Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγίδευσε ΑΤΜ για να κλέψει κωδικούς καρτών

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
´Πλοκάμια´ εντός και εκτός Ελλάδας φέρεται να είχε η σπείρα που ´παγίδευσε´ το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ της Παγκρήτιας Τράπεζας στις Κάτω Γούβες.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Μανώλη Κονταδιάκο, τουλάχιστον 15 πολίτες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν ανάληψη χρημάτων στο συγκεκριμένο μηχάνημα, έπεσαν θύματα απάτης της συγκεκριμένης συμμορίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το επίμαχο ΑΤΜ «παγιδεύτηκε» σε δύο διαφορετικές φάσεις. Την πρώτη φορά, από τις 24 έως τις 28 Μαρτίου, οι δράστες πέτυχαν τον σκοπό τους και κατάφεραν να «κλωνοποιήσουν» τους κωδικούς Pin δεκαπέντε ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το μηχάνημα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο, διαπιστώθηκε ότι με βάση τους κλεμμένους κωδικούς, έγιναν αναλήψεις από ένδεκα Τράπεζες της Θεσσαλονίκης και τέσσερις Τράπεζες των ΗΠΑ. Συνολικά τα χρήματα που «σήκωσαν» οι δράστες ανέρχονται στο ποσό των 6.301 ευρώ. Οι αναλήψεις εντός Ελλάδος έγιναν στις 5 Απριλίου, ενώ αντιστοίχως οι αναλήψεις στο εξωτερικό έγιναν στις 6, 7 και 8 Απριλίου.
Η δεύτερη απόπειρα από πλευράς της συμμορίας έγινε τις τελευταίες ημέρες οπότε και προσπάθησαν να «παγιδεύσουν» εκ νέου το ΑΤΜ, τοποθετώντας νέο μηχανισμό.
Ωστόσο έμειναν με την… όρεξη χάριν στην παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου της Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος θέλησε να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα για να βγάλει χρήματα.
Ο άνθρωπος παρατήρησε ότι τμήμα του πληκτρολογίου είχε αποκολληθεί. Το θεώρησε ύποπτο και αμέσως ενημέρωσε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου. Αστυνομικοί εντόπισαν ότι πράγματι το πληκτρολόγιο ήταν «παγιδευμένο» και ότι στο εσωτερικό του είχαν τοποθετηθεί μία μπαταρία κινητού, μία κάρτα μνήμης και οι απαραίτητες καλωδιώσεις.
Ο κ. Κονταδιάκος εξέφρασε την εκτίμηση με βάση τα στοιχεία της έρευνας ότι οι δράστες είτε κλωνοποίησαν τα στοιχεία είτε τα έστειλαν στο εξωτερικό.
Δυστυχώς η κάμερα ασφαλείας που διαθέτει το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα, δεν καταγράφει τα πρόσωπα όσων έχουν συναλλαγές στο μηχάνημα ώστε να μπορούν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά των υπόπτων.
Η συγκεκριμένη απάτη που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, είναι γνωστή ως «skimming´. Ουσιαστικά οι δράστες αντιγράφουν τα Pin είτε με την τοποθέτηση ειδικών φιλμ που αποτυπώνουν τους κωδικούς κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης είτε ακόμα με την τοποθέτηση ασύρματων καμερών στα ΑΤΜ που καταγράφουν και μεταδίδουν τις κινήσεις των δακτύλων ή οι εικόνες καταχωρίζονται σε κάρτες μνήμης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα