Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς

Η καθιέρωση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, θεσμός που θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μπορεί να δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα της διαφθοράς, ειδικά στην πολιτική της μορφή, που παρατηρείται στη Γηραιά Ηπειρο.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuropean Criminal Bar Association), που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διαφθορά στην Ευρώπη και η καταπολέμησή της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου.
Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Ενωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων για τα επόμενα τρία χρόνια. Στη θέση του συμβούλου της Ενωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων εξελέγη ο Ελληνας (Χανιώτης στην καταγωγή) ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης. Η εκλογή έγινε ανάμεσα σε 42 ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκλογή Ελληνα, για τέτοια θέση, γίνεται για πρώτη φορά στα τελευταία 10 χρόνια.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Οπως ανέφερε ο κ. Αλέξης Αναγνωστάκης, ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.», στο συνέδριο επισημάνθηκε πως η διαφθορά, ειδικά στην πολιτική της μορφή, είναι η νέα μάστιγα της Ευρώπης. Υφίσταται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως αυτοκατηγορούμαστε. Διαφέρει, όμως, στη φύση και στις βαθμίδες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε δρακόντειους νόμους καταπολέμησής της.
Ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα συμπεράσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Γενικά, η ποινική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς αργεί πολύ, ενώ οι δικαστές τείνουν να διστάζουν ή να αγνοούν την πολυπλοκότητα των υποθέσεων αυτών. Ορισμένες φορές οι διαδικασίες επιδέχονται πολιτικές ή κυβερνητικές επιρροές.
Ο ίδιος ανέφερε ότι λύση, κατά το συνέδριο, μπορεί να δώσει η καθιέρωση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Η θέση ψηφίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τον Δεκέμβριο του 2009. Ο Ευρωπαϊκός Εισαγγελέας και το Ευρωπαϊκό Γραφείο, κατά της Διαφθοράς θα έχει ως αποστολή να επικουρεί τις εσωτερικές Αρχές, στην ανάκριση και στην ποινική δίωξη σύνθετων διασυνοριακών υποθέσεων διαφθοράς (π.χ. Siemens), παρέχοντας ισχυρά μέσα και ανακριτικό επιτελείο. Θα διαθέτει περισσότερες εγγυήσεις ανεξαρτησίας, έναντι εσωτερικών οικονομικών συμφερόντων και κυβερνητικών επιρροών. Θα μπορέσει, ίσως στο μέλλον, να ασκεί ο ίδιος ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις που η εσωτερική Δικαιοσύνη αδρανεί. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και στην έννοια της δίκαιης δίκης, όπως τονίστηκε έντονα στο συνέδριο, τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης.
Και πρόσθεσε: Ο σεβασμός αυτός επιβάλλεται περισσότερο στην Ελλάδα, γιατί ο περιορισμός της ευθύνης των υπουργών και η σύντομη παραγραφή των αδικημάτων της υπουργικής και βουλευτικής διαφθοράς οδηγεί στην ποινική δίωξη άσχετων προσώπων, δήθεν συνεργών (π.χ. νομικών συμβούλων και υπαλλήλων Υπουργείων κ.λπ.). Δηλαδή, δημιουργεί «αποδιοπομπαίους τράγους», για την εκτόνωση της δικαιολογημένης λαϊκής οργής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα