Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΠΩΣ ΜΕΣΑ στους κόκκους της άμμου ξεχωρίζει ένας κόκκος χρυσάφι, έτσι μέσα στις άπειρες λέξεις ξεχωρίζει μια λέξη, η λέξη μάνα. Πέρασαν πενήντα και, χρόνια από τότε, πήγαινα Τρίτη Δημοτικού, όταν διάβασα στο Αναγνωστικό μου (έτσι λέγανε τότε το βιβλίο της Γλώσσας) τούτη τη φράση. Δεύτερη Κυριακή του Μάη αύριο και σ´ όλο τον κόσμο εορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας. Μην ξεχαστούμε!
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ μετά το Μνημόνιο, που έκανε τα δύσκολα δυσκολότερα και τα δυσκολότερα… δυσκολοτερότερα. Ως του χρόνου τέτοιον καιρό βλέπουμε.
ΟΧΤΩ ΩΡΕΣ δουλειά, οχτώ ώρες ύπνος και οχτώ ώρες ελεύθερος χρόνος. Τα κατέχετε να τα ξεχάσετε. Αλλα λένε τα χαρτιά των… παπάδων της Τρόικας. Να δουλεύετε ήλιο μ´ ήλιο και να κοιμάστε ήλιο μ´ ήλιο. Οσοι έχετε δουλειά… Οσοι δεν έχετε να κοιμάστε 24 ώρες το 24ωρο και να μην διαμαρτύρεστε.
ΟΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΕΣ, των παραπεμπόντων, τοις παραπέμψουσι, τους παραπέμποντες, ω παραπέμποντες! Ολοι αθώοι ρε, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, μια πλάκα κάναμε!
ΜΠΙΝΛΑΝΤΕΝΟΛΟΓΙΑΣ(!) το ανάγνωσμα. ΜπινΛαντενολογίας(!) το θέαμα. Να ´χει ν´ απασχολείται η παγκόσμια κοινή γνώμη για να μην ασχολείται με τα συμβαίνοντα κατά Λιβύη μεριά, όταν δεν πρέπει να ασχολείται. Εντάξει; Εν-τάξει!
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, κύριε Παπακωνσταντίνου μας! Αν σας πειράζει τόσο πολύ η λέξη ´αναδιάρθρωση´ να  την αλλάξουμε. Τι θα λέγατε για παράδειγμα αν χρησιμοποιούσαμε τη λέξη ´αναπρογραμματισμός´;
ΤΙΖΤΖΙΦΙΟΓΚΟ ΠΕΣ αλεύρι – Ο Δημήτρης Ρέππας σε γυρεύει – Δημήτρη Ρέππα πες αλεύρι – Ο Τζιτζιφιόγκος σε γυρεύει. Συντροφικά… αλευρώματα. Ε, όχι και ποιος είναι ο Τζιτζιφιόγκος!
´ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ Γότθοι να μας κάνουνε αθρώπους. Επατήσανε ποδάρι, βάνανε φωνή κι εμείς οι ξεφτίλες το ξένο το ποδάρι ήτανε που μετρήσαμε´. Από το βιβλίο του Γήση Παπαγεωργίου ´Ελλάς χάσαμε!´.
ΠΟΛΛΕΣ, ΑΛΛΑ και αναβαθμισμένες εφέτος, οι εκδηλώσεις στον Νομό μας για τη Μάχη της Κρήτης. Να ´χεις την υγειά σου, Σήφη, για να τρέχεις. Οσο βρίσκεσαι εσύ στη θέση του Υπεύθυνου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της πρώην Νομαρχίας Χανίων, όλοι μπορούν να κοιμούνται ξέγνοιαστοι. Στον Σήφη Μαρκάκη, τον και ´υπερνομάρχη´ αποκαλούμενο απ´ τους φίλους του, αναφέρομαι.
ΑΠΟ ΕΦΕΤΟΣ θα ´ρχομαι, κάθε χρόνο, όσο ζω στο μνήμα σου μάνα για να σου φέρνω λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας! Το ξέρω πως θα με περιμένεις εκεί αύριο!
Η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΗΤΑΝ γυναίκα δύστροπη κι ήθελε να επεμβαίνει στο έργο του γιου της του Αλέξανδρου. Κάποτε ο Αντίπατρος που τον είχε αφήσει τοποτηρητή του στη Μακεδονία του έστειλε ένα μεγάλο γράμμα στην Ασία όλο παράπονα για την Ολυμπιάδα. Ο Αλέξανδρος αγνοώντας το γράμμα είπε: ´Φαίνεται πως δεν ξέρει ο Αντίπατρος ότι μονάχα ένα δάκρυ της μητέρας μου φτάνει για να σβήσει μύριες τέτοιες επιστολές´.
…´Oταν βουρκώνουν τα μάτια της μάνας/ ο άνεμος βοσκάει το πνεύμα του στα κυπαρίσσια/ η μαρμαρένια μας ψυχή ερωτεύεται βυθούς/ και λυπημένοι άγγελοι περνούν/ στα χέρια τους κρατώντας πεθαμένους κύκνους./ Τότε τα πράγματα ρίχνουν τα φτερά τους/ οι άνθρωποι ντυνόμαστε τη γη/ μαθαίνουμε πως ύστερα απ´ το δάκρυ της/ φοβόμαστε λιγότερο/ να κλάψουμε´. Από το ποίημα ´Οταν βουρκώνουν τα μάτια της μάνας´ του Θανάση Παπαθανασόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα