Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΑ ΣΗΜΕΡΑ, πριν από τρία χρόνια, ´έφυγε´ για τη Χώρα των Μακάρων ένα απ´ τα πιο σημαντικά καντούνια του τόπου μας, το αγαθό ´στοιχειό´ της εφημερίδας μας, ο δικός μας ´μίγρης´, ο Μιχάλης Γρηγοράκης. Τον μνημονεύουμε… Μέσα στην ομορφιά που αναδύεται από κάθε νεροσταγόνα… Είναι πάντα ωραίος ο τόπος μας, Μιχάλη!
ΑΝΤΙΟ, ΚΑΛΟΙ μου άνθρωποι! Το τελευταίο αντίο του καλού ανθρώπου Θανάση Βέγγου, ωστόσο, προχθές. Αντίο, καλέ μας άνθρωπε! Ενας μεγάλος έφυγε, ο φίλος μας ο Βέγγος/ μα θα φωτίζει τις καρδιές της τέχνης του το φέγγος. Και πάνω απ´ όλα η ανθρωπιά του, Ηλία Σταματάκη!
ΜΕΣΙΣΤΙΑ σήμερα η έπαρση της ελληνκής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και όχι μόνο. Χαιρετισμός στον Απόστολο Σάντα. Στον Ελληνα που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο δεν άντεξαν να βλέπουν τη χιτλερική σημαία να μολύνει τον ελληνικό ουρανό.
ΕΧΟΥΜΕ ανάγκη να ανακαλύπτουμε προπάντων τούτον τον καιρό πόσο ωραίος παραμένει ακόμα ο τόπος μας και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και καλοί άνθρωποι. Είναι τόσα πολλά αυτά που μας πληγώνουν.
´ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ από Μαλεβιζιώτη πατέρα και Χανιώτη παππού (από τη μητέρα μου) αισθάνομαι Κρητικός από τη μια άκρη ως την άλλη – ως προς την τοπική έννοια. Θεωρούσα πάντα κατώτερη των περιστάσεων οποιαδήποτε διαμάχη (που έπαιρνε διαστάσεις γελοίας υπερβολής) για την πρωτοκαθεδρία. Το Ηράκλειο είναι η διοικητική πρωτεύουσα και τα Χανιά η ομορφότερη πόλη. Διαπίστωση. Ε, και; Ως εδώ. Αντιθέσεις, όμως, όπως εκείνη η χρονίζουσα του Εφετείου ή οι ελλείψεις εγκληματικές σε υλικό ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι εκ του πονηρού. Διότι όχι μόνο πληρώνουν κάποιοι ακριβά, αλλά και άλλοι με τη ζωή τους ακόμα, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Οπως ο «Καλλικράτης», χωρίς λεφτά και αρμοδιότητες, αλλά με κυβερνητικό επιτηρητή´.
´Η ΚΡΗΤΗ που με πληγώνει´. Ο τίτλος κάτω απ´ τον οποίο στέγασε το παραπάνω σχόλιό του για το εξαιρετικό ρεπορτάζ του δικού μας Γιώργου Γεωργακάκη με τίτλο ´Παιχνίδια με τις ζωές καρκινοπαθών´, το οποίο αναδημοσίευσε στην ηλεκτρονική του εφημερίδα (www.styx.gr, 30.4.11) ο φίλος δημοσιογράφος, τ. γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Μπετινάκης. Η Κρήτη που μας πληγώνει! Η Ελλάδα που μας πληγώνει!
ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 850 πρώην βουλευτές έχουν, λέει, προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητούν περίπου 250.000 ευρώ έκαστος, αναδρομικά. Κάντε πολλαπλασιασμό, βγάλτε το γινόμενο και ζητήστε να σας στείλουν τον λογαριασμό να τον πληρώσετε.
´Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ ο χιουμορίστας´. Θα μπορούσε να έχει κι αυτόν τον τίτλο η χθεσινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού και μη εξαιρετέου Παύλου (Παβλή) Πολυχρονάκη με τίτλο ´Ο πιο κακός ο μαθητής´. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Θάσου θεωρούσαν ότι ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίλαος είχε προσφέρει στο νησί τους πάρα πολλές και μεγάλες υπηρεσίες κι αποφάσισαν να τον δοξάζουν ως Θεό και να του αναγείρουν ναό. Γι´ αυτό τον λόγο του έστειλαν με ειδικούς απεσταλμένους σχετική επιστολή. Ο Αγησίλαος, αφού τη διάβασε, τους ρώτησε: ´Μπορεί πραγματικά η πατρίδα σας να μετατρέπει τους ανθρώπους σε θεούς;´. Οι πρεσβευτές απάντησαν καταφατικά και τότε ο Αγησίαλος τους είπε: ´Πρώτα μετατρέψτε, λοιπόν, τους εαυτούς σας και μετά ίσως πιστέψω ότι μπορείτε να μετατρέψετε κι εμένα´.
´Τόπος που λαμπυρίζει ολούθε/ ως λαμπυρίζει το πρωί/ κάθε νεροσταγόνα./ Ωραίος είναι ο  τόπος μας! Σ´ αυτά/ τα ζηλευτά του πετροχώματα/ -που στους καιρούς ζυμώθηκαν πολύ/ από ιδρώτα, αίμα κι από θέληση/ σκληρή, πεισματωμένη-/ ενός λαού παλαίμαχου/ τα πάθη, οι λαχτάρες ζουν!..´.
Το ποίημα ´Ο τόπος μας´ του Μιχάλη Γρηγοράκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα