Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεμινάρια εκπαιδευτικών από το Νότιο Ημισφαίριο

Εως τις 17 Απριλίου 2011, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά, οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο σεμινάριο Επιμόρφωσης Ομογενών Εκπαιδευτικών από το Νότιο Ημισφαίριο.
Τριάντα Εκπαιδευτικοί από Αυστραλία, Νότια Αμερική και Αφρική μετεκπαιδεύονται στα νέα αναλυτικά προγράμματα, στον τρόπο εφαρμογής στα σχολεία τους καθώς και στην ηλεκτρονική μάθηση. 
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ των Εκπαιδευτικών βρίσκεται μία νεαρή καθηγήτρια από το Σύδνεϋ Αυστραλίας, η οποία διδάσκει στο δημόσιο Θηλέων Γυμνάσιο-Λύκειο ´Beverly Hills Girls High School´ καθώς και στο Σαββατιανό ´Saturday School of Community Languages DET´. 
Η Κωνσταντία Ζαγκρημάνη, ηλικίας μόλις 27 ετών, δραστηριοποιείται στην Αυστραλία στο χώρο της Εκπαίδευσης. Μιλά τέσσερις γλώσσες, Ελληνικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά και διδάσκει Ελληνικά στο Λύκειο και Ιταλικά – Γαλλικά και Ιστορία στο Γυμνάσιο.
Η απόφασή της να διδάξει Ελληνικά είναι μία συνειδητή επιλογή και οφείλεται αφ’ ενός στην εσωτερική αναζήτηση του «Οδυσσέα» που μεταφέρει μέσα της, και αφ’ ετέρου στην ώθηση που έδωσε στη νεαρή μαθήτρια η πρώτη της επίσκεψη στο Ρέθυμνο το 2000, ως μαθήτρια τότε.
Ως μαθήτρια σε σχολεία του Σύδνεϋ, η μικρή Κωνσταντία διαπρέπει στη γλώσσα και στον πολιτισμό, που στα μαθητικά της χρόνια ψάχνει επίμονα. Αναζητά απαντήσεις που σχετίζονται με τις στενές αλλά και τις ευρύτερες ρίζες της με τρόπο επίμονο, αλλά και συνειδητά. Στο πλαίσιο αυτό κερδίζει σ’ ένα διαγωνισμό με θέμα «Μέγας Αλέξανδρος» και το βραβείο είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Ως καθηγήτρια τώρα, αφηγείται τις πρώτες τις εμπειρίες, όταν ως μικρή μαθήτρια έφτασε στην Κρήτη, το 2000:
«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην Αθήνα, μέσα μου συνειδητοποίησα ότι ένα ταξίδι ξεκινούσε για μένα, το ταξίδι προς την Ιθάκη μου. Ιθάκη για μένα σήμαινε το 2000 να ανακαλύψω τις ρίζες μου, είτε αυτές είχαν να κάνουν με την ταυτότητά μου και το οικογενειακό μου περιβάλλον, είτε με τις ελληνικές μου ρίζες, που για μένα ήταν η αρχή στην εμβάθυνση της γλώσσας και του πολιτισμού, που από μικρή αγαπούσα. Η αυτοεπιβεβαίωση αυτή ολοκληρώθηκε τόσο με την προσωπική έρευνα που άρχισα από τότε για να απαντήσω μέσα σε πολλά ερωτηματικά που σχετίζονταν με τον πατέρα μου, όσο με την καθημερινή βιωματική εμπειρία στο Ρέθυμνο της ζωντανής μας γλώσσας και πολιτισμού.
Το ταξίδι αυτό σημάδεψε την καρδιά μου, όλο μου το είναι, ώστε να ολοκληρώσω μέσα μου έναν κόσμο αψεγάδιαστο που αποφάσισα να υπηρετήσω και να  μεταδώσω ως καθηγήτρια των Ελληνικών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα