Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εφυγε ο Νίκος Παπάζογλου

Ενας από τους πλέον αγαπημένους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, ο Νίκος Παπάζογλου, έχασε χθες Κυριακή τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 63 ετών.
Η ρωγμή του χρόνου ανάμεσα στο ´φευγιό´ του Μανώλη Ρασούλη και του φίλου και συνεργάτη του, Νικόλα Παπάζογλου, ήταν τελικά μόλις 40 μέρες.
Γεννημένος στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις 20 Μαρτίου του 1948, ο Νίκος Παπαζογλου έγραψε τα πρώτα τραγούδια μόλις το 1965 για το θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα «Olympians». Πρωτοτραγούδησε στο κέντρο «Χαβάη» της Θεσσαλονίκης αντικαθιστώντας τον Πασχάλη (Αρβανιτίδη), όταν εκείνος χρειάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με το συγκρότημα, προκειμένου να υπηρετήσει στον στρατό.
Με τον Μανώλη Ρασούλη πρωτοσυνεργάστηκε το 1976, όταν, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, έκαναν τον πρώτο τους δίσκο με τον Διονύση Σαββόπουλο (μουσικοθεατρικό δρώμενο πάνω στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη – «Που γύρισε από τα θυμαράκια»).
Ακολούθησε η «Εκδίκηση της γυφτιάς», δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, τα «Δήθεν», το «Χαράτσι» κ.ά.
«Λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που βασίζεται σε έναν καλό στίχο», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι αδύνατον να χωρίσεις και να αναζητήσεις την παρηγοριά σε ένα φτηνοτράγουδο. Δεν μου λένε τίποτα οι φοβερές ενορχηστρώσεις, τα δήθεν ευρηματικά ρεφρέν, που επαναλαμβάνονται 40 φορές για να καταλήξουν σε μία σαχλαμάρα. Το λαϊκό τραγούδι είχε πάντα πολύ συγκροτημένο στίχο, ρυθμούς που είχαν να κάνουν με τη λαϊκή μας κουλτούρα. Και δυστυχώς δεν έχουν πια καμία σχέση με τις σημερινές πίστες. Μόνο στα ρεμπετάδικα μπορείς να ακούσεις αυθεντικό ήχο».
«Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι/ είμαι στιχάκι της στιγμής/ πάνω σε τοίχο φυλακής/ και σε παγκάκι», είχε τραγουδήσει σε στίχους του ηθοποιού Λάζαρου Ανδρέου.
Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.
Σήμερα (Δευτέρα, 18 Απριλίου) όσοι τον αγάπησαν (τον ίδιο, τη ζωή και τα τραγούδια του) θα τον αποχαιρετίσουν με το «ερωτηματικό», που έρχεται από τον πρώτο στίχο του «Αύγουστου», του τραγουδιού που σημάδεψε τουλάχιστον τρεις γενιές ακροατών… «Μα γιατί το τραγούδι να ’ναι λυπητερό/ με μιας θαρρείς κι απ’ την καρδιά μου ξέκοψε/ κι αυτή τη στιγμή που πλημμυρίζω χαρά/ ανέβηκε ως τα χείλη μου και με ’πνιξε/ φυλάξου για το τέλος θα μου πεις».
Με ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Παπάζογλου. «Η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου και η φωνή του αποτελούν πολύτιμο θησαυρό της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα