Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη

Ο άδικος θάνατος ενός παιδιού σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν συμβεί, πάντα μας συγκλονίζει. Και μόνο η σκέψη ότι  θα μπορούσε να αποτραπεί αυτός ο θάνατος κάνει το γεγονός ακόμη πιο τραγικό και την απαθή στάση μας κατακριτέα… Δεν χρειάζονται και πολλά ούτε και φοβερές θυσίες από τις ευημερείς χώρες και ανθρώπους για να έχουν αυτά τα παιδιά τα αυτονόητα αγαθά της ζωής: Καθαρό νερό, υγιεινή και βασική ιατροφαρμακευτική φροντίδα…
Για τη χώρα μας, ασθένειες σαν την ιλαρά, μηνιγγίτιδα, τον υποσιτισμό δεν ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους όπως συμβαίνει σε  χώρες λιγότερο τυχερές από την Ελλάδα.
Περισσότερα από 10 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε  χρονών πεθαίνουν κάθε χρόνοαπό υποσιτισμό στη Αφρική και Ν. Ασία. Η παιδική θνησιμότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μια μάστιγα που εξακολουθεί να επιφέρει θανάτους με ρυθμό ´επιδημίας´ με θύματα αθώα παιδιά… Κάθε ώρα περισσότερα από 1000 παιδιά χάνουν τη μάχη με τη ζωή. Τα παιδιά στις χώρες αυτές χάνουν το πολύτιμο δώρο… την ίδια τη ζωή…
Τον Ιούνιο  του 2010 διεξήχθη στην Αιθιοπία το  1ο Ελληνο – Αιθιοπικό σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων υγείας και τα στοιχεία για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού είναι τόσο τραγικά όσο και αληθινά.
Στην Αιθιοπία, λοιπόν, για το 53% των θανάτων  παιδιών ηλικίας 0 – 5 ετών ευθύνεται ο υποσιτισμός, για το 23% η ελονοσία, για το 28% η πνευμονία, για το 20% το διαρροϊκό σύνδρομο, για το 4% η ιλαρά και για το 1% το AIDS
Υπολογίζεται ότι στην περίοδο 2006 – 2015 50.000 ετήσιοι θάνατοι νεογνών συνέβησαν λόγω κακού ή ελλιπούς μητρικού θηλασμού..  
Το 13% των νεογνών γεννιούνται λιποβαρή και υπολογίζεται ότι από 2006 – 2015 θα έχουν σημειωθεί πάνω από 600.000 θάνατοι.  
Το 32% των νεογνών έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α και αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει   800.000 παιδιά στον θάνατο και σε τύφλωση 250.000 για την περίοδο 2006 – 2015.
Το 38% είναι η συχνότητα θυρεοειδοπάθειας λόγω έλλειψης ιωδίου και υπολογίζεται ότι 4.5 εκατ.  παιδιά θα γεννηθούν στη χρονική περίοδο 2006 -2015 με σοβαρές πνευματικές διαταραχές.
Τα νούμερα αυτά μας δείχνουν και μας υπενθυμίζουν ότι λίγο μακριά μας υπάρχει κόσμος, υπάρχουν παιδιά που μας έχουν ανάγκη, έχουν ανάγκη καθαρού νερού, φαγητού, εμβολίων και φαρμάκων, έχουν δικαίωμα στη ζωή και εμείς οι Γ.τ.Κ. που διατηρούμε αποστολές στις αφρικανικές χώρες, Σουδάν, Αλγερία, Ουγκάντα και με τη δική σας βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά…

Εθελοντισμός… από μια εθελόντρια…
Το 2011 είναι το Διεθνές έτος εθελοντισμού, είπε η φιλενάδα πάνω στην κουβέντα. Στην κουβέντα που είχαμε επί παντός επιστητού και σχολιάζαμε τα πάντα, τα δικά, τα ξένα και τα κοινά (που στο τέλος και αυτά δικά είναι).
Και άρχισα να αναλογίζομαι τη λέξη. Θυμήθηκα τον καιρό που έφηβη πρωτάκουσα για τον άνθρωπο που συγκλονισμένος από το θέαμα των τραυματιών που κείτονταν στο έδαφος της μάχης στο Σολφερίνο (τι σόι μάχη είναι αυτή; Τελείως άγνωστη μέσα στις τόσες μάχες που ήταν γεμάτη η ιστορία μας. Α, ναι, αυτή είναι μάχη αλλονών, δεν εμπλέκονται σ’ αυτήν Έλληνες, γι’ αυτό και το ξένο όνομα) αποφάσισε να κάνει ένα… κάτι για τους ανθρώπους αυτούς, που με κάποια μικρή ή μεγαλύτερη φροντίδα θα μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους και στην κοινωνία γεροί και χρήσιμοι και όχι να πεθάνουν αβοήθητοι όπως ήταν το ριζικό τους. Και ήταν αυτός ο άνθρωπος, ο Ερρίκος Ντυνάν, που έκανε τη διαφορά και υπήρξε η αφορμή για την ίδρυση μιας τόσο εκτεταμένης, σ’ όλο τον κόσμο παγκόσμιας οργάνωσης όπως είναι σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός και η οποία στηρίζεται, κυρίως, σε εθελοντές.
Και ήταν η πρώτη συνειδητοποίηση πόσο πράξεις μεμονωμένων ατόμων που ενεργούν όχι για πάρτη τους αλλά για το γενικό καλό μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρες κοινωνίες
Μεγαλώνοντας έμαθα και τους εθελοντές αιμοδότες και τους εθελοντές δότες οργάνων, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, τους εθελοντές γιατρούς, τους εθελοντές περιβάλλοντος κι άλλους κι άλλους κι άλλους, μέχρι που και στους Ολυμπιακούς μας Αγώνες διέπρεψαν οι εθελοντές του Αθήνα 2004.
Και συνέχεια αυτή η λέξη και η δράση ξεφυτρώνει τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότερο. Όπου αισθάνεσαι ότι το κράτος δεν φθάνει, ότι λείβεται, όπου μια ανάγκη κινητοποιεί άλλους ανθρώπους,  τσουπ ένας Σύλλογος μια ομάδα ή τέλος όπως σήμερα έχει επικρατήσει μια μη κυβερνητική οργάνωση αναλαμβάνει δράση και κάποιοι άσχετοι με την αρχική ομάδα, σπεύδουν για βοήθεια και συμπαράσταση. Από το να πουν μια κουβέντα φιλική μέχρι να περιθάλψουν και να φροντίσουν. Και όχι μόνο ανθρώπους αλλά και ζώα και το ίδιο μας το περιβάλλον
Και παντού σ’ όλη αυτή τη δράση βλέπεις ανθρώπους που δίδουν κομμάτια από τον χρόνο τους, την ξεκούρασή τους, την ικμάδα τους, από τον εαυτό τους τελικά, αγόγγυστα, αδιαμαρτύρητα χωρίς την απαίτηση οποιουδήποτε ανταλλάγματος για την προαγωγή και προάσπιση της συνολικής κοινωνικής ευημερίας.

Εθελοντής, λέξη που προέρχεται από το ρήμα εθέλω και που σημαίνει ότι επιλέγω να είμαι εθελοντής, γιατί αυτό που κάνω με ελεύθερη επιλογή με εκφράζει, με αντιπροσωπεύει ανταποκρίνεται στην ιδεολογία και τις αρχές μου. Βάζω έναν σκοπό για το καλό του συνανθρώπου μου και της κοινωνίας και αγωνίζομαι γι’ αυτόν με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς να περιμένω οικονομικά ή άλλου είδους ανταλλάγματα.
Έννοια παμπάλαια, ίσως τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος, αφού έχει σχέση με την ανθρώπινη κοινωνία και την υποβοήθηση των ασθενέστερων ατόμων και ομάδων. Και πάντα έχει να κάνει με τον καλύτερο εαυτό του ανθρώπου και τις ψηλότερες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη. Κάποια στιγμή μπερδεύτηκε με την έννοια της φιλανθρωπίας. Ο εθελοντισμός όμως συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά του ατόμου προς άλλα άτομα ή ομάδες ατόμων με σκοπό την κοινή ευημερία.
Συνδυάζει την ελεύθερη βούληση αλλά και την επιλογή ένταξης σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία, μια και αποφασίζεις μόνος σου να θέσεις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για τις οποίες δεν είσαι υποχρεωμένος. Μπορείς να ξοδέψεις τον ελεύθερο χρόνο σου όπως θέλεις. Να ξεκουραστείς, να πιεις καφέ, να κάνεις κάτι που αφορά εσένα προσωπικά ή το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον. Κι όμως επιλέγεις να εγκαταλείψεις το γνώριμο και ασφαλές αυτό περιβάλλον και να ασχοληθείς με… τι; Με το να βοηθάς παιδιά, ηλικιωμένους ή ανήμπορους ή ανήμπορα ζώα ή το περιβάλλον ή… Τόσα πράγματα που μπορούν να γίνουν καλύτερα και που το κράτος και οι οικονομικές και κοινωνικές ελίτ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν. Ή ασχολούνται λειψά και μίζερα.
Εκεί σ’ αυτήν την εθελοντική ομάδα τα άτομα κάνουν τη διαφορά. Αυτά που θα αφήσουν το καθημερινό τους βόλεμα και ραχάτι και θα αποφασίσουν ότι η προαγωγή του κοινωνικού σκοπού για τον οποίο έχουν ταχθεί, έχει μεγαλύτερη σημασία από τον εαυτόν τους. Και ανακαλύπτουν νέες ικανότητες προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους και νέες δεξιότητες που μέχρι τότε κοιμόντουσαν.
Η ελληνική κοινωνία παρόλο που ήταν ανέκαθεν συμπονετική προς τον πλησίον τον ρόλο του εθελοντή τον άφηνε μέχρι πρότινος στην εύπορη τάξη σχετίζοντας τη βοήθεια προς τον άλλο με τις οικονομικές παροχές.
Σήμερα, η εποχή μας εποχή ατομισμού και ιδιοτέλειάς μας προτρέπει να περιχαρακωθούμε γύρω από τον εαυτό μας και τον μικρόκοσμό μας πιστεύοντας ότι στον κόσμο αυτό θα είμαστε ευτυχείς και ικανοποιημένοι. Κι όμως. Πουθενά δεν είμαστε λιγότερο ευτυχείς από αυτόν τον εγωιστικό, ατομικό και υλιστικό κόσμο.
Και βλέπουμε ότι αυτό το δόσιμο προς έναν σκοπό μας κάνει πιο χαρούμενους και ευτυχέστερους. Προσδίδει στη ζωή μας νόημα. Ανακαλύπτουμε ότι δεν δίδουμε μόνο με την πράξη αυτή. Παίρνουμε και ’μεις. Λαμβάνουμε, διότι η ανιδιοτελής αυτή πράξη  ανακαλεί μέσα μας τον άνθρωπο και τις αρετές του. Μπορεί η δράση αυτή να μας ξεβολεύει, να μας κουράζει σωματικά αλλά τι ανταλλάγματα μας δίνει!!! Ψυχική ευφορία και πληρότητα. Μας κάνει να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος μόνο από ύλη, ότι μέσα του υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από τα  υλικά και γήινα. Και πράττοντας ο καθείς για να προάγει τον σκοπό για τον οποίο έχει ταχτεί βελτιώνει και τον εαυτό του και την κοινωνία. Οι πράξεις του, λες και αντιγυρίζουν το καλό που κάνει στους άλλους και τελικά το εισπράττει και ο ίδιος. Και παρότι μερικές φορές βλέπεις ότι οι κάποιοι, λίγοι, χρησιμοποιούν τον ευγενή αυτό θεσμό με  άλλου είδους κίνητρα, όχι τόσο ανιδιοτελή, τελικά  νομίζω ότι είναι τελικά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Και όπως λέγεται, έχουμε μόνο ό,τι δίνουμε.
A.M.

Ελάτε να μας γνωρίσετε στο περίπτερο της κεντρικής Αγοράς. Ελάτε να ενώσουμε  τις ευχές μας και  να ανάψουμε μαζί το φως της Ανάστασης.
Φέτος, οι Γιατροί του Κόσμου κυκλοφορούν χειροποίητες λαμπάδες για παιδιά, όλες με την υπογραφή των εθελοντών που τις δημιούργησαν.
Κάθε Πάσχα όλα τα μικρά και «μεγάλα» παιδιά κρατάμε μια λαμπάδα, η οποία αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν έχει σώσει ένα παιδί…
Επιλέξτε κι εσείς μία από τις λαμπάδες των Γιατρών του Κόσμου και χαρίστε ένα χαμόγελο ελπίδας στα παιδιά που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.

Eκδήλωση εθελοντισμού
Την Παρασκευή 15 Απριλίου έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του 20ετούς έργου των Γιατρών του Κόσμου στους μαθητές του Λυκείου Σούδας από τα μέλη της οργάνωσης Μουλουδάκη και Στρατινάκη. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ταινία αφιερωμένη στις δράσεις της οργάνωσης και στον εθελοντισμό, που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης μιας και το 2011 είναι  αφιερωμένο στον εθελοντισμό. Μαθητές και καθηγητές έζησαν, έστω και μέσα από τη ταινία, σκηνές και στιγμές ενός άλλου κόσμου, που τόσο μας έχει ανάγκη.

ΚΑΛΕΣΜΑ
Το γραφείο των Γιατρών
Του Κόσμου Χανίων καλεί τα μέλη και τους εθελοντές για μια συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και καθορισμού στόχων, την Τετάρτη 4/5/2011 στην αίθουσα του
Εργατικού Κέντρου και ώρα 5.30 μ.μ.

Ευχαριστούμε το Λύκειο Αλικιανού και τα ΚΑΠΗ, της Νέας Χώρας και το 5ο της Σπλάντζιας, που στηρίζουν το έργο μας με τη συγκέντρωση φαρμάκων. 

Το ιατρείο δέχεται κάθε απόγευμα 6 – 8 όλους εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα