Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακαλύπτοντας τα έθιμα του Πάσχα

Προσωπικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις, που αφορούν τα ήθη και τα έθιμα της τοπικής λαϊκής παράδοσης των ημερών του Πάσχα, μοιράστηκε χθες ο δάσκαλος και λαογράφος, Σταμάτης Αποστολάκης, με τα παιδιά που βρέθηκαν στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Παχιανών.
Ο  κ. Αποστολάκης προέτρεψε μάλιστα τα παιδιά του 16ου Δημοτικού Σχολείου να γίνουν οι μικροί λαογράφοι του σχολείου και να κάνουν τη δική τους έρευνα. 
«Τα παιδιά ήταν πάρα πολύ δεκτικά. Βεβαίως δεν μπορείς μέσα σε μία ώρα να εξαντλήσεις τα έθιμα μιας ολόκληρης εβδομάδας και έτσι μιλήσαμε για τα πιο βασικά, από τον Λάζαρο και τα Βάγια και περνώντας έπειτα μια – μια στις ημέρες της Μεγαλοβδομάδας», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά έχουν διάθεση από τη μία να μάθουν τα έθιμα και από την άλλη να τα συγκρίνουν με αυτά που ξέρουν ή και να ζητήσουν πληροφορίες από το σπίτι και τους δασκάλους τους γι’ αυτά. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός μας».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η στιγμή που ο κ. Αποστολάκης έδειξε στα παιδιά ένα τετράδιο με σημειώματα παλιών μαθητών του. Σε αυτά οι μαθητές του, αφού είχαν κάνει τη δική τους λαογραφική έρευνα, κατέγραφαν ήθη και έθιμα που είχαν βιώσει ή τα είχαν ζήσει οι γονείς και οι γιαγιάδες τους σε παλαιότερες εποχές. Αντίτυπα των προσπαθειών αυτών αποστέλνονταν και στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα δύο φορές είχε επιβραβεύσει τη δουλειά των παιδιών.
«Με το να τους δείξω το τετράδιο ήταν μια προτροπή να κάνουν κι αυτά το ίδιο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης και συμπλήρωσε: «Ας γίνουν οι μικροί λαογράφοι του σχολείου τους. Να πάνε να ρωτήσουν τις γιαγιάδες τους τι έκαναν τη Μεγαλοβδομάδα στο χωριό, ποιο μοιρολόι έλεγαν τη Μεγάλη Παρασκευή και να τα γράψουν. Αν 60 παιδιά φέρουν 60 παραλλαγές του τάδε εθίμου ή του άλλου, η δουλειά του σχολείου προχώρησε, η παράδοση συνεχίστηκε, εδραιώθηκε στην ψυχή των παιδιών και του χρόνου το ενδιαφέρον τους θα είναι μεγαλύτερο».
Από τη μεριά της η υπεύθυνη του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας Παχιανών, Αργυρώ Κατσιγιαννάκη, ευχαρίστησε τον κ. Αποστολάκη για την ανταπόκρισή του και τόνισε ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στη λαϊκή παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠ), Χρύσα Χαριτάκη, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, το Δημοτικό Συμβούλιο και η διοίκηση του ΔΟΚΟΙΠ ευχαριστεί από καρδιάς την κα Κατσιγιαννάκη για αυτή την υπέροχη μέρα που χάρισε στα παιδιά του 16ου Δημοτικού Σχολείου στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας των Παχιανών, το οποίο είναι μια υπέροχη κυψέλη πολιτισμού».
Η κα Χαριτάκη δήλωσε ακόμα ότι ο ΔΟΚΟΙΠ στηρίζει και αγκαλιάζει αυτές τις εκδηλώσεις και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι σύντομα θα κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για τα παιδιά μας που είναι το μέλλον του τόπου μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα