην εισήγησή του διευκρίνισε ότι το σύνολο των παραλιών οργανώθηκε με βάση το σύστημα του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (GIS) και την κείμενη νομοθεσία. «Τηρούνται οι αποστάσεις από χώρο σε χώρο, τηρούνται οι αποστάσεις από όμορο σε όμορο και από καντίνα σε καντίνα, τηρούνται οι αποστάσεις από θέση ναυαγοσώστη σε θέση ναυαγοσώστη», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και πρόσθεσε: «Επίσης, ο Δήμος θα προβεί σε ανοιχτό διαγωνισμό για την ενοικίαση των θέσεων είτε αφορούν καντίνες είτε τραπεζοκαθίσματα. Νομίζω ότι η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές -μέσα στην κρίση που περνάμε- και νομίζω ότι θα υπάρξει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, αυτό που δηλώσαμε είναι ότι σε κάθε περίπτωση αυθαίρετες τοποθετήσεις ομπρελών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χανίων, χωρίς να είναι όμοροι και να έχουν καταβάλει την οφειλή τους ή να είναι αυθαίρετη η τοποθέτησή τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το σύνολο της Δημοτικής Αρχής, αλλά το σύνολο του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και μιλάμε για παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του εισαγγελέα».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τόνισε σχετικά ότι «θα υποβληθούν μηνύσεις, αν αυτά τα πράγματα δεν τακτοποιηθούν μέχρι τέλη Μαΐου» και συμπλήρωσε: «Εμείς δημοπρατώντας τον χώρο είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουμε τον ανάδοχο στις αρχές Ιουνίου, να του παραδώσουμε τον χώρο άδειο και βεβαίως χρηστικό για τη λειτουργία την οποία τον θέλει».
Να σημειώσουμε ακόμα ότι μετά από παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ζητήθηκε και αποφασίστηκε να προσδιοριστεί πλαφόν για την ενοικίαση των ομπρελών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι επισκέπτες στις παραλίες. Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» σημείωσε σχετικά ότι «επειδή υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις για την ενοικίαση των ομπρελών, κυρίως στο μέτωπο της Αγίας Μαρίνας -η βιωσιμότητα των οποίων κατά την άποψη τη δική μας είναι δεδομένη- αποφασίστηκε να τοποθετήσουμε σαν μέγιστη τιμή ενοικίασης των ομπρελών τα 6 ευρώ».
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Χαράλαμπος Κουρούσης, θέτοντας το ζήτημα της πρόβλεψης ελεύθερων χώρων στις παραλίες για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να νοικιάσουν κάποια ομπρέλα. Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης διευκρίνισε ότι οι ελεύθεροι χώροι διασφαλίζονται «από τη διάταξη των ομπρελών και από το σύστημα GIS».
Στο μεταξύ, να σημειώσουμε ότι με την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 5).
Παράλληλα, εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 και του προϋπολογισμού του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων για το ίδιο έτος, η διενέργεια δημοπρασίας της εργασίας «Ναυαγοσωστική κάλυψη – προστασία παραλιών του Δήμου Χανίων», οι εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης και η τελετή αναγόρευσης του Antonio Tabucchi σε επίτιμο δημότη Χανίων, όπως και το να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο Δήμος Χανίων στο πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα