Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ

(2011 ΕΓΧ 106’)
Κωμωδία.
Σκην.: Μπόμπι και Πίτερ Φάρελι. Ηθ.: Κριστίνα Άπλγκεϊτ, Όουεν Γουίλσον, Αλίσα Μιλάνο, Τζένα Φίσερ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Λόρεν Μπάουλς, Τζέισον Σουντέικις.
Οι Ρικ και Φρεντ, κολλητοί φίλοι από παλιά, είναι παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια. Όταν αρχίζουν να εκδηλώνουν ‘αταξίες’, οι συμβίες τους αποφασίζουν να προβούν σε τολμηρότερα μέτρα ώστε να ζωντανέψουν και πάλι τον γάμο τους: τους δίνουν λοιπόν ‘7ήμερη άδεια κυκλοφορίας’, προκειμένου να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς ασφαλώς την παραμικρή επίπτωση. Αρχικά, αυτό για τους δύο φίλους μοιάζει σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα, σύντομα όμως  ανακαλύπτουν ότι οι απαιτήσεις που έχουν από την εργένικη ζωή, αλλά και τους εαυτούς τους, ανήκει στη σφαίρα του εξωπραγματικού.
Μια από τις βασικές ιδέες στον πυρήνα της ιστορίας είναι ότι: τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες είναι ‘προγραμματισμένοι’ να ξενο-κοιτούν και κατά καιρούς να αναρωτιούνται «αν δεν ήμουν παντρεμένος… η, τι θα έκανα τώρα; και με ποια ή ποιον;» κ.λπ. κ.λπ. Φιλοσοφικά ερωτήματα που οδηγούν σε πολύ επικίνδυνους, για τις λειτουργίες των συμβάσεις, δρόμους.
Μια μεταμοντέρνα, τολμηρή εκδοχή της ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ, «7 Χρόνια Φαγούρα» του 1955. Όταν διαπραγματεύεσαι έναν ιερό -κατά συμβάσεις- θεσμό, όπως είναι ο γάμος, παίζεις με τη φωτιά και οφείλεις να είσαι προσεκτικός και δίκαιος στον τρόπο που το διαχειρίζεσαι.  Η ταινία των Φαρέλι, αλληγορεί στο συγκεκριμένο θέμα, θίγοντας λεπτεπίλεπτα τους πειρασμούς και όλα τα υπόλοιπα που συνεπάγονται από τον προσφιλή κατά τ’ άλλα θεσμό του γάμου. Μια ταινία που ρίχνει αργά το λάδι στη φωτιά και τα πάντα γύρω καίγονται…

Παρακολουθήστε ζωντανά την κινηματογραφική εκπομπή της ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ κάθε Πέμπτη 1 μ.μ. και την τηλεοπτική εκπομπή «Πέμπτη στην Εβδόμη» στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, την ίδια μέρα λίγο μετά το δελτίο ειδήσεων των 6.30 μ.μ. και κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις για τις περισσότερες από τις νέες ταινίες της εβδομάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα