Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι θέλουν στη Σούδα

Ο,τι θέλουν κάνουν οι ΗΠΑ στη Σούδα, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που φέρεται ότι δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ´Πατρίς´, ´σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η χώρα μας φαίνεται να έχει ρόλο «διακοσμητικό» στις επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με τη χρήση της Σούδας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των Αμερικανών για την επίτευξη στρατηγικών στόχων τους.
Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας», σημειώνει σύμφωνα με το WikiLeaks ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα το 2008, τονίζοντας πως η ελληνική συμβολή για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη.
Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι το θέμα αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι από τα κυριότερα στην ατζέντα σε κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου.
Κομβική από τους Αμερικανούς διπλωμάτες θεωρείται παράλληλα η ανάπτυξη επαφών με τους Ελληνες πολιτικούς, με στόχο να πείθονται για ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή και παραχωρήσεις σε αποστολές αμερικανικών αμυντικών συμφερόντων.
Οπως οι ίδιοι οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ωστόσο, η προσπάθειά τους αυτή προσκρούει διαρκώς στα αντιαμερικανικά αισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και τους φόβους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για πιθανές απώλειες σε στρατιωτικές αποστολές.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του 2006 από τον Τσαρλς Ρις που κοινοποιούν τα WikiLeaks «το να μετακινήσουμε την ελληνική κυβέρνηση πέρα από την αποστροφή της για ενδεχόμενους μεγάλους κινδύνους είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες αυτής της διπλωματικής αποστολής».
«Οι Ελληνες σκέφτονται να συμμετέχουν στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας στο Αφγανιστάν αλλά ίσως και να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να πουν το ΝΑΙ», αναφέρεται ακόμα στο τηλεγράφημα.
Αναφορές υπάρχουν ωστόσο στα WikiLeaks και αναφορικά με τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη το 2008.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», τονίζεται σύμφωνα με τα WikiLeaks στο τηλεγράφημα του πρέσβη, ο οποίος στη συνέχεια φέρεται να επισημαίνει: «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».
Αναφορικά με την εν λευκώ άδεια στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, σημειώνεται ότι μόνο τη διετία 2007 – 08 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων έφτασε τις 28 χιλιάδες διελεύσεις τον χρόνο.
Ακόμα, τονίζεται ότι το 2007 η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε σημαντική ποσότητα πυρομαχικών στον Λίβανο που η αξία της έφτανε τα 1,2 εκατ. δολάρια, ενώ είχε προηγηθεί αποστολή δύο πλοίων για τις εκεί επιχειρήσεις της δύναμης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα (06ATHENS338), η εκτίμηση που κάνουν οι Αμερικανοί για τη μέχρι τότε συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν ανέρχεται το 2008 σε 64 εκατ. δολάρια, ενώ όπως συμπληρώνει ο πρέσβης Σπέκχαρντ, άλλα 7,5 εκατ. δολάρια ελληνικών πόρων είναι δεσμευμένα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Παρά τα αστρονομικά ποσά, ο πρέσβης θεωρεί πως η Ελλάδα δεν «προσφέρει τα μέγιστα στο Αφγανιστάν» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες να προσφέρουν περισσότερα».
«Το να κάνεις τους Ελληνες να πουν το «ναι» σε γενικές γραμμές απαιτεί ένα καλό γενικό επιχείρημα συνοδευόμενο με κολακείες», αναφέρει ο πρέσβης σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Wikileaks, ενώ εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι «ο ελληνικός στρατός είναι ο πιο φιλοαμερικανικός θεσμός στην Ελλάδα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα