Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελκος – απειλή για την καστανοκαλλιέργεια

Σε κίνδυνο τείνει να τεθεί η καστανοκαλλιέργεια στον Νομό Χανίων εξαιτίας της καθυστέρησης στην εκπόνηση της μελέτης για το έλκος της καστανιάς.
Για τον λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, με κατεπείγον έγγραφό του ζητά την άμεση εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών.
Οπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε χθεσινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ´η καλλιέργεια της καστανιάς στον Νομό Χανίων ευδοκιμεί αποκλειστικά στην ορεινή και μειονεκτική ζώνη και αποτελεί ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, με 110.000 περίπου καστανόδεντρα και ετήσια παραγωγή 1.300 τόνους.
Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αυτή έχει πληγεί από την ασθένεια του έλκους της καστανιάς, η οποία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και αντιμετωπίζεται αποκλειστικά μονάχα με τη μέθοδο της βιολογικής αντιμετώπισης.
Εδώ και τρία χρόνια έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (ΠΑΑ) 2007 – 2013 ´Αλέξανδρος Μπαλτατζής´ και συγκεκριμένα μέσω του μέτρου 227 η δράση 2 που αφορά το έργο της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς ΚΑΙ για τον Νομό Χανίων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης και η εφαρμογή στη συνέχεια βιολογικής αντιμετώπισης του υπευθύνου για την ασθένεια μύκητα Cryphonectria (συν. Endothia) parasitica αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την περαιτέρω εξάπλωσή του.
Η δημόσια δαπάνη του μέτρου ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, ενώ οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Γ´ προγραμματικής περιόδου είναι 2 εκ. ευρώ.
Ο Νομός Χανίων ανήκει σ’ αυτούς που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και γι’ αυτό απαιτείται ΑΜΕΣΑ η προκήρυξη της μελέτης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και προσωπικά ο αντιπεριφερειάρχης, Βουλγαράκης Απόστολος, συμμεριζόμενος την αγωνία των καστανοπαραγωγών μας ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κατεπείγον έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής την άμεση εκκίνηση των σχετικών ενεργειών και υποστηρίζει κάθε άλλη δράση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγώγων Κάστανου Ν. Χανίων γνωρίζοντας ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών θέτει σε κίνδυνο την καστανοκαλλιέργεια.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τους αρμόδιους γεωπόνους έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το μέγεθος του προβλήματος και την απειλή με αφανισμό της καστανιάς και στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των καστανοπαραγωγών. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Καστάνου προτίθενται να διοργανώσουν ημερίδα με θέμα «το έλκος της καστανιάς και η αντιμετώπισή του» για την ενημέρωση των παραγωγών´.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,  δρ Κτηνιατρικής Μ. Μεσσαριτάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα