Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περί… ασφάλτου και συμβάντων

Γράφει ο Γιαννης Π. Στρατιδακης  υπαστυνόμος ε.α.

Φίλοι οδηγοί, επιβάτες, πεζοί.
Περί… ασφάλτου και… Πάσχα το… τερπνόν, μετά του… ωφελίμου, δηλαδή… χωρίς τροχαία ατυχήματα, χωρίς τσουγκρίσματα των αυτοκινήτων και των δικύκλων, παρά μόνο συγκρούσεις με… κόκκινα αβγά!
Η  περίοδος των εορτών και ιδιαίτερα το Πάσχα ως ανάσταση ζωής όχι μόνο του Χριστού, αλλά ανάσταση της ανθρώπινης ζωής, πέρα από εσωτερική ανάταση και ανάσταση των συναισθημάτων μας, με προεξέχοντα τα θρησκευτικά, είναι και μια ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα από τη βασανιστική καθημερινότητα που καταπιέζει, αγχώνει και φθείρει τη ζωή μας, έτι περισσότερο αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της παγκόσμιας… κόλασης. Είναι, λοιπόν, περίοδος για ανάπαυλα, λίγη χαρά, λίγο… κρασί και… τ’ αρνί μας. Κρασάκι, χωρίς… οδήγηση!
Σκοπός είναι να περάσουμε καλά και ήρεμα και όχι να επιφορτιστούμε με ένα ακόμη πρόβλημα, όπως είναι τα τροχαία δυστυχήματα, τα οποία δεν κάνουν διακρίσεις σε… εορτές ή καθημερινές, αλλά… παραμονεύουν ακόμη περισσότερο μέσα σ’ αυτές τις περιόδους για να μας… χαλάσουν τη διάθεση. Ας μην είμαστε εφησυχασμένοι ότι σε μας δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί τα στατιστικά δείχνουν άλλα πράγματα δυστυχώς. Ας μην ξεχνούμε ότι σε κάθε εορταστική περίοδο δύο και τρεις και τέσσερεις δεκάδες συνανθρώπων μας δεν… επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Η έντονη και επιλεκτική τροχαία αστυνόμευση των οδικών δικτύων της χώρας μας κατά τις ημέρες αυτές, τα ειδικά συνεργεία ελέγχων, τα ραντάρ, τα αλκοολόμετρα και γενικά όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και τον εντοπισμό των… παραβατών οδηγών της… ασφάλτου, δεν αποτρέπουν παντελώς την πρόκληση των τροχαίων δυστυχημάτων, εάν  στο έργο αυτό δεν συμβάλλουν όλοι οι πολίτες που εμπλέκονται στην κυκλοφορία είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί.
Πώς θα γίνει αυτό: Ειλικρινά, χωρίς κόπο, χωρίς… χρόνο, χωρίς… έξοδα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Απλά με… σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, με σεβασμό και πολιτισμό στην άσφαλτο. Με σωστή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά. Με τήρηση των κανόνων, όπως αυτοί προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τέλος, με… υπομονή και… ηρεμία!
Αυτές οι… ανέξοδες προϋποθέσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στην οδική μας ασφάλεια, μέσα στους επικίνδυνους ελληνικούς δρόμους που στερούνται βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.

* Προϋποθέσεις για ασφαλή… οδήγηση σε περίοδο εορτών:
– Αριστη κατάσταση της υγείας:
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνεστε καλά, σωστό είναι να αποφύγετε την οδήγηση. Ακόμη και το πιο μικρό πρόβλημα μπορεί να επιφέρει στιγμιαία ζάλη, αρκετή για να μας οδηγήσει στην περίοδο των… παθών μας. Ούτε λόγος για… καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.
– Ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και… προσοχή!
Η νευρικότητα, το άγχος και τα προβλήματα, απασχολούν και απορροφούν την προσοχή μας, φυλακίζουν την… αντίδραση και την αντίληψη μας και μας… οδηγούν σε λάθος… προορισμό!
– Η Κούραση και η υπνηλία (νύστα):
Μας παίρνει γλυκά.. γλυκά, το τιμόνι από τα χέρια, αφού δεν ορίζουμε πλέον τον έλεγχο του οχήματός μας και πιθανόν ο ύπνος μας να γίνει… πολύ ελαφρός!
– Η ταχύτητα και το αντικανονικό προσπέρασμα:
Είναι δύο από τους σοβαρούς παράγοντες που ευθύνονται για σφοδρές συγκρούσεις, με τα πλέον καταστρεπτικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό… κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
– Τα  οινοπνευματώδη ποτά:
Κρασί, ουίσκι, τσικουδιά, ούζο, μπίρα κ.ά. μεταβάλλουν την ψυχοσωματική και πνευματική μας κατάσταση, μειώνουν την αντίδραση, δημιουργούν λανθασμένες εκτιμήσεις στις αποστάσεις και στην ταχύτητα, διαστρεβλώνουν τις εικόνες και επιφέρουν μέχρι και… απώλεια των αισθήσεων. Η ευφορία του οινοπνεύματος, επιφέρει καθυστερημένη αντίληψη του κινδύνου και πλήρη… αδράνεια.

Φίλοι οδηγοί και πεζοί,
η Ανάσταση στην παρούσα και επίγεια ζωή ήταν ένα γεγονός που αφορούσε μόνο τον  Κύριο. Εμείς με ένα λάθος μέσα στην άσφαλτο… Θανάτω, Θάνατον… πατήσας! Ας εκμεταλλευτούμε την Ανάσταση του Κυρίου, όχι μόνο για την επουράνιο, αλλά και για την επίγειο… ζωή.  Αλλωστε, προσωρινή ή αθάνατη επ’ ουρανών ζωή, απαιτεί θέληση, προσπάθεια, σεβασμό και … τήρηση των… εντολών και των κανόνων της οδικής κυκλοφορίας.

Με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, με πολιτισμό και με υπευθυνότητα μέσα στην άσφαλτο, με ζώνη ασφαλείας και προστατευτικό κράνος για τα δίκυκλα, χωρίς… ποτό στην οδήγηση και με ηρεμία και υπομονή…
Καλή Ανάσταση
και καλό δρόμο σε όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα