Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μηνύματα… Μεγάλης Εβδομάδας με ελπίδες στην Ανάσταση

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ημέρα UNESCO
Να τους χαιρόμαστε και τους αιρετούς άρχοντές μας αλλά και τους πνευματικούς αυτού του τόπου που ενδιαφέρονται με γραπτά, εικόνες, περιγραφές, θετικές ή αρνητικές επιστολές για όσα συμβαίνουν, κι αυτά που δεν φαίνονται αλλά ενοχλούν, ανάλογα με τη σκοπιά του καθενός για την Παλιά μας Πόλη.
Ημέρα γιορτής των Μνημείων όλου του κόσμου ήταν η Μ. Δευτέρα, 18η Απριλίου, γι’ αυτό και είσοδος ήταν ελεύθερη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
Η σελίδα τούτη είχε ασχοληθεί στις 11 Απριλίου 2011 για την Παγκόσμια ημέρα τής UNESCO.
Μια εβδομάδα, νωρίτερα δηλαδή.
Τη… συνδέσαμε, όμως, όλοι μας.
Όπως θα μας συνδέσουν κι αυτοί που διαφεντεύουν τις τύχες του Παγκόσμιου Οργανισμού, μέσω του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).
(Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η φετινή εορταστική ημέρα είχε θέμα ‘’Η Πολιτιστική Κληρονομιά του νερού’’. Ιδανικό θέμα για τον τόπο τούτο που δεν φημίζεται μόνο για τα Μνημεία και τις ομορφιές του, αλλά και για τον υδάτινο πλούτο, όπως και για τις πεντακάθαρες θάλασσες!)

Δήλωση
´Παραχωρείται η χρήση έκτασης του κρατικού κτήματος Καλού Χωριού στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου Κρήτης’’. Μιχ. Καρχιμάκης, Βουλευτής Λασιθίου.
(Εφ. ´Νέα Κρήτη’’, Τετάρτη 13 Απριλίου 2011).
Σ.Σ. Εύκολη υπόθεση μας φαίνεται. Κι αφού είναι εύκολη δεν παραχωρούμε τη νησίδα ´Θοδωρού’’ να την αξιοποιήσουν από κοινού, ο Δήμος Χανίων με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χανίων, ο οποίος έχει και την εμπειρία με την δραστηριότητα που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια, στην ανάδειξη και διάσωση του κρητικού αίγαγρου;
Συνεδριακός
Αν θυμάμαι καλά, την εποχή που δεν διέθετε η Χανιώτικη πιάτσα ξενοδοχειακές μονάδες 4 ή 5 αστέρων, με αίθουσες ικανές να φιλοξενήσουν μικρά, μεσαία ή και μεγάλα συνέδρια, φώναζαν όλοι για το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης συνεδριακών αιθουσών με τις ανάλογες υποδομές κ.λπ..
Σήμερα, γνωρίζετε ότι τα Χανιά διαθέτουν 12 μονάδες ´πεντάστερες’’ (με 1.454 δωμάτια και 3.107 κλίνες) και άλλες 27 ´τεσσάρων’’ αστέρων (με 3.120 δωμάτια και 6.226 κλίνες).
(Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον ΕΟΤ, της 31ης Δεκεμβρίου 2010).
* Δεν είναι ώρα για να δραστηριοποιηθούμε και σ’ αυτόν τον κλάδο;
* Οταν η Αλεξανδρούπολη αποφασίζει να συστήσει άμεσα και να ενεργοποιήσει ´Γραφείο προσέλευσης επισκεπτών και συνεδρίων;’’

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ
Η  σελίδα, όπως θα διαπιστώνετε, όσοι τη διαβάζετε δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν κινηματογράφο, θέατρο, κλασικό χορό κ.ά. Τέχνες.
Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, αρκετές σελίδες στην εφημερίδα, με εξειδικευμένες πένες που καλύπτουν αυτούς τους τομείς.
Ομως, διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού (13 Απριλίου ’11) σε συνδυασμό με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μιχ. Αεράκης στην Ελένη Φουντουλάκη και δημοσιεύθηκε την Πρωταπριλιά στα ´Χαν. Νέα’’ αναγκάζομαι να τη φιλοξενήσω, χτυπώντας ένα ακόμη καμπανάκι για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τα Χανιά αλλά προωθείται από την… Περιφέρεια Ηρακλείου:
´Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θέτει νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά στο μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και καθιστά αναγκαία την εμπλοκή της Περιφέρειας στη νέα πορεία του θεσμού’’.

Κρουαζιέρα στη Σούδα
Τρία χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρουσία (για δεύτερη φορά) του κρουαζιερόπλοιου ´Mariner of the Seas’’ στη Σούδα, στο οποίο επέβαιναν 3.134 επισκέπτες από 51 διαφορετικές χώρες. Από αυτούς, γύρω στους 1.700 προέρχονταν από ΗΠΑ και Καναδά, 230 από 14 χώρες της Νότιας Αμερικής, 1.000 περίπου από 23 Ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιποι Ασιάτες, Αυστραλοί και Αφρικανοί.
(φωτό: ΔΙΑ.ΒΑ.της)
•••
Σάββατο 16/04/2011
Ο συνεργάτης της σελίδας τράβηξε τουλάχιστον είκοσι παρουσίες στην προκυμαία από ´Γιαλί Τζαμίσι’’, Ακτή Κουντουριώτη μέχρι το ‘’Φιρκά’’, οι οποίες δεν τιμούν την αισθητική αυτού του τόπου, αλλά και όσους έχουν την ευθύνη για να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.
– Δείχνουμε δύο από τις είκοσι.
– Οι υπόλοιπες πήγαν στο αρχείο.
* Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει το φιλότιμο των ντόπιων και ο σεβασμός των υπολοίπων.
Είτε αυτοί προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες).
(φωτό: ΔΙΑ.ΒΑ.της)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα