Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο υπολογιστής των Μινωιτών

Τον τρόπο λειτουργίας του μινωικού αναλογικού υπολογιστή του Παλαιοκάστρου, που πρόσφατα αποκάλυψε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ο καθηγητής Πληροφορικής κ.  Μηνάς Τσικριτσής, είχαν την ευκαιρία να δουν όλοι όσοι βρέθηκαν στη χθεσινή διάλεξη στο ΕΒΕΧ. 
Την διάλεξη του επιστήμονα οργάνωσαν η ´Τυποβιβλιοχαρτεμπορική´ Πελεκανάκη και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Με σαφή και ξεκάθαρο λόγο και με τη χρήση βίντεο  ο κ. Τσικριτσής εξήγησε στο ακροατήριο πώς χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες τον αναλογικό υπολογιστή και πώς παραμένει εύχρηστος ακόμα και σήμερα και στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό.
´Μετά το βιβλίο που έγραψα για την Αστρονομία του Μινωικού Πολιτισμού ενδιαφέρθηκα και για άλλα ευρήματα που έχουν σχέση με την Αστρονομία με αποτέλεσμα να εντοπίσω στο Μουσείο Ηρακλείου ένα πλακίδιο, που είχε βρεθεί το 1898 κοντά στο Παλαίκαστρο. Το πλακίδιο βρισκόταν στο Μουσείο χωρίς κανείς να το έχει μελετήσει ιδιαίτερα´, ανέφερε ο κ. Τσικριτσής, ο οποίος και αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη του πλακιδίου διαπιστώνοντας τη χρήση του.
Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του σημείωσε πως ο φορητός αναλογικός υπολογιστής που βρίσκεται χρονολογικά 1400 χρόνια πριν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων τόνισε πως ´προσδιορίζει όλες τις εκλείψεις και κάνει την ίδια δουλειά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε τον αρχαιότερο υπολογιστή. Ο υπολογιστής έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το γεωγραφικό πλάτος και είναι ένα όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ναυσιπλοΐα αλλά και στην Αστρονομία. Οι Μινωίτες ναυτικοί είχαν στη διάθεσή τους ένα τριπλό όργανο – ρολόι, αστρολάβο και υπολογιστή εκλείψεων το οποίο και χρησιμοποιούσαν για τον προσανατολισμό τους´. 
Ο αναλογικός υπολογιστής, όπως εξήγησε ο επιστήμονας χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες, 29 και 30 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με Πανσέληνο. Αν, κάθε ημέρα, μετακινούμε δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο και κάθε 15 ημέρες μετακινούμε μια άλλη βελόνα αριστερόστροφα στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια, παίρνουμε την πορεία της Σελήνης ως προς την πορεία του Ηλίου. 
Αναφορικά με την πιστοποίηση της ανακάλυψής του   τόνισε πως ήδη αρκετοί αστρονόμοι και αρχαιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει τη λειτουργία του υπολογιστή και σύντομα θα δημοσιευθεί άρθρο του κ. Τσικριτσή στο περιοδικό ´Nature´ ένα εκ των πιο έγκυρων επιστημονικών περιοδικών πάνω στο θέμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα