Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Γράφει ο  ΣΤΑΜΑΤΗΣ Απ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
δάσκαλος – λαογράφος

Αγαπητοί αναγνώστες, Χριστός Ανέστη!

Διερχόμαστε την πρώτη εβδομάδα του Μάη -καρδιά της άνοιξης, χαρά και καλύτερη ώρα της Φύσης- και εορταστικά από την Κυριακή του Θωμά (1/5) ως τη μεθαυριανή Κυριακή των Μυροφόρων. Ενδιάμεσα γιορτάσαμε τον Αϊ Θανάση (2/5 ανακομιδή των λειψάνων του), την Αγία Πελαγία (4/5) και Ειρήνη τη μεγαλομάρτυρα (5/5), ενώ παράλληλα πορευτήκαμε στη Φύση πρωτομαγιάτικα, κάναμε το στεφάνι από τα λουλούδια που συλλέξαμε για την πόρτα του σπιτιού μας και τ’ αυτοκίνητό μας, χωρίς να ξεχάσουμε και το σκόρδο για ´το κακό μάτι´.
Θυμηθήκαμε τις απαγορεύσεις του μήνα: Ο,τι δεν φυτεύουμε λουλούδια, ό,τι δεν τελούνται γάμοι και τα άλλα παραντηρήματα του λαού μας, για τα οποία έχει ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τα: γιατί… τους.
Μέχρι, όμως, να συγκεντρώσουμε τις σχετικές απαντήσεις ας σταθούμε και στην τρέχουσα επικαιρότητα:

56 χρόνια από τον απαγχονισμό Καραολή – Δημητρίου
Πρώτη μας στάση, στο απόγευμα της Τετάρτης (4/5) στην οδό Καραολή και Δημητρίου, της πόλης μας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου, απ’ αφορμή την 56η επέτειο του απαγχονισμού των δύο Κυπρίων αγωνιστών, από τους Αγγλους, στις 10-5-1956.
Στη συνέχεια οι Αρχές του τόπου μας, οι Κύπριοι των Χανίων και ο κόσμος, φτάσαμε ως την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου μετά από τους μεστούς περιεχομένου και βαθύτατα συγκινητικούς χαιρετισμούς – αναδρομές στα γεγονότα των κ. Απόστολου Βουλγαράκη, αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, δημάρχου Χανίων, Γιάννη Χατζηϊωάννου, προέδρου των Κυπρίων της πόλης μας, ο κεντρικός ομιλητής κ. Θάνος Σοφοκλέους, πρόεδρος των Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 59 της Κύπρου, μας καθήλωσε με τον φορτισμένο, εξ αρχής, συγκινησιακά λόγο του. Ευχαρίστησε ένδακρυς την Κρήτη για την προσφορά της πάντα στην αδελφή της Κύπρο, αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις των Κυπρίων με τους Κρήτες και μ’ έναν λόγο, μας συνεπήρε όλους με τη μεστή περιεχομένου ομιλία του. Στη συνέχεια η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τα γεγονότα της εποχής, συνεπλήρωσε την όλη εσπέρα πατριωτικά και όπως έπρεπε!
Θερμότατα συγχαρητήρια στους συντελεστές της ιερής αυτής εκδήλωσης. Τέτοιες μνήμες πρέπει να μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά μας. Μπράβο σε όλους!
***
Θεατρική παράσταση 2ου Λυκείου Χανίων
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στη φιλόξενη αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου της πόλης μας (4/5, ώρες 8 – 10.15 μ.μ.) όπου παρακολουθήσαμε την ιδιαίτερα πετυχεμένη θεατρική παράσταση του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων ´Η Αυλή των Θαυμάτων´ του αξέχαστου Ιάκωβου Καμπανέλλη (1922 – 2011) του αντιστασιακού και μάρτυρα των στρατοπέδων συγκέντρωσης Γερμανίας.
Πριν γράψουμε δύο λέξεις για την παράσταση, που τελικά μας ενθουσίασε, οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της, υπεύθυνους καθηγητές του 2ου Λυκείου της πόλης μας, τους χαρισματικούς μαθητές που έπαιξαν και βέβαια τον αγαπητό διευθυντή της σχολικής αυτής μονάδας της πόλης μας λυκειάρχη κ. Βασίλη Λούμπο. Εδωσαν όλοι τους ένα ζωντανό παρόν στο 16ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.
Επέλεξαν έργο συναρπαστικό, σύγχρονο, πολυπρόσωπο, ανέβηκαν στη σκηνή μαθητές χαρισματικοί, γιατί κοπίασαν και γιατί ένοιωσαν το χρέος τους για την επιτυχεμένη παρουσίαση του έργου του Καμπανέλλη.
Δύο δεκάδες οι μαθητές στη σκηνή κι οι πιο πολλοί, θαρρείς, σπουδαγμένοι ηθοποιοί. Χρέος μας να τους σφίξουμε το χέρι με αγάπη, να τους ευχαριστήσουμε από καρδιάς και να τους ευχηθούμε υγεία και επιτυχίες στη ζωή τους. Στο εκλεκτό, εργατικό δυναμικό των συναδέλφων, που εργάστηκαν, συνέβαλαν και επέτυχαν το ωραίο αποτέλεσμα που χαρήκαμε την Τετάρτη (4/5) βράδυ στο Ωδείο της πόλης μας τα συγχαρητήρια και τις θερμότερες ευχές μας!
Κύριε Λούμπο, δεν μπορείτε παρά να είστε κατευχαριστημένος καθώς το διαπιστώσαμε με το τέλος της παράστασης που ανεβήκατε για συγχαρητήρια στους συντελεστές όλους. Ευχές για υγεία και πάντα επιτυχίες!
***

Θεατρική ομάδα Κρητών – Ρόδου
Μια και μιλούμε για θεατρικά δρώμενα στην πόλη μας, ευκαιρία μας δίδεται να αναφερθούμε σε μια επίσης σχετική έκδοση που μας ήρθε από τη Ρόδο. Πρόκειται για τον τόμο: ´20 χρόνια, θεατρική ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου´ Ρόδος 2010, σχ. 21Χ29, σελ. 110 + πλούσια εικονογράφηση.
Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου: ´Ο Ψηλορείτης´ με τη θεατρική της ομάδα, τώρα και είκοσι χρόνια προσφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Δωδεκανήσου γενικότερα έχει αποδείξει ότι αποτελεί σημαντικό πυρήνα πολιτισμού.
Εφερε και φέρνει τώρα και είκοσι χρόνια, σε επαφή την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης μας με τα ήθη και τον πολιτισμό του πλατύτερου κοινού των αδελφών μας της Ρόδου και ευρύτερα της Δωδεκανήσου, με έργα μοναδικής σημασίας, όπως:
´Το χρονικό του ολοκαυτώματος τ’ Αρκαδιού´ (Πρεβελάκης), ´Τα συρτικά του μετοχάρη´ (Κ. Φραγκούλης), ´Τα σηκωματάρικα´ (Ν. Ορφανός), ´Τ’ ανεβαλώματα´ (Γ. Νιωτάκης), ´Η κλεψά´ (Ρ. Ορφανουδάκη), ´Στο μύλο´ (της ίδιας), ´Τον αντρειωμένο μην τον κλαις´ (Μ. Διαλλινάς), ´Αιχμάλωτοι της Παράδοσης´ (Μ. Πιτικάκης), ´Ο εραστής της Λευτεριάς´ (Π. Πρεβελάκης), ´Μια κραυγή´ (Γ. Νιωτάκης), ´Κρήτη – Μακεδονία, 1903 – 2003´ (Γ. Νιωτάκης), ´Ζορμπάδες´ (Γ. Νιωτάκης), ´Σαλής, ο μαύρος βαρκάρης´ (Ελ. Μερκενίδου), ´…και καλά ξεμπερδέματα´ (Γ. Νιωτάκης) κ.λπ.
Από τον κατάλογο των έργων που ανέβασε η θεατρική ομάδα των αδελφών μας του ´Ψηλορείτη´ της Ρόδου, από τις φωτογραφίες του πολύτιμου τόμου που λάβαμε, που πιστοποιούν ζωντάνια, τέχνη, πολιτισμό και ήθος, συμπεραίνουμε την επιτυχία των παραστάσεων είκοσι χρόνων. Προσυπογράφουμε δε με εμπιστοσύνη το περιεκτικό κείμενο του Γ. Οικονόμου, καλλιτεχν. δ/ντή ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, στο οποίο μεταξύ των άλλων, διαβάζουμε:
´…Οι παραστάσεις του ´Ψηλορείτη´ διακρίνονται από την αρτιότητά τους, τη φρεσκάδα, το χιούμορ τους και την αλήθεια που κουβαλάνε, πάνω απ’ όλα όμως θαύμασα αυτό το μοναδικό «δέσιμο» που έχει η ομάδα με το μεγάλο της κοινό!…´ (σ. 97).
Πολύ αγαπητέ μας Γιάννη Νιωτάκη και όλοι της Θεατρικής Ομάδας σας, διαχρονικά, και όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, εγκάρδιες ευχές από τη γενέτειρα, υγεία και πάντα επιτυχίες. Τιμάτε τ’ όνομά σας και τον τόπο σας! Πάντα άξιοι!
***

Περιοδική έκδοση ´ΥΠΕΡΧ´
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στη γενέτειρα, κλείνοντας. Η περιοδική έκδοση των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη χρόνια τώρα εκδίδει και διανέμει δωρεάν, κάθε τρίμηνο, την πολλών αξιώσεων περιοδική της έκδοση: ´ΥΠΕΡΧ´.
Μέσα σε μια πανδαισία εκλεκτών κειμένων και μοναδικών έγχρωμων φωτογραφιών (των αγαπητών εκλεκτών φίλων Νίκου Ψιλάκη, Εφης Ψιλάκη) χαιρόμαστε τα ´φωτογραφήματα´, τα ´φωτοποιήματα´, το ´άρατε πύλας´ του Γ.Ν. Αικατερινίδη, την Αναπαράσταση των Παθών – Μεγ. Παρασκευή´ στον απέναντι λόφο της Φαιστού, ζούμε κοντά σε ατίθασα γεράκια στο νησί μας (σ. 34 – 40), μένουμε έκπληκτοι μαθαίνοντας ´για τις κρητικές ρίζες εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας´ (σ. 42 – 50), ξεναγούμαστε ´σε κρητικό στιβανάδικο´ (σ. 52 -56), ανηφορίζουμε ως τα Λασιθιώτικα βουνά για να βρεθούμε ´στο ´ανάθεμα του Τσούλη´ (σ. 58 – 65), μένοντας άφωνοι μπρος στην αποκάλυψη κι ύστερα οδεύουμε ´ως τα Σφακιά´ και τις αναπάντεχες αναμνήσεις που μας αθανάτισε η έρευνα και ο φακός του πολυτάλαντου, του χαρισματικού αδελφικού φίλου Νίκου Ψιλάκη και της κόρης του.
Νικόλα να ’σαι καλά, να οργώνεις το νησί, να το αναδεικνύεις και να τ’ αθανατίζεις με τα γραφτά και τον φακό σου!
Από τα Χανιά πασχαλινές ευχές και χαιρετίσματα!
Ομως φτάσαμε στο τέλος… Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη Παρασκευή. Ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα