Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καντάτα Ελευθερίας

Πριν τρία χρόνια είχα γράψει πάλι στην εφημερίδα σας για τη συναυλία τότε του Μουσικού Συνόλου Χανίων ´Μανούσος Μπαϊλάκης´ και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Χανίων ενώπιον του δημιουργού του έργου Χρήστου Λεοντή.
Τότε το έργο ήταν η ´Καταχνιά´.
Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση, σε ποίηση Κώστα Βίρβου: Ηταν για τη Μάχη της Κρήτης ένα έργο που εξυμνεί τα κατορθώματα του λαού μας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αισθάνθηκα και τότε υπερηφάνεια και συγκίνηση για την επιλογή του έργου, αλλά και για την ομάδα των συμπολιτών μας καλλιτεχνών και χορωδών.
Προ ημερών και για την Επανάσταση του 1821 επέλεξαν το έργο του ίδιου δημιουργού Χρήστου Λεοντή ´Καντάτα Ελευθερίας´ σε κείμενα Ρήγα – Σολωμού – Μακρυγιάννη.
Το έργο εκδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τον συντονισμό της έκδοσης είχε το τμήμα εκδόσεων της Βουλής υπό την καθοδήγηση του προϊσταμένου του Ηλία Μάρκου.
Βέβαια θα ήθελα να τονίσω ότι από την ίδρυση του Μουσικού Συνόλου Χανίων ´Μανούσος Μπαϊλάκης´ το καλοκαίρι του 2006, όσο και την ίδρυση της Χορωδίας το 2007 από το Μουσικό Σύνολο και μετέπειτα Μικτή Χορωδία Δήμου Χανίων, οι δεκάδες συναυλίες που έγιναν μαζί από τα δύο σύνολα ή και ξεχωριστά, ήταν συναυλίες υψηλού επιπέδου.
Και ερχόμαστε στη συναυλία της 30/3/2011 ´Καντάτα Ελευθερίας´ στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Συνεπαρμένη από τη μαγεία της μουσικής του Χρήστου Λεοντή, σε κείμενα των εθνικών μας Ρήγα – Σολωμού – Μακρυγιάννη, έζησα κάτι, έστω σε λίγο χρόνο, από το έπος του 1821.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τα δύο Σύνολα και για την προ ημερών συναυλία, αλλά και για όλες τις προηγούμενες και να τους πω ότι είναι πια ´υποχρέωση´ να μην σταματήσουν, τους έχουμε μεγάλη ανάγκη ειδικά στη σημερινή εποχή. Να τους πω ότι οι δουλειές τους για μας είναι ελπίδα – υπομονή – δύναμη και μας γεμίζουν με τα ωραιότερα αισθήματα.
Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφέρω τους συντελεστές της συναυλίας στις 30/3/2011 ´Καντάτα Ελευθερίας´.
Ξεκινώ από τον μαέστρο Παύλο Μπαϊλάκη, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια όλης  της συναυλίας και διηύθυνε ορχήστρα – χορωδία – ερμηνευτές, άψογα. Γι’ αυτόν τον άξιο μουσικό αναδημοσιεύω αυτά που είπε ο διευθυντής Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας κ. Δημήτρης Νικολακάκης, στη συνέντευξη Τύπου στις 29/3/2011.
Από τότε που επανήλθε στα Χανιά ο κορυφαίος μαέστρος Παύλος Μπαϊλάκης, κάτι έχει αλλάξει στα μουσικά δρώμενα του Νομού.
Την ερμηνεία των κειμένων είχε ο καταξιωμένος ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης.
Κατάφερε να ζήσουμε μαζί του εκείνη τη φοβερή εποχή. Από την πρώτη στιγμή ο Μιχάλης Αεράκης αγκάλιασε το Μουσικό Σύνολο Χανίων ´Μανούσος Μπαϊλάκης´ όπως και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Χανίων και όπως έχει πει, τέτοια Σύνολα μπορούν να σταθούν επάξια σε οποιανδήποτε μουσική, καλλιτεχνική εκδήλωση όπου κι αν γίνει.
Την ´Καντάτα Ελευθερίας´ τραγούδησαν η Δέσποινα Δρακάκη και ο Τάσος Ψαλλιδάκης και βέβαια και η Χορωδία του Δήμου Χανίων.
Δέσποινα Δρακάκη: Τι να πρωτοαναφέρω. Στη συναυλία ήταν σολίστας, είχε τη διδασκαλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Χανίων και ήταν άριστη στο πιάνο.
Τάσος Ψαλλιδάκης: Ο έτερος σολίστας της συναυλίας. Η αγάπη του για τη μουσική και τους συνεργάτες του πάντα φαίνεται. Μπορεί πάντα να προσαρμόζεται στις Συναυλίες του Συνόλου και να αριστεύει.
Μικτή Χορωδία Δήμου Χανίων: Μία μεγάλη ομάδα νέων παιδιών με τεράστια αγάπη στη μουσική. Με πολλές μουσικές γνώσεις, άριστα συντονισμένοι και συγχρονισμένοι. Αυτή η ομάδα των νέων παιδιών μας δίνει ελπίδα ότι η σημερινή ´φτηνή´ εποχή θα τελειώσει κάποια στιγμή.
Επίσης πολλά συγχαρητήρια στους μουσικούς του Μουσικού Συνόλου Χανίων ´Μανούσος Μπαϊλάκης´.
Κώστας Εντμοντ Αλέξι Βιολί
Θανάσης Ηρακλής Βιολί
Sozen Hansen Τσέλο
Δημήτρης Τσούρτος Κ. Μπάσο
Αχιλλέας Παπακώστας Πνευστά
Ευριπίδης Σταματίου Πιάνο – Πλήκτρα
Δέσποινα Δρακάκη Πιάνο.
Επίσης, πολλά συγχαρητήρια στους συντονιστές όλης της συναυλίας Γιώργο Σκαλιδάκη στον ήχο και Γιάννη Σαφαρίκα στον φωτισμό. Και τέλος συγχαρητήρια στη Βαρβάρα Περράκη. Προλόγισε τη συναυλία και κατάφερε από την αρχή να μπούμε στο πνεύμα εκείνης της εποχής.
Ξέρω πολύ καλά ότι όλη αυτή η προσπάθεια του Μουσικού Συνόλου ´Μανούσος Μπαϊλάκης´ όσο και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Χανίων είναι πολύ μεγάλη για να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Ο κόσμος των Χανίων έχει αγκαλιάσει το έργο τους και αυτό φαίνεται πολύ καλά σε κάθε συναυλία  τους.

Φωτεινή Κωστάκη,
φιλόλογος Γαλλικής,
ιστορικός Τέχνης – αρχαιολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα