Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί… ασφάλτου και συμβάντων

Γράφει ο Γιαννης Π. Στρατιδακης  υπαστυνόμος ε.α.

Φίλοι οδηγοί, επιβάτες, πεζοί,
το ποδήλατο είναι το πιο ποθητό δώρο των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών.
Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει αυτή τη χαρά ή τη λύπη στην παιδική μας ηλικία, από την απόκτηση ή την έλλειψη ενός ποδηλάτου. Ακόμη και σήμερα, όλα τα παιδιά από την ηλικία των πέντε χρόνων ξετρελαίνονται στη θέα ενός ποδηλάτου, που θα είναι το δικό τους όχημα και θα μπορούν να ´αλωνίζουν´ στους χώρους του σπιτιού ή στην αυλή τους. Αλλά και στην εφηβική, πλέον, ηλικία οι νέοι ποθούν να αποκτήσουν ένα καλό ποδήλατο για τις ανάγκες της μετακίνησης και της ψυχαγωγίας τους.

* Οδήγηση με ποδήλατο – πλεονεκτήματα.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία ευχάριστη οδήγηση, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, ένα ´φάρμακο´ κατά του κυκλοφοριακού άγχους, ένα σπουδαίο μέσο άθλησης σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, ένα ανέξοδο όχημα χωρίς καύσιμα, χωρίς πανάκριβα  σέρβις, χωρίς τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια, χωρίς άδεια οδήγησης και ασφαλιστήριο συμβόλαιο και χωρίς πρόστιμα λόγω των παραβάσεων των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γεγονός που ενθαρρύνει τους ποδηλάτες να κάνουν παραβάσεις κατά της ασφάλειάς τους. Στα παραπάνω πλεονεκτήματα προστίθενται η άνετη και εύκολη μετακίνηση του ποδηλάτη -ιδιαίτερα μέσα στην πόλη και γενικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία- καθώς επίσης και το εύκολο παρκάρισμα σχεδόν σε όλους τους άδειους χώρους.

* Προσοχή. Κίνδυνος για τους ποδηλάτες!
– Όσο ευχάριστη και άνετη, όμως, είναι η διαδρομή με το ποδήλατο τόσο επικίνδυνη γίνεται η θέση του αναβάτη, όταν για κάποιο λόγο γλιστρίσει ή χάσει την ισορροπία του και βρεθεί πεσμένος στο οδόστρωμα.
– Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα σε περίπτωση που παρασυρθεί ή συγκρουστεί με άλλο όχημα.
– Εξίσου σοβαρή είναι η παράσυρση πεζού από διερχόμενο ποδήλατο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο ελαφρές αλλά και σοβαρές ή θανατηφόρες σοβαρές βλάβες είτε στον ποδηλάτη είτε στον παρασυρθέντα πεζό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για πεζό μεγάλης ηλικίας.
Επομένως, οι οδηγοί ή άλλοι αναβάτες του ποδηλάτου είναι… εκτεθειμένοι σε σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση ανατροπής ή σύγκρουσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται όχι μόνο εμπειρία στην οδήγηση με ποδήλατο αλλά, κυρίως, σωστή οδική συμπεριφορά, μεγάλη και διαρκής προσοχή και τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

* Λάθη του ποδηλάτη.
Οι ποδηλάτες, αυτοί οι συμπαθητικοί, αθλητικοί και ρομαντικοί οδηγοί κάνουν, συνήθως, τα εξής λάθη οδηγώντας το ποδήλατό τους:
– Κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς δεξιά και αριστερά σε σχήμα φιδιού.
– Φρενάρουν απότομα, ώστε το πίσω μέρος του ποδηλάτου να έρχεται σε πλάγια θέση ή και ολόκληρη περιστροφή επιδεικνύοντας την ικανότητά τους στην οδήγηση, πράξεις επικίνδυνες για δημόσιους χώρους κυκλοφορίας.
– Στρίβουν ξαφνικά και απροειδοποίητα μέσα στον δρόμο.
– Κινούνται αντίθετα στον μονόδρομο.
– Παραβιάζουν τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη και την πινακίδα ΣΤΟΠ.
– Μεταφέρουν συχνά και άλλον αναβάτη -και μάλιστα σε όρθια θέση- με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ισορροπία τους.

* Τήρηση του Κ.Ο.Κ. από τους ποδηλάτες.
Όπως οι οδηγοί των αυτοκινήτων και των δικύκλων οχημάτων έτσι και οι ποδηλάτες έχουν υποχρέωση να τηρούν τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. προκειμένου να εξασφαλίσουν την οδική ασφάλεια και στον εαυτό τους και στους άλλους. Οι ποδηλάτες πρέπει να σέβονται τους φωτεινούς σηματοδότες, τις πινακίδες ΣΤΟΠ, τον μονόδρομο, τη διάβαση πεζών, τα πεζοδρόμια, τους ηλικιωμένους πεζούς. Να μην χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο, ακουστικά με φορητά ραδιόφωνα ή άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, που αποσπούν τη προσοχή τους. Να μην κινούνται σε παράλληλες σειρές σε δρόμους που δεν έχουν ειδική λωρίδα κυκλοφορίας ποδηλάτων, διότι έτσι γίνονται εύκολος στόχος από τον διερχόμενο απρόσεκτο οδηγό αυτοκινήτου ή δικύκλου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες -βροχή, παγετό, χιόνι, αέρα, ομίχλη- καθώς και σε δρόμους που εκτελούνται έργα. Προσοχή στο  σκοτάδι της νύχτας. Το ποδήλατο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φως μπροστά και πίσω καθώς και έναν αντανακλαστήρα, ώστε να δηλώνει τη θέση του στους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς.
Φίλοι ποδηλάτες,
πιστέψτε με! Κυκλοφορείτε με το ωραιότερο όχημα!
Μετακινείστε και αθλείστε!
Με σωστή οδήγηση, σεβασμό στην κυκλοφορία και στους κανόνες της, με φώτα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, χωρίς επικίνδυνες ορθοπεταλιές…
καλό δρόμο
σε όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγαπητέ κ. Στρατιδάκη,
    Όλα όμορφα και καλά, αλλά τα λάθη του ποδηλάτη που αναφέρονται στο κείμενο, μάλλον αφορούν πιτσιρικάδες που κάνουν την πλάκα τους (και καλά κάνουν) με τα ποδήλατα και όχι ποδηλάτες που το έχουν σαν μέσον για μετακίνηση και άθληση. Έτσι χωρίς λόγο, το κείμενο \”τσουβαλιάζει\” όλους τους ποδηλάτες χωρίς κανέναν διαχωρισμό, ενώ αναφέρεται σε κάποιο μικρό και μηδαμινό ποσοστό.
    Δεν λέω ότι αυτά δεν συμβαίνουν όλα από τους πραγματικούς ποδηλάτες. Συμβαίνουν όμως από λίγους (κόκκινο και μονόδρομο αντίθετα κι εγώ έχω περάσει), και όχι από όλους. Στο κάτω-κάτω ας υπήρχε καλύτερη υποδομή σε λώρίδες ποδηλατών για να μην το κάνουν και οι ελάχιστοι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φρενάρουν σαν πιτσιρίκια, ούτε κουβαλάνε όρθιους πίσω τους. Αν είναι δυνατόν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα